Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pāri visam – Dievs!

Valsts Svētku atzīmēšana Sidnejas draudzē

Laikraksts Latvietis Nr. 625, 2020. g. 25. nov.
Kolvins Makfersons (Colvin MacPherson) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Valsts svētku dievkalpojums FOTO Linda Makfersona (MacPherson).

Valsts svētku svinības baznīcas zālē. Ekrānā Valsts prezidents Egils Levits. FOTO Linda Makfersona (MacPherson).

Skaistā, saulainā svētdienas, 2020. gada 15. novembra, rītā dievlūdzēji pulcējās Sidnejas draudzes īpašumā, lai svinētu Latvijas Valsts svētkus.

Pie draudzes nama durvīm plīvoja gan Latvijas, gan Austrālijas karogi, kā skaists atgādinājums, ka esam latvieši šajā skaistajā Austrālijas zemē, kas bijusi par patvērumu, svētību un mājvietu tik daudziem mūsu tautiešiem.

Svinības ievadīja ar svētku dievkalpojumu. Latvijas karogu svinīgi ienesa Svētā Jāņa baznīcā Ivars Birze, Ināras Gedgovdas ērģeļu pavadījumā. Dziedāt dievkalpojumā vēl nedrīkst, un dievkalpojuma iesākām ar dziesmu svētku atskaņojumu – Kaspara Salmiņa – Lūgšana.

Svētrunas temats bija Salamana māc.3:1-8, kur Salamans atgādina, ka katrai lietai savs noteikts laiks. Mācītājs pieminēja, ka šie arī bija vārdi, ko citēja jaunievēlētais ASV prezidents Baidens savā uzvaras runā. Dzīvē ir daudz un dažādas sezonas, bet pāri visām – Dievs. Tur ir mūsu drošībā.

Dievkalpojumā arī atskanēja instrumentāla versija no Ave Maria un arī no Lielbritānijas neklātienes kora iedziedājums Hallelujah Chorus. Visas ieskaņotas dziesmas skaisti atskanēja gaišās baznīcas telpās.

Dievkalpojumu noslēdza ar Dievs, svētī Latviju atskaņojumu.

Dievlūdzēji pulcējās draudzes namā uz pusdienām, kur svētku galdi bija klāti ar baltiem galdautiem un rotāti degošām svecītēm. Salvetes bija Latvijas karoga krāsās. Oficiālo daļu ievadot, mācītājs sveica draudzi un nodeva sveicienus arī no Brigitas Elleres, kas dzīvo Latvijā un pirms Covida regulāri ciemojās Sidnejā un ko esam uzņēmuši savā draudzes ģimenē. Ar Brigitas veiklo palīdzību, draudze varēja uz lielā ekrāna noskatīties Valsts prezidenta apsveikumu latviešiem diasporā.

Kaut gan gribējām, bet veselības noteikumu aizlieguma dēļ nevarējam ar balsi dziedāt Dievs, svētī Latviju, mēs katrs dziedājām savā sirdī. Prezidenta runa gāja visiem pie sirds. Pēc galda lūgšanas visiem tika pasniegtas pusdienas – cīsiņi, kartupeļu salāti, bietītes un kāpostu salāti ar šķēli mācītāja šī rīta izcepto baltmaizi. Katram arī pasniedza vīna glāzi. Sekoja augļu kompots ar saldējumu un putukrējumu, kafiju un tēju.

Kamēr cilvēki baudīja pusdienas, uz lielā ekrāna skanēja latviešu dziesmas – vairākums no dažādiem Dziesmu svētkiem.

Katrs, kas ienāca zālē uz pusdienām, saņēma numurētu biļeti. Pēc pusdienām tās izlozēja. Trīs lietas ir labas lietas, un tā bija trīs laimīgie. Šokolādes kasti vinnēja draudzes sekretārs Valdis Krādziņs; liķiera pudeli – draudzes priekšnieks un galveno laimestu – groziņu – draudzes ērģelniece Ināra Gedgovda. Acīm redzot, atmaksājas būt amatā.

Pārdomājot dienu, prātā nāca šodienas otrais Dieva vārda lasījums dievkalpojumā no vēstules Romiešiem, kur Pāvils raksta: Jo, kā mūsu miesai ir daudz locekļu, bet ne visiem locekļiem ir viens un tas pats uzdevums, tā arī mēs, daudzi kopā, esam viena miesa Kristū, bet atsevišķi esam cits cita locekļi. Rom.12:4-5. Draudzē esam daudz locekļu, un, kad kopā strādājam kā viens, tad viss labi veicās. Šodienas dievkalpojums un sarīkojums izdevās, jo daudzi pielika savu roku.

Par pusdienām pateicība pienākas Lindai Makfersonai (MacPherson) par ierosmi, galdu saklāšanu un palīdzību virtuvē; Tamarai Koškinai – par kāposta salātiem; Mārtiņam Koškinam par biešu salātiem un palīdzību virtuvē; Ritai Kristovskai par kartupeļa salātiem un palīdzību virtuvē; Brigitai Kubliņai par saldo ēdienu un palīdzību virtuvē; Eigitam Timermanim par atspirdzinājumiem; Sandrai Graudiņai un Andai Mednei par galveno izlozes vinnestu.

Vēl viena skaista svētku diena pavadīta kopā ar draudzes ģimeni. Visi izjutām dziesmas vārdos izteikto: „Latvietis esmu, latvietis būšu, latviets mūžam palikšu.“

Kolvins Makfersons (Colvin MacPherson)
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com