Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Maska“ sūta mīļus sveicienus Austrālijas draugiem

Koris ar pašreiz visaktuālāko nosaukumu pasaulē

Laikraksts Latvietis Nr. 625, 2020. g. 25. nov.
Aiva Streļča -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Maska

Koris „Maska“ Rūmenes muižā pēc CD DEDICATION prezentācijas koncerta. Centrā diriģents Jānis Ozols. FOTO no kora „Maska“ arhīva.

CD DEDICATION prezentācijas koncerts Rūmenes muižā. FOTO no kora „Maska“ arhīva.

Koris „Maska“ pulcējās Tumē, Ozolu ģimenes māju plašajā pagalmā. FOTO no kora „Maska“ arhīva.

Pēc koncerta Jaunmoku pils dārza svētkos „pārMAINĪTies“. FOTO no kora „Maska“ arhīva.

Dārza svētki „pārMAINĪTies“. FOTO Sabīne Unda.

Babītes novada jauktais koris Maska, tāpat kā citi amatierkolektīvi, savus mēģinājumus šobrīd ir pārtraucis, atbilstoši Latvijā noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības samazināšanai. Gana īsa bija laime visiem satikties mēģinājumos nupat rudenī pēc pavasarī piedzīvotās īpaši garās pauzes. Maska par laimi paspēja nodziedāt divus īstus koncertus ar dzīviem skatītājiem, lai gūtu kaut nelielu mierinājumu un spēcinošas emocijas otrajam mēģinājumu pārtraukumam, kas nupat iesācies. Par spīti tam, ka 2020. gadu koris nevarēs atcerēties kā koncertiem un konkursiem sevišķi bagātu, iespējams, tas paliks atmiņā citos ar kori saistītos veidos. Kāda ir bijusi Maskas sezona šī gada pandēmijas gaismā? Par to raksta turpinājumā.

Vai koris ir koris arī tad, kad nedzied kopā?

Šāds jautājums, iespējams, iezadzies ne viena vien korista vai diriģenta prātā. Un kas to lai zina, kāda ir pareizā atbilde, bet viens ir skaidrs – koris mēģinās rast jebkādus veidus, kā turpināt dziedāt arī tad, ja klātienē to darīt nedrīkst. Vairāki Latvijas amatierkori klātienes mēģinājumu aizliegumu akceptēja, sākot tos organizēt kādā no virtuālajām platformām. Maska gan nolēma par ZOOM kori nekļūt, bet turpināt koristu balsis nodarbināt, uzdodot tiem mājasdarbus. Protams, katra paša ziņā palika uzcītība, taču, lai Maskas koristi nezaudētu savu formu pavisam, tika noteikti arī daži atskaites punkti.

Pirmais Maskas kopīgais mājasdarbs pavasarī, pavisam drīz pēc karantīnas pasludināšanas Latvijā, bija kora vokālās pedagoģes Lauras Jēkabsones skaņdarba Ir jāpaliek mājās apguve. Pats skaņdarbs tika veidots kā publisks aicinājums sabiedrībai ievērot valdības noteiktos ierobežojumus un izturēties atbildīgi pret savu un līdzcilvēku veselību. Maskas koristi saņēma digitālu nošu materiālu un ierakstītas balsu partijas, kuras katram bija mājās jāapgūst.

Koristiem tika lūgts savu dziedāšanu nofilmēt atbilstoši režijas prasībām, kas starp citu kalpoja arī par iemeslu uzvilkt nupat šūtos jaunos kora tērpus, kas maskiešiem stāv skapjos knapi iesvētīti. Ir jāpaliek mājās gala rezultāts Latvijā ieskanējās diezgan skaļi, par ko Maskai bija neapšaubāms prieks. Koristes Laumas Izoldes Dziļumas un kora vokālās pedagoģes Lauras Jēkabsones veidoto video, kur korim prasmīgā montāžas ceļā pievienojas valdības pārstāvji un citi sabiedrībā zināmi veselības jomas līderi, atskaņoja gan valsts televīzijas ziņu pārraidēs, gan atspoguļoja interneta ziņu portālos un arī sociālajos medijos.

Balss saites ir muskulis, kas jāuztur formā!

