Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Filips Glāss un koris BALSIS izskan Sidnejā!

Varēja noskatīties koncerta tiešraides ierakstu

Laikraksts Latvietis Nr. 628, 2020. g. 16. dec.
Sandra Dragūna -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Filips Glāss un koris BALSIS ierakstā Sidnejā. FOTO Ilona Brūvere.

Šī gada 25. oktobrī Sidnejas Latviešu namā pēc ilgāka laika bija atkal iespēja sanākt kopā mūzikas interesentiem. Varējām noskatīties ļoti neparasta koncerta tiešraides ierakstu – amerikāņu komponista Filipa Glāsa (Philip Glass) dziesmu ciklu Songs From Liquid Days.

Tas ir īpašs muzikāls projekts, ko iestudējuši koris BALSIS sava diriģenta Inta Teterovska vadībā un izskanēja kā pirmatskaņojums Latvijā š.g. septembrī Rīgā starptautiskajā kultūras forumā Baltā Nakts 2020.

Tas nebija dziesmu cikls tradicionālā izpratnē, bet iespaidīga muzikāla izrāde ar kori, solistiem un instrumentālu ansambli. Brīnišķīga gaismu un krāsu partitūra, kas tik efektīgi papildināja komponista muzikālo minimālisma stilu. Kaut arī izmantoti četru dažādu autoru teksti, šis cikls izskanēja kā vienota krāšņa muzikāla izrāde.

Vienkāršais melodiskais un ritmiskais skaņu raksts, instrumentācija kopā ar vizuālo noformējumu bija patīkams pārsteigums gan ausīm, gan acīm!

Patiess muzikāls baudījums bija spožie solistu un kora dziedājumi, vienkāršās melodijas likās izskanam kā no citas planētas, ārpus laika un telpas.

Lai patiesi izbaudītu šo skaņdarbu, būtu jāiepazīstas ar dzeju vispirms, kas ierakstā bija grūti saklausāma, tomēr kopumā šis cikls izskanēja kā brīnišķīga, muzikāla, virtuāla glezna, un varu tikai iedomāties, cik daudz iespaidīgāk tas skanēja klātienē.

Pēc koncerta ieraksta izskaņas bija iespēja arī virtuāli tikties ar I. Teterovski un uzzināt daudz ko interesantu par šī neparastā koncerta tapšanu, kā arī uzdot jautājumus.

Liels paldies diriģentam un visiem pārējiem par milzīgo darbu, kas ir ieguldīts, šo koncertizrādi veidojot, īpaši šajā trakajā gadā, kad likās, ka pasaule ir apstājusies.

Aicinu apmeklēt kora BALSIS mājas lapu www.balsis.lv Tur ir pieejama saite uz koncertu, kā arī dziesmu teksti un informācija par komponistu un tekstu autoriem: „Mūsdienu spilgtākā minimālista, amerikāņu komponista Filipa Glāsa (Philip Glass) 1986. gadā komponētais dziesmu cikls „Songs From Liquid Days“ ir kā pravietiskas pārdomas par laiku un mīlestību, vizualizējot saikni starp materiālo un nemateriālo pasauli, starp dzīvo un mirušo, graujot mums pazīstamās laika un telpas robežas un sapņus atainojot kā ieskatu mūžībā.“

Sandra Dragūna,
Sidnejā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com