Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


De iure – 100

Latvijas starptautiskā atzīšana

Laikraksts Latvietis Nr. 634, 2021. g. 27. janv.
LR Ārlietu ministrija -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

2021. gada 26. janvārī atzīmēsim Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgadi. Tieši pirms 100 gadiem Latvijas diplomātiem izdevās panākt Pirmā Pasaules kara uzvarētāju jeb Antantes – Apvienotās Karalistes, Beļģijas, Francijas, Itālijas, Japānas – Augstākās padomes lēmumu par Latvijas atzīšanu de iure, tādējādi Latvijai kļūstot par starptautiski atzītu valsti. Panāktā starptautiskā atzīšana noslēdza ļoti smagu un sarežģītu Latvijas valsts veidošanās procesu. Starpkaru periodā  26. janvāris Latvijā bija brīvdiena un svētku diena, ko plaši atzīmēja gan ģimenēs, gan sabiedrībā.

Lai uzsvērtu valsts starptautiskās de iure atzīšanas nozīmi, Latvijas Banka ir emitējusi speciāla dizaina de iure simtgades 2 eiro piemiņas monētu, savukārt Latvijas pasts ir izveidojis šai gadskārtai veltītu īpašu pastmarku un aploksni. 21. janvārī videokonferences formātā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs simboliski pieņēma abas dāvanas.

Svētku ieskaņā 20. janvārī valsts sekretārs Andris Pelšs attālināti nodeva Ārlietu ministrijas un diplomātisko pārstāvniecību darbinieku dāvinājumu de iure simtgadē Latvijas Nacionālajai bibliotēkai – grāmatas ar individuālu vēstījumu Tautas grāmatu plauktam.

Godinot Latvijas diplomātu ieguldījumu valsts atzīšanas panākšanā 1921. gada 26. janvārī, Ārlietu ministrijā ir atklāts de iure kabinets. Novērtējot augsto profesionālo sniegumu par mūža ieguldījumu Latvijas valsts ārpolitikā apbalvojums ir piešķirts ilggadējam diplomātam Dr. Mārtiņam Virsim. Ārlietu ministrijas balva par mūža ieguldījumu tika iedibināta 2019. gadā, un pirmā to saņēma vēstniece Aina Nagobads-Ābols.

Latvijas starptautiskās atzīšanas de iure priekšvakarā kā ik gadu ārlietu ministrs E. Rinkēvičs 24. janvārī noliks ziedus Zigfrīda Annas Meierovica, Jāņa Čakstes un Gunāra Meierovica atdusas vietās Meža kapos.

Šogad tiek svinēta arī diplomātisko attiecību simtgade ar mūsu seniem draugiem un sabiedrotajiem, kuru atbalsts bija svarīgs gan 1921. gadā, gan neatkarības atjaunošanā 1991. gadā. Latvijas starptautiskās atzīšanas simtgades dienā, 26. janvārī, Latvijā rezidējošie ārvalstu vēstnieki parakstīsies Ārlietu ministrijas viesu grāmatā. Katram vēstniekam tiks pasniegts dāvinājums – Latvijas de iure simtgades pastmarka un monēta. Savukārt pie Rīgas pils tiks pacelti piecu Antantes valstu – Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Beļģijas un Japānas – karogi.

Svinīgais pasākums par godu Latvijas de iure simtgadei, kurā piedalīsies valsts augstākās amatpersonas, norisināsies 26. janvārī Rīgas pilī. Tiešraidi no pulksten 14.00 būs iespējams skatīties LSM portālā latviešu un angļu valodā. Pasākumā tiks demonstrēti piecu Antantes valstu augstāko amatpersonu videoformāta apsveikumi Latvijas starptautiskās de iure atzīšanas simtgadē. Tāpat būs iespējams noskatīties Ārlietu ministrijas videoklipu sēriju par godu nozīmīgajai gadskārtai, kā arī stāstu par mūsu valsts starptautiskās atzīšanas vēsturi un nozīmi.

Ārlietu ministrija ir izsludinājusi arī videostāstu konkursu jauniešiem, par to, kādam ir jābūt 21. gadsimta diplomātam. Labāko darbu autoriem būs iespēja piedalīsies attālinātā sarunā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kā arī saņemt piemiņas balvas.

Par godu Latvijas starptautiskās atzīšanas simtgadei ir tapusi brošūra „De iure 100“, kas būs pieejama tiešsaistē trīs valodās: latviešu, angļu un franču.

LR Ārlietu ministrija
21.01.2020.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com