Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


MLV 2020. gada darbības apskats

„Gads, kā neviens cits, gads, ko nekad neaizmirsīsim“

Laikraksts Latvietis Nr. 627, 2020. g. 9. dec.
Līga Dārziņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLV_2v

Melburnas Latviešu vidusskolas izlaidums. Runā Andris Eimanis. FOTO Dāvids V. Dārziņš.

Melburnas Latviešu vidusskolas izlaidums Latviešu nama pagalmā. FOTO Ingrīda Eimane.

Melburnas Latviešu vidusskolas skolēni. No kreisās: Toms Veiklins (Wakelin) (1. vidusskolas klase), Markus Rolavs (2. vidusskolas klase), Emīlija Cīrule (2. vidusskolas klase) un Zentis Mīens-Lauriņš (Meehan-Lauriņš) (1. vidusskolas klase). FOTO Ingrīda Eimane.

Katram 2020. gadā būs viens, ja ne vairāk, Kovida stāstu, un tāpat arī mums – Melburnas Latviešu vidusskolā (MLV). Gads sākās ar īpašu dedzību, jo lielā skaitā gatavojamies piedalīties Jauniešu dziesmu svētkiem Rīgā, jūlijā. Otrajā skolas dienā pie mums iegriezās ar mūsu kori strādāt labi pazīstamais diriģents Ints Teterovskis.

Bet drīz arvien vairāk sākām dzirdēt par jauno, ļauno sērgu, kura ātri un efektīgi bija izplatījusies visā pasaulē – tiešām, visā pasaulē! Dažās Eiropas zemēs Kovida saslimstība bija ļoti augsta, un sāka rasties jautājumi par šī gada sapņiem un plāniem.

Kad Kovids beidzot skāra Austrālijas skolas, parastajām skolas gaitām pienāca ass un ātrs gals. Pirmo skolas ceturksni nenobeidzām, un pēdējo stundu – Lieldienu stundu – noturējām neklātienē. Jaunieši savas Lieldienas ilustrēja ar pantiņiem un fotogrāfijām MLV Facebook lapā. Pa ceturkšņa brīvdienām kļuva skaidrs, ka tik drīz vairs nevarēsim atsākt kārtējās stundas skolā. Iesākam 2. ceturksni mācīties neklātienē ar ZOOM tehnoloģiju, dziļā ticībā, ka tas būs tikai īslaicīgs traucējums parastajai skolas darbībai.

Satikāmies ZOOM stundās katru sestdienu. Pieminējām Baltā galdauta dienu, apskatījām Latvijas pilis, mācījāmies par Tobago un Gambijas kolonijām, veicām Anzaku dienas, Ģimenes dienas un Jāņu nodarbības.

Otrā ceturkšņa otrajā pusē angļu skolās vecākās klases drīkstēja iet atpakaļ savās skolās. Drīz jau mēs arī varēsim, vai ne? Nu 3. ceturksnī taču noteikti varēsim...

Nē, un nē. Viktorijas slavenais otrais vilnis mūs pārņēma, un tagad visiem, visiem bija jāsēž mājās. Drīkstējām iziet no savām mājām tikai labi pazīstamo 4 iemeslu dēļ...

ZOOM stundās apskatījām latviešu simboliku, runājām par latviešu māksliniekiem, izpētījām Jurjāna mozaīku* un mācījāmies par visām trim Latviešu tautas atmodām.

Un tad atkal bija skolas brīvdienas, kurās nedrīkstējām atstāt savu māju tālāk par 5 km.

Lai gan pēdējā ceturksnī Kovids Viktorijā beidzot tika pievarēts, mazās valodu skoliņas vēl nedrīkstēja atsākt parasto darbību. ZOOM stundās turpinājām pētīt savu skaisto valodu, iepazināmies ar Latvijas ziņām, ieskaitot ar Latvijas Kovida ziņām, ievērojām Lāčplēša dienas nozīmi un Valsts svētkus.

Nu beidzot MLV noslēgumā mūsu pirmā satikšanās kopš marta, un mūsu pēdējā satikšanās šogad, un absolventiem – pēdējā latviešu skolas diena vispār! Gads, kā neviens cits, gads, ko nekad neaizmirsīsim.

Apsveicu visus mūsu skolas audzēkņus, kuri nepadevās nelabvēlīgajiem skolas apstākļiem un turpināja piedalīties skolas piedāvātajās stundās. Īpaši apsveicu mūsu absolventus, kuri noslēdz šodien 13 latviešu valodas mācību gadus visinteresantākajos apstākļos. Saka, ka šis gads mums mācījis izturību un spējas pārvarēt visādus šķēršļus un grūtības. Tā patiesībā ir liela dāvana.

Līga Dārziņa

* Red. Mākslinieka Gunāra Jurjāna darinātā mozaīka, kas atrodas Melburnas Latviešu nama fuajē.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com