Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Nesaprotamas lietas

Laikraksts Latvietis Nr. 633, 2021. g. 20. janv.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Nesen izlasīju kādu zinātniskās fantastikas romānu, rakstītu 1980. gadā, un kurā darbība notiek 2009. gadā. Viena tēma bija vīruss, kurš sāka izplatīties Amerikā, un jau bija nemanāmi inficējis simtiem tūkstošu cilvēku, kuriem draudēja samērā droša nāve. Atrisinājums bija sūtīt ziņu sešus mēnešus atpakaļ laikā ar informāciju par vīrusu un vakcīnu, lai to varētu izgatavot, testēt un izplatīt.

Šajā stāstā interesanti ir tās lielās šausmas, kas tika izteiktas par to, ka ar jauno vīrusu varētu nomirt simtiem tūkstošu cilvēku, un būtu jāievieš karantīna ASV rietumu daļā. Tas tika uzskatīts kā gandrīz pasaules gals.

Kā ir šodien? Covid-19 turpina plosīties pasaulē. ASV jau miruši pāri par 405 000 cilvēki, un turpina mirt tūkstošiem katru dienu. Bez mirušajiem, statistikā reti min tos, kuri ir smagi izcietuši šo slimību, un, iespējams, palikuši ar vēl nezināmām ilgtermiņa sekām.

Austrālijā, sevišķi Viktorijas štatā, ļoti sekmīga apkaroja otro vilni, un tagad tik pat kā nav jaunu inficēšanās gadījumu. Šad un tad pēkšņi uzliesmo, bet tad ar nopietniem līdzekļiem to noslāpē.

Latvija, diemžēl, nav izrādījusies gatava spert līdzīgus soļus kā Viktorijā, kaut arī inficēto un mirušo skaits, proporcionāli uz iedzīvotāju skaitu, ir vismaz 4 reizes lielāks nekā Viktorijas Otrā viļņa augstumos.

Mums ir daudzas nesaprotamas lietas. „Mājsēde“, bet ne katru dienu. Ministru kabinets spriež, vai ļaut pārdot zeķubikses, vai neļaut. Lielveikalā kurpju šņores ir plauktā, bet tās nedrīkst pirkt – labāk, lai ar nešņorētām kurpēm paklūp un sasitas apsnigušā pilsētā. Valsts policijas priekšnieks filozofē, ka divu cilvēku atrašanās vienā automašīnā ir pulcēšanās, tāpēc, ja tie nav no vienas mājsaimniecības, vai nedodas uz darbu, tad katram jāmaksā EUR 2000 sods. Bijušais Ārstu biedrības priekšnieks iesaka katram izvēlēties sev piemērotāko Covid-19 vakcīnu, bet Veselības ministrija deklarē, ka nebūs nekādas izvēles, ne par nekādu naudu – jāņem tas, ko dod, vai jāpaliek bešā.

Kas visvairāk trūkst, tā ir komunikācija un seku izvērtēšana. Viktorijas premjers KATRU DIENU, arī nedēļas nogalēs, uzrunāja tautu – stāstīja statistiku, skaidroja ierobežojumus, izklāstīja nākotnes plānus. Kāpēc policijas priekšniekam jāfilozofē, vai sēdēšana automašīnā ir sapulce (un kā tas attiecas uz sabiedrisko transportu?). Kāpēc nav rīkojumā skaidri pateikts?

Neskaidrība ir liels smagums – to var un vajag izkliedēt.

GN
2021. g. 20. janv.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com