Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ivars Štubis no Rīgas

Novembris – atpakaļ uz „lockdown“

Laikraksts Latvietis Nr. 627, 2020. g. 9. dec.
Ivars Štubis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ivars un Laila Lāčplēša dienā pie Rīgas pils mūra. FOTO no Ivara Štubja personīgā arhīva.

Helovīnu vakars. FOTO no Ivara Štubja personīgā arhīva.

Svecīšu vakars Rīgas kapos. FOTO no Ivara Štubja personīgā arhīva.

Šomēnes es diezgan steidzīgi un pēdējā brīdī rakstu savu rakstu. Latvija ir atpakaļ uz lockdown un dzīvi koncerti ir atcelti. Bet tas nenozīmē ka nav ko darīt – tagad ir laiks ierakstīt jaunu mūziku! Es gribēju daudz ko jums stāstīt, un mēģināšu ātri to izdarīt. Varbūt nākam mēness man sanāks laiku sīkāku rakstīt!

„Covid 19“

Temats, kas ģimenei un draugiem Austrālij ir svarīgs. Vārdu sakot, vīruss ir diezgan nekontrolētā veidā uzliesmojis visā Eiropā. Robežas starp valstīm ir lielākoties ciet un pilsētas uz lokdaunu. Latvijā pašreizējs lokdauns nozīmē, ka krodziņi ir ciet, publiski pasākumi ir atcelti, restorāni drīkst tikai pārdot ēdienu līdzņemšanai un ir jāvelk maskas iekštelpās un sabiedriskā transportā. Skola vecākiem bērniem un studentiem ir pasniegta tālmācībā.

Diemžēl līdz šim drošības pasākumi īsti nav apturējuši Covid izplatību. Skaitļi aug, un es ceru, ka Latvija nenokļūs līdzīgā situācijā kā Itālija vai Beļģija, kur ir bijis vietu trūkums slimnīcās. Šoreiz publika un valdībā neņem tik nopietni to vīrusu kā pavasarī. Ārkārtējā situācija pašlaik paliks spēkā līdz 6. decembrim.* Redzēsim, kas notiks nākamajās nedēļās.

Svētku dienas

Nu protams, sakarā ar Covid uzliesmojumu, 11. un 18. novembra svētki bija daudz klusāki un rezervētāki nekā parasti. Salūts un parādes bija atceltas, kā arī dzīvie koncerti. Uz televīziju notiku dažas tiešraides koncerti bez skatītājiem, un cilvēki vēl arvien atnāca nolikt sveces un puķes gan pie Brīvības pieminekļa, gan pie Rīgas mūra. Man ir žēli, ka man nebija iespēja kārtīgi baudīt Latvijas valsts svētkus, bet no otrās puses, viss, kas pašlaik notiek pasaulē, ir vēsturisks, un, kad es būs vecs onkulītis, es varēšu stāstīt saviem mazbērniem par to reizi, kad valsts pasākumi bija atcelti pandēmijas dēļ.

Laika apstākļi

Dienas ir tagad īsas. Saulriets jau sākās pirms plkst.16.00, un slapjdraņķis ir gandrīz neizbēgams. Sākumā es domāju, ka es viegli tikšu galā, bet tagad man sāk trūkt saules staru. Nu labi, tad jāiedzer vitamīnu D un jādedzina sveces un gaismiņas kā vietējiem. Šogad ir bijis nenormāli silts novembris. 18. novembrī bija apmēram 13°C pa dienu. Tas ir siltākais 18. novembris Latvijas vēsturē. Tas ar klimata lietām arī nav īsti jauks stāsts. Klimats mainās, un Latvijā tas ir manāms ar gadalaika maiņām – kaut kas nav, kā kādreiz bija. Es ļoti ceru, ka būs vismaz mazliet kārtīgs sniegs šogad, bet pašlaik izskatās, ka būs īsa, silta un slapja ziema kā 2019. gadā.

Mūzika

Nu šeit es varēšu jums beidzot stāstīt kaut ko pozitīvu. Ar mūzika esmu patreiz dikti aizņemts, un vairāki projekti veicas. Reiņa Jauno albuma, kur es ierakstīju basģitāra partijas Zeme tika atklāta pāris nedēļas atpakaļ un dziesma Atceries ir pašlaik 1. vietā Radio NABA Top 10 Latvia izlasē! Man ir mazliet tāds iekšējais lepnums, ka dziesma, kur es piedalījos, ir sasniegusi tādu mērķi.

Var klausīties Zeme uz Spotify, Youtube, iTunes utt.

Es pašlaik rakstu jauno albumu ar Rāmi Riti. Man ir bijušas labas iespējas palielināt savu studiju ierakstu pieredzi un strādāt kopā ar feiniem mūziķiem un arī ar Aigaru Grāveri. Izskatās, ka albums būs gatavs 2021. gada sākumā. Man liekas ka Austrālijas latviešiem varētu patikt šī nomierinošā mūzika ar īpaši atlasītām latviešu dainām.

Rāmi Riti mūziku var noklausīties uz YouTube.

Šomēnes esmu arī piestrādājis pie Tautasdziesmas lietotni, ko ir veidojis austrāļu latvietis Arnis Gross. Esmu atradis un ar MIDI ierakstījis 101 jaunas melodijas un vārdus, tās ir pieejamas no 29. novembra. Tiem kas nezin, – Tautasdziesmas lietotni var lejuplādēt gan no AppStore, gan no Google Play. Šajā lietotnē varēs atrast vairāk nekā 200 tautas melodijas ar vārdiem un īsu melodiju ierakstu. Ideja ir, ka cilvēki var jebkurā vietā un situacijā atrast dziesmu vārdus un melodijas. Pēc manām domām, šī lietotni varēs palīdzēt skolotājiem un mūziķiem gan Latvijā, gan latviešu diasporā!

Un tas vēl nav viss! Esmu ļoti priecīgs, ka varēju strādāt kopā ar TDA Ritenītis un Liju Andersoni un veikt jauno skaņu darbu un deju Melburnas 18. novembra video. Var atrast video linku TDA Ritenītis – Facebook lapā, un audio ir tagad pieejams Spotify, Youtube un Bandcamp – dziesmas nosaukums Voi, Dīveni, dai grūta dzeive.

Nāk spēkā arī vēl divi jauni projekti. Man beidzot būs iespēja ierakstīt jaunu solo EP, un trešdien es atkal būšu studijā kopā ar jaunu grupu, lai rakstītu divas latviešu un divas skandināvu dziesmas ar ideju tās atklāt pirms Ziemassvētkiem. Bet par šiem projektiem es rakstīšu vairāk nākamreiz.

Var sekot man un atrast tuvāko informāciju Facebook un Instagram, ierakstot Ivars Stubis Music un nospiest like/follow.

Visu labu! Atsūtīšu arī bildes.

Ivars Štubis
Laikrakstam „Latvietis“
23.11.2020.

* Red. Ārkārtējā situācija Latvijā pagarināta līdz 11. janvārim ar stingrākiem ierobežojumiem.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com