Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latvieši ir visur!

Šoreiz – uz Sidnejas Operas nama jumta!

Laikraksts Latvietis Nr. 639, 2021. g. 3. martā
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sidnejas Operas nams ar latviešu tautas dejotājiem. Kadrs no video.

Publicitātes foto 1966. gadā. FOTO Uldis Āboliņš.

Publicitātes foto 1966. gadā. FOTO Uldis Āboliņš.

Publicitātes foto 1973. gadā. FOTO Uldis Āboliņš.

Ceturtdienas, 25. februāra, vakarā uz Operas nama burām tika projicētas bildes, atspoguļojot daudzos un dažādos Sidnejas Operas nama pasākumus, kas ir notikuši iepriekšējos, apmēram, 50 gados.

Kovida dēļ 2020. gadā Operas nams lielāko daļu laika bija slēgts. Bet šogad koncerti, operas un citi pasākumi ir atsākušies un, lai sludinātu to publikai, Operas nama valde caur sociāliem mēdijiem aicināja tautai atsūtīt fotogrāfijas un atmiņu stāstus par Operas nama apmeklēšanu. No iesūtītām fotogrāfijām tika izveidota slaidrāde, kuru rādīja uz slavenās ēkas buru jumta.

Brisbanietis Pēteris Bernhards atbildēja uz šo aicinājumu ar trijām fotogrāfijām, kurās redzami Sidnejas latviešu tautas deju kopas Jautrais Pāris un Kanberas Sprigulītis dejotāji ar Sidnejas Operas namu fonā. Bildes uzņemtas 1966. un 1973. gadā, kad Pēteris dzīvoja Sidnejā un dejoja Jautrajā Pārī. 1966. gadā ansamblim vajadzēja publicitātes kopbildes, un fotogrāfs Uldis Āboliņš, kura meita Sane arī dejoja Jautrajā Pārī, ierosināja fotografēties pie Operas nama, cerot, ka kādreiz ansamblis tur varētu dejot. Operas nams tajā laikā vēl tika būvēts, un, lai fotografētu, Uldim bija jāpieprasa atļauja no attiecīgām autoritātēm. Atļauju saņēma, un rezultāts ir redzams divās fotogrāfijās, kurās Operas nama jumts redzams konstrukcijas stadijā.

Septiņus gadus vēlāk arī piepildījās iecerētais sapnis, un 1973. gadā Jautrais Pāris un Sprigulītis uzstājās uz Sidnejas Operas nama lielās koncertzāles skatuves pirmā Shell Folkloric Festival ietvaros. Šis koncerts bija daļa no Operas nama atklāšanas svinībām, tā ka latvieši arī ir bijuši klāt šajā vēsturiskajā brīdī! Uldis Āboliņš atkal iemūžināja dejotājus pie Operas nama, un šī bija tā fotogrāfija, kuru Operas nams izvēlējas iekļaut projekcijā.

Uldis Āboliņš pats ir mūžībā, bet šīs fotogrāfijas bija saglabājušās viņa meitas Sanes Upenieces arhīvā. Tā Pēteris Bernhards tika klāt pie bildēm un kopā ar pavadu stāstu nosūtīja tās Operas nama valdei.

Vienlaicīgi ar latviešu dejotājiem projekcijas foto uz vidējās buras ir redzama slavenā Austrālijas operas dīva Joan Sutherland, griežot torti Operas nama atklāšanas svinībās.

Projekcijas var redzēt šeit:

https://www.youtube.com/watch?v=EfizjBS7f1Q.

Latvieši redzami uz buras kreisajā pusē 6:08 minūtē.

Jā, latvieši ir visur!

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com