Pavasarim turpinoties, kādu brīdi koristiem tika dots laiks atelpai – bija skaidrs, ka karantīnas apstākļi nav viegli nevienam. Taču Maskas vokālā pedagoģe Laura turpināja rūpēties, lai koristu balss saites nezaudē savu spēku pavisam, ierakstot īpaši korim radītus vokālo treniņu video. Virtuālās nodarbības ietvēra visus svarīgākos elementus – elpas treniņus, reģistru vingrinājumus, dziedāšanas atbalsta muskuļu darbināšanu un citus Lauras īpaši sarūpētus uzdevumus dziedātājiem.

„Ir dažas labas lietas šajā visā situācijā. Pirmkārt, katrs kora dziedātājs iemanās vairāk būt patstāvīgs un atbildīgs, apgūstot jaunu repertuāru. To pierādīja mūsu pirmais mēģinājums klātienē, kad sākām dziedāt dziesmu, kuru katrs mācījās individuāli, sociāli distancējoties mājās pavasarī un vasaras iesākumā.

Otrkārt, domāju, ka šis laiks katram ir licis novērtēt kopā muzicēšanas burvību, kas iepriekš tika pieņemta par pašsaprotamu. Varu tikai minēt, kāda emociju gamma būs tad, kad viss šis būs beidzies un mēs stāvēsim plecu pie pleca lielajos kopdziedāšanas svētkos!“ šādu komentāru sniedz pati Laura.

Paralēli virtuālajiem vokālajiem treniņiem, Maska saņēma arī nopietnāku uzdevumu no kora vadības – apgūt diezgan augstas sarežģītības pakāpes skaņdarbu individuāli, līdz konkrētam termiņam nosūtot ierakstītu mācību rezultātu. Ar šo gan koristiem gāja ļoti dažādi, jo materiāls bija tehniski ne no tiem vieglākajiem – turklāt daudzdzīvokļu namos mītošo koristu kaimiņi, iespējams, nebija pārāk priecīgi par individuālajiem mēģinājumiem. Taču, satiekoties mēģinājumos septembrī, secinājām, ka darbs mājās pie konkrētā skaņdarba nav bijis gluži veltīgs.

Divi koncerti – divos dārzos

Lai gan amatierkolektīviem vasaras sākumā tika ļauts mēģinājumus atsākt, ievērojot nepieciešamās distancēšanās prasības, Maskas vadība lēma lieki neriskēt un nogaidīt līdz brīdim, kad mēģinājumus atsākt būtu pēc iespējas drošāk. Covid-19 situācija Latvijā turpināja stabilizēties, vasara lutināja ar skaistu laiku, un kora diriģents Jānis Ozols nolēma, ka ir laiks Maskai atkal satikties. Skaistā augusta dienā koris pulcējās Tumē, Ozolu ģimenes māju plašajā pagalmā. Satikšanās prieks bija neviltots, un tikpat patiess prieks bija izdziedāt visiem kopā kora repertuāra skaistākos skaņdarbus turpat dārzā zem ābelēm un klusām vakara debesīm. Koncerts izvērtās ekskluzīvi veltīts nepilnam desmitam skatītāju, diviem diriģenta suņiem un koristiem pašiem.

Maskas otrais šīs sezonas koncerts noritēja Jaunmoku pils dārza svētku pārMAINĪTies noslēgumā. Masku sveica kupls skaits klausītāju, kas koncertu bija gaidījuši jau šī paša gada maijā, taču zināmu iemeslu dēļ sagaidīja skaistā septembra novakarē. Koris izpildīja burvīgu repertuāru par prieku kā klausītājiem, tā pašiem sev. Turklāt tā bija neaprakstāma laime atkal visiem kopā stāvēt klausītāju un diriģenta priekšā un pats galvenais – dziedāt.

Koncerta apmeklētāji bija sirsnīga publika, kas ar neviltotu prieku baudīja Maskas uzstāšanos. Jāpiebilst, ka, ja kora noskaņojums allaž ir svarīgs faktors tā skanējumam, tad laikam nav jābrīnās par skaisto koncertu Jaunmoku pils dārza svētkos.

