Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejā krustabas

Emīlijai, Lidijai un Izabellai

Laikraksts Latvietis Nr. 647, 2021. g. 28. apr.
Aldis Liepiņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Meitenes šūpolēs. Apkārt stāv māte Kate un daži krustvecāki (kopā bija 9). FOTO Ojārs Greste.

2021. gada 3. aprīlī, burvīgā Lieldienas sestdienas siltajā saulē, Emīlijai un viņas dvīņu māsām Lidijai un Izabellai notika krustabas viņu mājas dārzā Pennant Hillā. Kad no Viktorijas kokles sāka skanēt Saulīt, mana krustamāte, Vēsmas vijole un Ellas ukulele nevarēja sagaidīt piebiedroties. Krustvecāki, ģimenes locekļi un draugi, tad kopā ar Annas pavadījumu, nodziedāja pirmo veltījumu meitenēm.

Sekojot tradīcijām, sekoja ātrais mielasts. Viesiem piedāvāja baltu mielastu kas sastāvēja no piena, maizes, puķu kāposta, redīsiem un kokosrieksta. Ar to, viņi novēlēja meitenēm gaišu nākotni. Viesiem bija jāsastājas cieši kopā, lai bērniem augtu stipri un līdzeni zobi, bija jāēd ātri, lai bērni būtu čakli, bez liekas runāšanas, lai bērni neizaugtu pļāpīgi un sarunātos tikai pozitīvā un gaišā valodā, lai bērni izaugtu labi un diženi. Kamēr viesi ēda, tika iededzināts ugunskurs, veltot meitenēm gaišu dzīvi.

Krustvecākus uzaicināja apjozt meitenēm tautiskās jostas, dziedot Ellas un Annas izdomātās dziesmas, Tu esi skaistule pavadījumā. Meitenes tad iekāpa ziedu izpušķotās šūpolēs un viņas iešūpināja nodziedot The stars were shining.

Lai demonstrētu savu piemērotību, krustvecākiem tika doti uzdevumi. Pirmais bija mīklas. Krusttēviem tad uzdeva stādīt liepu mājas priekšā, arī novietojot dvīņu placentas pie saknēm. Liepa latviešu folklorā ir sievišķības simbols. No liepziediem gatavo medu un tos arī izlieto ārstniecībā. Ar savu skaisto spēku, liepa grezno ne tikai mežus, bet arī atver vārtus daudzās lauku sētās. Krustmātēm bija jāpin vainagi. Uzdotos uzdevumus krustvecāki izpildīja veiksmīgi.

Krustabas ceremonijā nodziedāja un nospēlēja Simple Gifts (Shaker dziesma) un viesi novēlēja veltījumus Emīlijai, Lidijai un Izabellai ar pantiņiem, mīļiem vārdiem un ar oriģinālām dziesmām. Pēc veltījumiem bija lielais mielasts, un pēcpusdienā bērni varēja izlēkāties ar dančiem.

Pēc tam šī diena turpinājās ar meiteņu mātes Kates dzimšanas dienas svinībām. Dziedājām vairākas dzimšanas dienas dziesmas un ēdām daudz garšīgu kūku, ieskaitot arī garšīgo bezglutēna cepto kliņģeri.

Paldies visiem, kas palīdzēja organizēt šo svinīgo pasākumu, tik īpašu un neaizmirstamu! Liels paldies Ojāram Grestem par video un bildēm.

Aldis Liepiņš
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com