Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kas notiek Latviešu ciemā (2)

Lieldienu olu krāsošana aprūpes namā

Laikraksts Latvietis Nr. 645, 2021. g. 13. apr.
Ingrīda Biezaite -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuCiems

Krāsotās Lieldienu olas klūgu grozā. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Olu krāsošana. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Olu krāsošana. FOTO no Latviešu ciema arhīva.

Auksti vēji norimuši,
Mākonīši izgaisuši
Veras plaša debestiņa
Atnāk gaiša Lieldieniņa.

Saulainā, 30. marta, dienā, kādas beidzamajā laikā Dieviņš devis Melburnā dzīvojošiem, Latviešu Ciema aprūpes nama ļaudis nāca kopā, lai krāsotu Lieldienu olas.

Jau iepriekš tika sarūpētas baltas olas, sīpolu mizas, lupatas, dzijas un atlika vien aicināt darboties gribētājus. Šajā reizē vairāk bija skatītāju un mazāk darītāju, bet, neskatoties uz to, pēc vairāku stundu darba olas bija nokrāsotas un sagūlušas klūgu grozā. Kāpēc vairāk skatītāju? Olu krāsošana bija apvienota ar dziedāšanas nodarbību. Kamēr daudzi dziedāja dažādās dziesmas no dziesmu grāmatām, tikmēr čaklās rokas olas tina sīpolu mizās, pietinot klāt dažādas krāsainas lapiņas.

Olas tika krāsotas trijos piegājienos, tik daudz, cik katlā vietas. Pirmajā reizē olas sanāca gaišas. Jo sarūpētās olas bija baltas un sīpolu mizas atstāja gaišus – brūnus un dzeltenus nospiedumus. Otrajā reizē olas liktas jau iepriekšējā sīpolu novārījumā sanāca tumšākas un arī klāt pietītās lapas, ziediņi un stiebriņi atstāja dažādu krāsu nospiedumus – zaļus un vietām pat melnus. Tā kā olas sanāca diezgan tumšas, tad trešajā piegājienā tās tika nolemts likt tīrā ūdenī. Tā nu kopīgais ieguvums sanāca ļoti, ļoti raibs.

Ļaudis raudzījās krāsotajās Lieldienu olās un gremdējās daudz un dažādās bērnu dienu atmiņās.

Jāsaka, ka šogad krāsotās olas mūs visus pārsteidza ar lielo krāsu bagātību. Tās atgādināja akvareļu gleznojumus – daudzviet krāsas izplūdušas, vietām iezīmējās skaidras kontūras. Un skatoties uz tām, nāca prātā dažādu vecmeistaru gleznojumi – ziedi vāzēs, kāda mītiska vieta mežā, zem ūdens vai pasakās. Tik skaistas tās šogad bija sanākušas!

Ingrīda Biezaite
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com