Jāpiemin, ka pa vidu starp abiem šī gada koncertiem, Maska paspēja piedalīties kāda skaista ieraksta tapšanā. Latvijā notiekošā TV raidījuma X faktors pagājušās sezonas finālā koris izpildīja Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas kopā ar dziedātāju Elīnu Gluzunovu, un kļuva par lieciniekiem dziedātājas triumfam šovā. Z. Liepiņa kompozīcija Elīnas un Maskas izpildījumā skanēja tik īpaši, ka dziedātāja nolēma – tai būs vieta viņas pirmajā solo albumā. Augusta vidū koris piedalījās kompozīcijas ierakstā, pēc ilgākas pauzes izbaudot arī šādu kordziedāšanas formātu.

Vai diriģents bez kora ir diriģents?

Par spīti ilgām pēc kora mēģinājumiem, koncertiem un citiem kopīgiem pasākumiem, uz ilgo Maskas pauzi var raudzīties arī caur ne tik rūgtu prizmu. Pēdējās pāris sezonas korim ir bijušas piepildītas ar notikumiem, koncertiem un konkursiem – viesošanās Austrālijā, Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki un Dziesmu kari, divi koru konkursi Japānā, ierakstīts Maskai veltītu skaņdarbu albums, koru Eirovīzija un vēl daudz kas cits. Nelielā mērā pauze korim un tā vadībai devusi laiku atjaunot spēkus, krāt iedvesmu un pats svarīgākais – ilgoties. Sailgoties pēc dziesmas un citam pēc cita, lai atkal un atkal pārliecinātos, cik liela bagātība Maska ir tai piederīgajiem.

Kora diriģents Jānis Ozols izteicies, ka diriģents bez kora nav diriģents. Viņam jāpiekrīt sakot, ka koris bez diriģenta nav koris. Kas Ozolam pašam sakāms par garo pauzi Maskas mēģinājumu procesā?

„Situācija pašreiz ir nopietna un nepieredzēta, tāpēc mums visiem ir jāsamierinās ar daudzām izmaiņām mūsu dzīvēs. Protams, ka man kā diriģentam, kurš gadiem ilgi ir slīpējis savu instrumentu – „Masku“ – pašreiz ir lielas bažas par ilgo pauzi, kas var ļoti nepatīkami atspēlēties brīdī, kad koris atkal varēs sanākt kopā un dziedāt. „Maska“ gadu gaitā neatlaidīgi ir pierādījusi sevi kā augsta līmeņa amatierkori, un šī panākuma galvenā atslēga ir regulāri un kvalitatīvi mēģinājumi. Ļoti ceru, ka mīlestība uz dziesmu, kas apvieno mūs, „maskiešus“, ļaus mums izturēt šo klusuma laiku, un tad, kad beidzot drīkstēsim atkal kopā atvērt savas mutes, varēsim tiekties pretim jaunām tālēm un mērķiem!“

Nobeigumam var vien pieminēt to, ka Maska bija diezgan cītīgi uzsākusi rudens sezonu. Korim šis ir divdesmitais, tātad jubilejas gads. Kā koris svinēs? Cerams, ka ar mūziku, protams. Plānos ir ārkārtīgi skaisti atskaņojumi, bet tie lai pagaidām paliek klusā noslēpumā.

Šobrīd atliek vien sūtīt mīļus sveicienus Maskas Austrālijas draugiem – Sidnejā, Adelaidē un Melburnā, kuru sirsnīgo uzņemšanu un palīdzību kora sapņa par Austrāliju īstenošanā atceramies ar vissiltākajām atmiņām biežāk nekā jūs varētu iedomāties! Vēlam mums un jums visiem veselību, izturību un nezūdošu sparu, lai kopā un, sargājot citam citu, ātrāk tiekam cauri šim pasaules pārbaudījumam!

Dziesmā ir spēks – kopā dziedātā dziesmā ir milzīgs spēks

Bet kamēr nevaram dziedāt kopā klātienē, lai ilgas pēc kora kalpo kā skaists atgādinājums tai bagātībai un burvībai, ko dod šāda veida piederība.

Vismīļākie sveicieni un izturības vēlējumi no Maskas Latvijā!

Aiva Streļča,
„Maskas“ koriste



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com