Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Muzejs „Latvieši pasaulē“

Latvieši kokvilnas plantācijās Misisipi, ASV

Laikraksts Latvietis Nr. 632, 2021. g. 13. janv.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Kroņluktura detaļas. FOTO Lauma Cenne.

Kroņluktura detaļas. FOTO Lauma Cenne.

Kroņlukturis pamestajā latviešu luterāņu draudzes baznīcā neilgi pirms tā „izglābšanas“; foto dāvinājis Juris Bļodnieks.

Mācītājs Pāvils Ķirsons Senatobijā; fonā latviešu luterāņu draudzes baznīca ap 1950. gadu. Foto dāvinājis Māris Ķirsons.

Laikraksta „New Orleans Item“ 1949. g. 14. marta izdevums. Pirms lielās latviešu grupas ierašanās Ņūorleānas ostā 1949. gada maijā ar „General Omar Bundy“, mazākas latviešu grupiņas iebrauca ar citiem kuģiem. Mācītāja Ķirsona ģimene ieradās ASV Ņūorleānas ostā ar kuģi „General Sturgis“ 1949. martā. Avīzi dāvinājis Māris Ķirsons.

Kroņlukturis – Mēneša priekšmets decembrī

Pirmā lielā latviešu bēgļu grupa (apm. 600), kas pēc Otrā pasaules kara devās uz ASV, 1949. gada maijā ieradās Ņūorleānas (New Orleans) ostā, Luiziānas štatā. Viņi nāca no Hērsbrukas, Valkas un citām bēgļu nometnēm Vācijā.

Pēc gara ceļojuma ar vilcienu viņi nonāca mazpilsētiņā Senatobijā (Senatobia), Misisipi štatā (tolaik, apm., 2000 iedzīvotāju). Latvieši apmetās uz dzīvi strādnieku būdās un sāka strādāt kokvilnas plantācijās, kuru īpašnieki bija par viņiem galvojuši, dodot iespēju ieceļot ASV. Vietējie iedzīvotāji ar interesi vēroja lielo sveštautiešu ieplūdumu un novērtēja latviešu strādīgumu, godīgumu un amata prasmes. Drīz vien latvieši nodibināja savu luterāņu draudzi. Sākumā dievkalpojumi mācītāja Pāvila Ķirsona vadībā notika brīvā dabā, pēc tam - citu draudžu baznīcās. 1950. gadā latvieši nopirka pamestu koka baznīcu Senatobijas centrā un to atjaunoja, arī iekštelpas tika iekārtotas pašu spēkiem. Altāri greznoja Augusta Annusa glezna.

Vairums latviešu tomēr ASV dienvidos nepalika ilgi. Meklēdami labākus darbus, latviešu sabiedrību un izglītības iespējas, viņi pārvācās uz lielpilsētām. Mācītāja Ķirsona dibinātās Čikāgas Sv. Pāvila luterāņu draudzes pamatsastāvu veidoja no Misisipi pārceļojušie latvieši.

Senatobijas (Misisipi) latviešu luterāņu draudzes baznīcas kroņlukturis, darināts 1956. gadā.

Šis latviskais kroņlukturis ar 5 zariem un 15 spuldzēm – 120 cm augsts un 140 cm plats – ir kāda Misisipi latvieša daiļamatnieka darbs. Tas greznoja Senatobijas luterāņu baznīcu arī pēc tam, kad latviešu draudze tur vairs nedarbojās. Kad 1994. gadā baznīca nonāca vietējās pašvaldības rokās un ēkas nākotne kļuva neskaidra, Ilona un Jānis Studenti noorganizēja kroņluktura glābšanu – noīrēja piekabi un aizbrauca tam pakaļ. Pēc viņu ierosinājuma kroņlukturi nopirka Bļodnieku ģimene, lai to novietotu kādā latviešu namā, ko grasījās iegādāties Ņūdžersijas (New Jersey) latvieši. Nams toreiz netika nopirkts, bet grandiozā izmēra kroņlukturis vairāk nekā 20 gadus dzīvoja uz klavierēm J. Bļodnieka mājā. 2020. gadā viņš to uzdāvināja muzejam Latvieši pasaulē.

Marianna Auliciema
„Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com