Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Muzejs „Latvieši pasaulē“

Aprīļa priekšmets – Politiskās demonstrācijas trimdā

Laikraksts Latvietis Nr. 646, 2021. g. 21. apr.
Marianna Auliciema -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LaPa-muzejs

Plakāts, izmantots baltiešu demonstrācijā 1991. gada janvārī Vašingtonā, ASV. FOTO Muzejs „Latvieši pasaulē“.

Iveta Ivansone demonstrācijā Baltijas valstu neatkarības aizstāvībai, Vašingtonā, ASV 1991. gadā.

Viena no visveiksmīgākajām latviešu politiskajām demonstrācijām trimdā – mācītājs Māris Ķirsons tecina asinis uz Padomju Savienības karoga Madridē, Eiropas drošības un sadarbības konferences laikā 1980. gada 11. novembrī.

Viens no Latviešu trimdas galvenajiem mērķiem pēc Otrā pasaules kara bija Latvijas Republikas neatkarības idejas aizstāvība. Šis mērķis caurvija visu okupācijas laiku un kļuva par vienu no galvenajiem trimdas iekšējās identitātes pamatiem un balstiem.

Attīstoties un mainoties, politiskā darbība trimdā kopumā noritēja divos virzienos. Viens bija tieša politiska lobija darbība – tikšanās un sarakste ar mītnes zemju pārvaldes institūcijām, politiķiem un starptautiskām organizācijām, vēstuļu un pastkaršu sūtīšanas akcijas u.c. Otrs darbības virziens bija uzmanības piesaistīšana Baltijas jautājumam, mītnes zemes sabiedrības informēšana un pēc iespējas lielākas sabiedrības daļas noskaņošana par labu Baltijas valstīm, piemēram, rakstot lasītāju vēstules presē, ar radio un televīzijas raidījumu palīdzību rīkojot publiskas lekcijas par Latviju, izdodot gan pastāvīgus periodiskus izdevumus par Latviju u.c.

Lai piesaistītu uzmanību nelikumīgajai Baltijas okupācijai, aizvien lielāku nozīmi ieguva dažādas publiskas demonstrācijas ar plakātiem, saukļiem un vizuāliem teatrāliem elementiem. Politisko akciju galvenais mērķis bija tikt pamanītam – tas ieprasīja būt izdomas bagātiem un drosmīgiem, ar savu ideju un rīcību aizraut pārējos domubiedrus un atbalstītājus.

Muzejs Latvieši pasaulē iecerējis atvērt vērienīgu izstādi par latviešu demonstrācijām ārpus Latvijas ar nosaukumu Nyet, Nyet, Soviet! Epidemioloģiskā situācija pasaulē ir piespiedusi izstādi atlikt jau otro reizi, patlaban izstādes atklāšana paredzēta Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā 2022. gada 4. maijā Rīgā.

Plakāts, izmantots baltiešu demonstrācijā 1991. gada janvārī Vašingtonā, ASV

Dāvinātājusi Iveta Ivansone, zīmējis Kīts Olivjē (Keith Olivier).

Iveta Ivansone ir dzimusi Vilmingtonā, ASV. Viņa jau divdesmit gadus dzīvo Latvijā, pirmo reizi uz vecāku dzimteni atbrauca 1990. gadā: „Man tas bija tāds pārdzīvojums! Mēs ar Ņujorkas latviešu kori piedalījāmies dziesmu svētkos – tas bija tik milzīgs notikums, mēs bijām tik laimīgi! Un tagad ir 1991. gada janvāris, un mēs dzirdam ziņās, kas te notiek. Es domāju – es taču tur tikko biju. Un staigāju apkārt kā brīvs cilvēks. Kā tas var būt!? Tā bezspēcība, ka tu esi pilnīgi citā pasaules malā un neko nevari darīt. Un tad Vilmingtonas draudze izdomāja – mēs brauksim demonstrēt! Mēs mājās nolēmām, ka mums būs plakāts, vīrs bija grafiskais dizaineris. Pagrabā pa nakti zīmējām un agri no rīta braucām. Pie vēstniecībām mēs demonstrējāmies, turējām plakātus.“

Marianna Auliciema
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com