Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ziemassvētku dievkalpojums Melburnā

Sv. Krusta baznīcā šogad trešais un šogad pēdējais dievkalpojums

Laikraksts Latvietis Nr. 631, 2021. g. 6. janv.
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SvKrustaDraudze

Ziemassvētku dievkalpojums. FOTO Ilze Nāgela.

Ērģelnieks Braians Kopels (Brian Copple). FOTO Ilze Nāgela.

Ceturtdien, 24. decembrī, Melburnas ev. lut. draudze un melburnieši pulcējās Sv. Krusta baznīcā pēc ļoti ilga laika.

Kāds tad Melburnas latviešu ev. lut. draudzei bijis pagājušais gads? Tas iesākās ļoti optimistiski un priecīgi, jo pirmajā nedēļā, 5. janvārī – Zvaigznes dienā – Melburnā viesojās arhibīskape Lauma Zušēvica. Dievkalpojums bija Sv. Krusta baznīcā un Melburnas Latviešu ciemā. Kaut arī arhibīskapei bija ierobežots laiks uzturēties Melburnā, viņa iespēja ļoti daudz – tikties ar draudzi, latviešu sabiedrības pārstāvjiem, apmeklēt Melburnas Latviešu ciemu un Bērnu vasaras nometni „Tērvetē“.

2020. gada 9. februārī, kalpojot mācītājam Aldim Elbertam, notika draudzes gada atsākšanas dievkalpojums ar saviesīgu sarīkojumu baznīcas zālē.

Vēl 8. martā notika pulkveža Oskara Kalpaka un Studentu rotas piemiņas dievkalpojums, kalpojot Raimondam Sokolovskim – viesim no Sidnejas.

Un tad iestājās ilgs klusuma brīdis. Melburnieši Covid laika ierobežojumu laikā palika savās mājās, baznīca bija slēgta, un tajā valdīja klusums.

Un tad beidzot – Ziemassvētku vakarā, – 24. decembrī, baznīca atkal vēra savas durvis un to pildīja ļaudis. Gan jāpiebilst, ka ar vēl ļoti stingriem noteikumiem – ierodoties bija jāsniedz informācija par sevi – vārds, tālruņa numurs, un visiem obligāti bija jāvalkā sejas maskas. Žēl, ka daudzi bija izlēmuši palikt mājās; draudzes valde – īpaši Kārlis Kasparsons un Andris Atvars – tiešām bija pūlējušies gan ar speciālu telpu tīrīšanas organizēšanu pēc garās ziemas, gan ar vietu iezīmēšanu uz soliem, lai tiktu ievērota sociālā distance, gan ar dievnama greznošanu. Par altāra pušķošanu īpašs paldies Ainai Kučerai un Norai Žubeckai – balto ziedu kompozīcijas izcēla svētku svinīgumu.

Prieks bija redzēt baznīcā ne tikai melburniešus, bet arī viesus no Sidnejas.

Tāpat, kā pirmajā šī gada dievkalpojumā, arī Ziemassvētku dievkalpojumā kalpoja mācītājs Aldis Elberts. (Red.: skat. sprediķi >>)

Melburniešiem labi pazīstamais un ļoti iecienītais ērģelnieks Brian Copple iepriecināja ne tikai ar iejūtīgo pavadījumu dziesmām (Ak, tu priecīga, Katru gad' no jauna, Klusa nakts, svēta nakts), bet arī muzikālo meditāciju, kuras pamatā bija Ziemassvētku dziesmas.

Kā jaunums – dziesma Es skaistu rozīt' zinu* (Anon. 3. pants Friedrich Layritz, tulk. Carl Ludwig Kaehlbrandt. Michael Praetorius ar.) savu pirmatskaņojumu publikai piedzīvoja līdz šim Sv. Krusta baznīcā nebijušā veidā – tā tika atskaņota ierakstā. Un neparastais šajā gadījumā bija tas, ka ieraksts tika gatavots virtuālos mēģinājumos un katram sava balss ierakstīta katram savās mājās. Saņemot ierakstus, tos „vienā korī“ samontēja Roberts Birze. Dziesmu dziedāja Sandras Birzes organizētais un vadītais jauktā kora DAINA ansamblītis: Sandra un Roberts Birzes, Ingrīda un Andris Eimaņi, Anita Elberta, Linda un Andis Graudiņi, Livia Džadža (Judge), Tomas Kalējs, Māra Mednieks, Ilze Nāgela, Ieva Ozoliņa, Valdis Vagars.

Šoreiz pēc dievkalpojuma izpalika ierastā pulcēšanās; Covid ierobežojumu dēļ pēc dievkalpojuma visi ātri devās mājup.

Ilze Nāgela
Laikrakstam „Latvietis“

* https://www.youtube.com/watch?v=rOGKG-v1o3w



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com