Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Par latviešu koriem Austrālijā (3)

Šoreiz par jaukto kori „Daina“ – Melburnā

Laikraksts Latvietis Nr. 616, 2020. g. 30. sept.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Koristi pandēmijas laikā. Foto kolāža – Ojārs Greste

Koris „Daina“ 2018. gadā. FOTO Publicitātes foto.

Austrālijā klāt jau 2020. gada pavasaris, gada astoņi mēneši pagājuši. Kā klājas latviešu koriem šajā laikā? LL Nr. 611 jau lasījām, kā iet un ko dara latviešu kori Īrijā, un kāds bijis šis laiks Sidnejas latviešu vīru un jauktajam korim. Šoreiz par jaukto kori „Daina“ – Melburnā.

Pagājušā gada pašā nogalē ar sajūsmu baudījām 36. Jaunatnes dienas Melburnā – tautas deju un jauniešu mūzikas koncertus, teātra izrādi u.c. pasākumus. Domāju, ka gan Dainas, gan Vesera kora diriģenti bija gandarīti, klausoties jauniešu kora sniegumu un cerot, ka drīzumā jauniešu balsis pievienosies jauktā kora un vīru kora dziedātāju saimei.

Drīz pēc tam, gada sākumā jauniešu koris BALSIS no Latvijas ar saviem koncertiem ieskandināja gada nogalē gaidāmās Austrālijas Latviešu 58. Kultūras dienas. Melburnā viņi sniedza trīs koncertus.

Jauktā kora Daina un vīru kora Veseris dziedātājiem bija izdevība piedalīties kora BALSIS diriģenta Inta Teterovska meistarklasē, kā arī vienā no koncertiem dziedāt kopā ar kori BALSIS.

Gads bija iesācies ļoti optimistiski, un tūdaļ pēc vasaras brīvdienām jau gatavojāmies mēģinājumiem, jo 15. aprīlī jauktam korim Daina un vīru korim Veseris bija paredzēta uzstāšanās Queen Victoria Market Europa night, QV Market Main Stage.

Iepriecināja ziņa, ka 16. martā saņemsim Melburnā ieradušos KD Kopkora nošu krājumus, jo jāapgūst KD Kopkora koncerta dziesmas, Austrālijas Latviešu Kultūras dienas jau gada nogalē. Taču vēstulē koristiem jau bija bažīga diriģentes piezīme: „Lūdzam visiem koristiem apzinīgi apmeklēt mēģinājumus, sakarā ar koronavīrusa situāciju. Visiem labu veselību vēlot un ceram uz drīzu tikšanos.“ 16. marta rītā sekoja ziņa: „Mīļie koristi, tikko uzzinājām no QV Europa Night rīkotājiem ka Europa Night 15. aprīlī ir atcelts.“

Sekoja dažas nedēļas, kad nenoturējām mēģinājumus, nobažījušies un neziņas pilni nogaidījām, kas notiks tālāk, kādu virzienu ņems Coronavirus..., jo kora mēģinājumus noturēt nebija atļauts.

Jauna ziņa no diriģentes: „Mīļie koristi, 20. aprīlī no ANIMA diriģentes, Lauras Leontjevas pienāca brīnišķīga ziņa – aicinājums piedalīties jaundarba ierakstā! Lauras aicinājums ir, lai mēs cenšamies piedalīties jaundarba Meža māte (Kristaps Krievkalns) ierakstā.“ Laika termiņš bija ļoti īss, visu bija jāpaveic vēlākais līdz 25. aprīļa vakaram, un diemžēl nebija daudz dziedātāju, kas paspēja sagatavoties un ierakstīt savu dziedājuma daļu. No Dainas kora šajā ierakstā piedalījās: Natālija Hīta (Heath), Sandra un Roberts Birze; no Adelaides jauktā kora Dziesmu laiva: diriģente Lilita Daenke un Matīss Reinhards.

