Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Izmanto LEGO DUPLO

Bērnu slimnīcas Psihiatrijas nodaļa pacientu terapijā

Laikraksts Latvietis Nr. 641, 2021. g. 17. martā
Sintija Bernava -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Nodarbības ar Lego.

Covid-19 pandēmija ir atstājusi negatīvu ietekmi uz Latvijas bērnu un jauniešu emocionālo labsajūtu un kopš pandēmijas sākuma būtiski ir pieaudzis Bērnu slimnīcas Psihiatrijas nodaļas neatliekamo pacientu skaits. Salīdzinājumā ar 2019. gadu, 2020. gadā Bērnu psihiatrijas nodaļā par 20% palielinājies stacionēto jauniešu īpatsvars, un 2020. gadā vairāk nekā puse jeb 55% psihiatrijas nodaļas pacientu stacionēti neatliekamā kārtā.

Signāli, kas varētu liecināt par bērna un pusaudža psihiskās veselības sarežģījumiem:

  • zudušas intereses, kas līdz šim sagādājušas prieku;
  • cilvēks kļuvis neparasti viegli aizkaitināms;
  • ieilgušas grūtības iemigt un pamosties;
  • manāmi mainījusies apetīte – tā ir palielinājusies vai zudusi;
  • persona pauž domas par paškaitējumu vai rīkojas paškaitējoši;
  • persona cieš no nepamatotas, saasinātas vainas apziņas.

Ārsti aicina pievērst īpašu uzmanību savu bērnu un pusaudžu psihiskās veselības stāvoklim, atbalstīt viņus, un atpazīt signālus, kas liecina par nepieciešamību vērsties pie speciālista pēc palīdzības.

Ar mērķi atvieglot Bērnu slimnīcas novietnes Gaiļezerā Psihiatrijas nodaļas personāla darbu, Radošās darbnīcas Bērnu slimnīcā brīvprātīgie, sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā (Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania) un Dānijas Tirdzniecības kameru Latvijā (Danish Chamber of Commerce in Latvia) Bērnu slimnīcas Psihiatrijas nodaļai sagādā LEGO DUPLO komplektus tādā daudzumā, lai ar pasaulē iecienītajiem dāņu zīmola LEGO konstruktoriem varētu spēlēties VISI nodaļas pacienti, kuriem klasiskie Lego klucīšu konstruktori ir pārāk sarežģīti.

Spēlēm ir svarīga loma bērna attīstībā. Spēlēšanās ar LEGO klucīšiem bērniem ir ne tikai aizraujoša laika pavadīšanas nodarbe, bet arī palīgs psihiskās veselības, spriestspējas un uztveres prasmju attīstīšanā. Spēlēšanās veicina bērnu psihisko funkciju (atmiņa, uzmanība, runa, tēlainā un loģiskā domāšana) attīstību. Bērnam, kurš regulāri spēlējas ar konstruktoru un klucīšiem, labāk attīstās taustes un redzes sajūtas, pilnveidojas pirkstiņu motorika un roku kustību koordinācija, iespējams veicināt viņa runas attīstību, un pat novērst dažus runas traucējumus.

Vai zināji, ka LEGO ir viens no slavenākajiem Dānijas uzņēmumiem?

Pirmos Lego klucīšus izveidoja dāņu galdnieks Ole Kirks Kristiansens Bilundas pilsētā. 1932. gadā viņš sāka gatavot koka rotaļlietas, bet uzņēmumu ar nosaukumu Lego viņš izveidoja divus gadus vēlāk, 1934. gadā. Plastmasas rotaļlietas sāka ražot tikai 1947. gadā. 1949. gadā kompānija sāka ražot mums jau labi pazīstamos Lego klucīšus, no kuriem varēja veidot dažādas konstrukcijas. Vēlāk kad visiem iepatikās Lego. Ole Kirks Kristiansens Bilundā uzcēla pirmo Legolandi.

Vai zināji, ka šogad aprit 100 gadi kopš Dānija atzina Latvijas Republikas neatkarību de jure? 2021. gadā tiek atzīmēta Latvijas un Dānijas diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgade.

1921. gadā tika nodibinātas diplomātiskās attiecības starp Dāniju un Latviju. Dānija kā viena no pirmajām valstīm atzina Latvijas neatkarību 1921. gada 7. februārī.

Ko Tu zini par Dāniju?

Daži interesanti fakti par Dāniju.

  • Dānija ir parlamentāra demokrātija un konstitucionāla monarhija un Dānijas karaliene ir Margrēte II.
  • Dānija jeb Dānijas Karaliste ir pati mazākā Skandināvijas valsts. Dānijas galvaspilsēta ir Kopenhāgena.
  • Dānijas 43 000 kvadrātkilometru teritoriju sastāda 474 salas un lielākā no salām ir Zēlande.
  • Visizplatītākais transporta veids Dānijā – velosipēds. Dānijā velosipēdu ir vairāk kā iedzīvotāju. Braukšana ar velosipēdu ir dāņu dzīvesveids.
  • Dāņu alfabētā ir 29 burti, no kuriem 26 ir aizgūti no latīņu alfabēta un 3 papildus pievienoti burti: Æ, Ø, Å.
  • Dānijā atrodas viens no garākajiem tiltiem Eiropā. Tā garums sasniedz 15 km.
  • Dānijā ir pieejama bezmaksas augstākā izglītība.
  • Dānija ir atzīta par vienu no laimīgākajām valstīm pasaulē.

Viens no lielākajiem un populārākajiem atrakciju parkiem Eiropā tika atzīts Dānijas parks Tivoli. Starp citu, tas ir arī vecākais atrakciju parks pasaulē, Volts Disnejs pēc parka apmeklējuma bija tik sajūsmināts, ka atvēra mūsdienās plaši apmeklēto Disnejlendu.

Foto ieskats LEGO Duplo pielietojumā Bērnu slimnīcas Psihiatrijas nodaļā atspoguļots:

Radošās darbnīcas Facebook: https://www.facebook.com/RadosasDarbnicasCreativeWorkshops/

Radošās darbnīcas Instagram: https://www.instagram.com/radosas_darbnicas/

Mūsu visdziļākā cieņa Bērnu slimnīcas novietnes Gaiļezerā personālam par darbu, kas tiek veikts paaugstināta stresa un sarežģītajos pandēmijas apstākļos! Katru dienu mēs katrs varam sagādāt kādu negaidītu pārsteigumu saviem līdzcilvēkiem,vairojot gaismu un labo pasaulē.

Lai mums visiem laba veselība un rūpēsimies viens par otru!

Sintija Bernava,
„Radošās darbnīcas“ Bērnu slimnīcā vadītāja

„Radošās darbnīcas“ ir brīvprātīgo īstenotas radoši – izglītojošas aktivitātes Bērnu slimnīcas pacientiem un vecākiem.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com