Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valoda, valodiņa...

PIEZVANI, nevis PAZVANI un bēdz!

Laikraksts Latvietis Nr. 641, 2021. g. 17. martā
Sanita Dāboliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DabolinaSanita

Sanita Dāboliņa.

ATBILDU UZ JAUTĀJUMU: Pazvanīt vai piezvanīt: kā un kad pareizi tos lietot?

Iesākam sarunu par darbības vārdiem, kas atvasināti ar priedēkļiem. Katram priedēklim ir sava nozīme vai nozīmes, ko tas piešķir atvasinātajam vārdam, bet, ja priedēklis vārda nozīmi nemaina, tad to iesaka nepievienot.

PA – norāda uz darbības īslaicīgumu, ierobežotību, kā arī pabeigtību, tas nozīmē neilgi, mazliet zvanīt, signalizēt: pazvanīt pie durvīm (negaidot, lai atver; tā bērni dara blēņojoties); pazvanīt ar lielo torņa zvanu; tramvajs pazvanīja, lai cilvēki paiet malā. Sarunvalodā PAZVANĪT nereti tiek lietots PIEZVANĪT vietā.

PIE – norāda, ka ar darbību kaut kam pietuvinās, pievienojas, un tas attiecināms uz savstarpējo komunikāciju: piezvanīt, lai apsveiktu svētkos; piezvanīt tētim; piezvanīt uz Lapzemi; piezvanīt skaipā. Otra nozīme saistās ar telpas, apkārtnes pieskandināšanu: to biežāk lieto daiļliteratūrā (putni, pulksteņi piezvana apkārtni), ikdienā to dzirdam reti. Žargonā zināms eifēmisms (vārds vai teiciens, ko lieto kāda rupja, nepieklājīga vārda vai teiciena, arī intīma vai tabuēta nosaukuma vietā) „piezvanīt šefam“ – „aiziet uz tualeti“.

PAZVANĪT tā pamatnozīmē ir nepieciešams ļoti reti. Ja kādu gribam izjokot, var, protams, pazvanīt pie durvīm vai pazvanīt pa telefonu un bēgt projām vai nolikt klausuli, bet, ja vēlamies satikties vai parunāties, tad vajag PIEZVANĪT. Pandēmijas laiks rosina: PAZVANI pie durvīm, atstāj dāvanu un bēdz projām nesatiekoties, tomēr pa telefonu PIEZVANI un droši sarunājies!

Sanita Dāboliņa
Laikrakstam „Latvietis“

#latviešuvaloda
#dzimtāvaloda
#raksti
#rakstītprieks
#komunikācijakākvalitātesinstruments
#ceļāuztavugrāmatu
#valodairkāupe



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com