Bijām ļoti gandarīti, ka varējām būt daļa no šī brīnišķīgā projekta Meža māte – Saulkrastu koris ANIMA un dziedošie draugi visā pasaulē: https://www.youtube.com/watch?v=YQ3DsRZDmyE

1. maijā saņēmām Dainas kora diriģentes Sandras aicinājumu: „Mīļie koristi, Laipni aicinām Jūs uz virtuālo ZOOM Eirovīzijas ballīti! Pieslēdzieties pie sava datora vai mob. tel. (vied­tāl­ruņa) un uzklikšķiniet uz ZOOM saiti.“ Un sestdien, 9. maijā, tiešām redzējāmies; šīs tikšanās mērķis bija gan izmēģināt ZOOM iespējas turpmākajām kora mēģinājumu vajadzībām, gan arī ar vienkārši tikšanās un redzēt vienam otru, kaut arī tikai uz ekrāna. Tā izvērtās par jautru atkalredzēšanos. Dažus no puišiem bija gandrīz grūti atpazīt, jo pa šiem mēnešiem viņu vaigus rotāja Ziemassvētku vecīša cienīgas bārdas. Mācījāmies arī, kā apieties ar saviem mikrofoniem un kamerām, mācījāmies nerunāt visi reizē. Mēģinājām gan reizē visi dziedāt, kas izvērtās par īstu jautrību.

31. maijā saņemām ziņu no diriģentes: „Mīļie koristi, kaut gan rītdien jau ziema (Red.: Melburnā 1. jūnijā sākas ziema), sirdī jūtams pavasaris. Piedāvāsim Zoom mēģinājumu pirmdien pēc nedēļas 8. jūnijā, lai varam „uzmodināt“ balsu saites. ...Ceram, ka pievakarē jums patiks savās mājās brīvi dziedāt un iepriecināt kaimiņus! Zinām, ka Zoom nav veiksmīgi dziedāt kopā, būs katram jāizslēdz audio mikrofonus, lai netraucētu raidījumu... Ja izdosies veiksmīgi un kvalitatīvi, varēsim turpināt apgūt KD dziesmas, līdz kamēr būs droši kopā dziedāt klātienē. Uz tikšanos pirmdien pēc nedēļas!“

Pirmais mēģinājums bija īss – nepilnas divas stundas, bet jau deva dziedātājiem priekšstatu, kā dziedāsim šajā jaunajā režīmā, kā apgūsim dziesmas.

Kopš jūnija sākuma esam jau tikušies katru pirmdienas vakaru, sēžot pie saviem datoriem vai viedtālruņiem ar atvērtām nošu lapām.

Par ZOOM mēģinājumu režīmu. Ar laiku jau esam iemanījušies, kā izmantot ZOOM ar vislabākajiem nodomiem. Apjēdzam, ka nevaram vienlaicīgi kopā dziedāt, bet ir īpašas iespējas repertuārā, kur var izpausties solo balsis, un arī jebkurā brīdī koristi var uzdot jautājumus, varam atkārtot frāzes un turpināt pa balsīm iepazīties ar dziesmām. Kad bija atļauts, pie Birzēm pulcējās pieci koristi klātienē (vairāk nebija atļauts), pārstāvot visas balsis. Sirsnīgs paldies Edgaram Vegneram, Tomasam Kalējam un Ingrīdai un Andrim Eimaņiem par šiem jautrajiem mēģinājumiem! Pēc laiciņa, vairs nevarējām piesaistīt klātienē koristus, un līdz ar to, Robis iestudēja tenora un bass partijas un Sandra izdziedāja altu un soprānu. Kopā ar klavieru piesitieniem dažreiz varam iedomāties pilnu faktūru, kaut gan tik ļoti pietrūkst koristu kopskaņa un draudzīgā sabiedriskā jautrība!

Ar gandarījumu jūtam, ka esam iepazinušies ar visām ALKD Kopkora dziesmām, dažas no kurām ir prasījušas lielu koncentrēšanos, jo vienam pašam dziedāt mājās ir pavisam savādāk nekā mēģinājumā būt kopā blakus ar savas balss dziedātājiem, kad jūtams vienam otra atbalsts.

Esam ļoti pateicīgi mūsu diriģentei Sandrai Birzei, Robertam Birzem un Edgaram Vegneram par viņu milzīgo darbu, ziedoto laiku, vedot korus cauri šim pandēmijas laikam un neļaujot koristu balsīm „ierūsēt“.

Ļoti ceram, ka pienāks brīdis, kad varēsim atkal mēģināt klātienē un ceram, ka nākamgad varēsim visi doties uz AL58.KD Sidnejā un dziedāt Kopkora koncertā!

Ilze Nāgela, jauktā kora „Daina“ 1. alts
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com