Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Divkāršojies „Likteņdārza“ apmeklētāju skaits

Jubilejas sezonā viesojušies vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku

Laikraksts Latvietis Nr. 630, 2020. g. 24. dec.
Elīna Bīviņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Liktendarzs_2v

Aktīvajā apmeklējumu sezonā, kas Likteņdārzā ilgst no maija līdz novembrim, šogad bijis rekordliels skaits apmeklētāju – dārzā viesojušies vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, kas ir gandrīz divtik vairāk, nekā Latvijas simtgadē.

Sandra Kalniete, Eiropas Parlamenta deputāte, Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja:„Ir liels gandarījums par ievērojamo apmeklētāju skaitu. „Likteņdārzam“ šis bija jubilejas gads, jo apritēja 15 gadu kopš dibinājām Kokneses fondu, lai izveidotu piemiņas dārzu mūsu tautas upuriem 20. gadsimtā. To ar daudzu ziedotāju atbalstu fonds turpina attīstīt un labiekārtot. Gads ir bijis ražīgs – „Likteņdārzs“ kļuvis par pirmo un pašlaik vienīgo vietu Latvijā, kur, nosaucot vārdos, tiek pieminēti visi mūsu valsts dibinātāji un neatkarības atjaunotāji. Vasarā savus veltījuma ozolus dārzā iestādīja Valsts prezidents Egils Levits un bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, līdz ar to tagad „Likteņdārzā“ rindojas visu atjaunotās Latvijas prezidentu stādītie koki.“

Latvijas valsts proklamēšanas gadadiena 18. novembrī simboliski ir aktīvās sezonas noslēgums Likteņdārzā, kas tiek atzīmēts ar gadiem iekoptu tradīciju – saulrieta sagaidīšanu dārza Amfiteātrī. „Lai arī šogad ārkārtas situācijā noteikto pulcēšanās ierobežojumu dēļ saulrietu negaidīsim kopā, par godu Latvijas dzimšanas dienai „Likteņdārzā“ šodien pusdienlaikā tiks iedegtas sveces un ugunskuri. Dārzs arvien ir atvērts apmeklētājiem pastaigām un svētku noskaņai, uzsver S. Kalniete.

Pirms Latvijas valsts proklamēšanas gadadienas Draugu alejā ieklāti kārtējie ziedotāju iegādātie personalizētie bruģakmeņi, kas šogad sasniedz teju 1000 bruģu. Lielāko bruģakmeņu ziedojumu Likteņdārzam dāvājis Aivars Vanags, kurš šādi iemūžinājis 80 savas dzimtas locekļu vārdus. Tāpat nozīmīgs ziedojums saņemts no Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieces Latvijā Hanānas Halfānas Ubaidas Alī Almadhanī, kura iegādājusies personalizētos bruģakmeņus 26 vēstniecības darbiniekiem un viņu tuviniekiem.

Pateicoties Kokneses novada domei, šoruden ar melno asfaltu noklāts grants ceļš, kas ved uz Likteņdārzu no A6 šosejas. „Turpmāk braucējus un gājējus vairs nepavadīs baltu putekļu mākonis un braukšana būs ērtāka un drošāka,“ ir gandarīta S. Kalniete.

Tāpat dārza apmeklētājiem pieejama arī atjaunota Liktens gātes mobilā lietotne, kurā apkopoti dažādu cilvēku dzīvesstāsti, fotogrāfijas un citas liecības par pieredzēto Latvijai nozīmīgos vēstures pavērsienos 20. gadsimtā.

Tā kā Likteņdārzs ir atvērts apmeklētājiem arī ārpus aktīvās sezonas, Kokneses fonds aicina viesus atbildīgi ievērot ārkārtas situācijas dēļ noteiktos ierobežojumus un arī turpmākajos mēnešos apmeklēt dārzu vienīgi kopā ar saviem vistuvākajiem, pastaigu laikā ievērot distanci no citiem cilvēkiem un nepieciešamības gadījumā valkāt mutes un deguna aizsegu.

Par „Likteņdārzu“

Likteņdārzs ir unikāla, par ziedojumiem veidota piemiņas vieta, kas pēc pasaulē pazīstama Japānas ainavu arhitekta Šunmjō Masuno (Masuno Shunmyō) projekta un arhitekta Andra Kronberga uzraudzībā top uz salas Daugavā pie Kokneses. Likteņdārzu aizsargā 2018. gadā Saeimā pieņemts īpašs Likteņdārza likums.

Likteņdārzs top kā gaišas atceres dārzs, kur svinēt latviešu tautas izturību un gara spēku. Tas veltīts visu latviešu piemiņai, kuri 20. gadsimtā gājuši bojā vai cietuši svešu varu dēļ. Dārzs apvieno izcilu kultūrainavu, arhitektūru ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas krāšņumu.

Nodibinājums „Kokneses fonds“
Elīna Bīviņa
2020. gada 18. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com