Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Aicinājums uz Covid-19 lustrāciju

Laikraksts Latvietis Nr. 643, 2021. g. 31. martā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

„Lustrācija“ – „Apskaidrota, ceremoniāla attīrīšanās“.

Latvijā daudz ir runāts par lustrāciju sakarā ar sadarbību ar padomju okupācijas varu. Parasti vēl šaurākā nozīmē – sadarbībā ar čeku, jeb Valsts drošības komiteju.

Lustrācija prasa atklātu, publisku vainas atzīšanu, nedarbu detalizētu aprakstu un patiesu nožēlu. Pie mums tas tikpat kā nav noticis. Ja kāds atzīstas, tad, ar tikai ļoti retiem izņēmumiem, tas ir tikai pēc tam, kad jau ir atklāti sadarbības fakta pierādījumi. Un kurš vēl atceras, ka būtu dzirdējis kāda čekas štata darbinieka nožēlu, kopā ar sava padarītā darba aprakstu?

Šodien mūsu tautas apspiedējs nav Valsts drošības komiteja, bet gan Covid-19 vīruss. Tas vienā gadā ir nogalinājis un nomocījis vairāk Latvijas iedzīvotājus nekā padomju okupācija spēja izdarīt visā Baigajā gadā (1940-41). Tas ir sadragājis mūsu ekonomiku, un licis mums atsvešināties vienam no otra.

Lai cik tam vajadzēja būt neticami, bet šim mūsu tautas bendem ir arī līdzskrējēji. Sākot ar tiem, kuri skaļi deklarē, ka vispār nav tāda vīrusa, līdz tiem, kuri slepus rīko pasākumus, kurās ir visas iespējas to izplatīt.

Latvijai un Austrālijai ir diametrāli atšķirīgas pieejas Covid-19 apkarošanai. Austrālijā uzlika smagus ierobežojumus visās jomās, un tā sekmīgi pārvarēja otro vilni. Salīdzinājumā, Latvija ir kā tāds puskoka lēcējs, it kā ir ierobežojumi, it kā nav. Vēl svarīgāks par Covid-19 apkarošanu liekas tautas neapmierinātība ar ierobežojumiem, un līdz ar neapmierinātību – gatavība pat tos mazos ierobežojumus pārkāpt.

Katru dienu Latvijā vēl arvien inficējas ar simtiem, smagi saslimst ar desmitiem un mirst daudzi. Bez Covid-19 līdzskrējēju darbības tas nebūtu iespējams. Darbojas sakāmvārds: „Kas nav pieķerts, tas nav zaglis“. Policijai vienkārši nav līdzekļu, lai pieķertu visus ierobežojumu pārkāpējus.

Tāpēc es tagad aicinu uz lustrāciju. Aicinu tos iestāžu vadītājus, kuri savās darbavietās, pārkāpjot likumu, ir rīkojuši sabiedriskus pasākumus, atklāti un publiski atzīties, izklāstīt pārkāpuma patiesās detaļas un nožēlot notikušo. Tāpat arī privāto viesību rīkotājus.

Atcerēsimies, ka maskas ir tikai īslaicīgi efektīvs līdzeklis vīrusa izplatīšanos kavēšanai. Ņemsim arī vērā, ka vakcinācijas iedarbība pret jauniem vīrusa variantiem vēl nav pilnībā zināma.

Vaļsirdīga lustrācija ir nepieciešama, lai atjaunotu savstarpējo uzticēšanos cīņa ar Covid-19.

GN
2021. g. 31. martā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com