Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Katrs pats sev Politiķis!“

Latvieši pasaulē tiekas sarunu ciklā

Laikraksts Latvietis Nr. 648, 2021. g. 4. maijā
Elīna Balode -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LAIVA

Šogad, maija mēnesī katru pirmdienas vakaru, pēc Sociālā medija Laiva un Latviešu Kultūras centra Birmingemā iniciatīvas tiesšaistē Zoom platformā un Facebook tiešraidē tiks raidīts sarunu cikls Katrs pats sev Politiķis!, kurā aicināti piedalīties tautieši no jebkuras vietas pasaulē, un kura mērķis nav politiskā aģitācija, bet diskusija, kurā pacelt aktuālās tēmas, izzināt, pastrīdēties un no kompetentiem ekspertiem saņemt atbildes.

Piecos raidījumos tiks diskutēts un meklētas atbildes uz šiem un citiem jautājumiem: Diaspora kā vēlētājs, plusi un mīnusi. Partiju sistēma Latvijā, kā tās funkcionē. Latvijas Saeimas un Pašvaldību vēlēšanas, kopīgais un atšķirīgais. Vēlētāju tiesības un pienākumi, kādi tie ir. Vēlēšanu mīti un realitāte.

Tā būs unikāla iespēja atbilstoši laikam tikties kaut attālināti, taču tomēr klātienē tiešraidē (Facebook Livestream), kam sekos diskusija aizkadrā (reģistrētiem dalībniekiem Zoom). Par ekspertiem aicināti labākie Latvijas augstkolu pasniedzēji un vadošie eksperti politiskajās un tiesību zinātnēs: Arvīds Dravnieks – Publisko tiesību institūta direktors, vēlēšanu un pašvaldību tiesību eksperts; Dr.iur. Jānis Pleps – Latvijas Universitātes docents; Edgars Pastars – Konstitucionāltiesību eksperts; Dr.iur. Edvīns Danovskis – LU Juridiskās fakultātes docents; Gatis Krūmiņš – Vidzemes Augstskolas rektors un vadošais pētnieks un citi.

Raidījumu vadītāji: Inga Gece (Politisko diskusiju klubs, Lielbritānijā), Uldis Balodis (Sociālais medijs „Laiva“), Ingmārs Čaklais (Latviešu Kultūras centrs Birmingemā).

Lai pieteiktos Zoom tiešsaitē, lūdzu, rakstiet: medijslaiva@gmail.com vai WhatsApp +447787418811.

Ieskatam plānotās tēmas un apskatāmie jautājumi

3. maijs, Diaspora kā vēlētājs. Kāpēc diasporai jāpiedalās vēlēšanās? Pirmās pašvaldības vēlēšanas, kurās piedalās diaspora. Kādi tam ir ieguvumi, kādi riski?

10. maijs, Partiju sistēma Latvijā no 20.gs. sākuma līdz mūsdienām. Partiju veidošana, iesaistīšanās partijā un partijas atbalstīšana. Partiju iekšējā demokrātija. Kā funkcionē partijas?

Kas un kā var pieteikties kandidēšanai vēlēšanās? Partijas un pašvaldības. Kas ir pozīcijas partijas un opozīcijas partijas? Kāpēc vēlētājs pirms vēlēšanām atbalsta partiju, bet pēc vēlēšanām ātri klūst par neatbalstītāju? Kāpēc ir svarīgi izprast partiju un vēlēšanu sistēmu, lai pieņemtu lēmumu, par ko balsot.

17. maijs, Pašvaldību un Saeimas vēlēšanas – kopīgais un atšķirīgais. Vēlēšanu kārtība, deleģējums, personālijas, atbildība. Centrālās partijas organizācijas sasaiste ar partijas vietējām nodaļām.

24. maijs, Vai balsošana tiesība vai pienākums? Kāpēc vēlētājs nosoda un kritizē vēlēšanu sistēmu Latvijā? Vai vēlētāja kritika ir pamatota? Vai vēlētāja atbildība aprobežojas ar balsojumu vēlēšanās? Arī vēlētājs ir amatpersona. Kā tiek skaitītas balsis un kāpēc vēlētāji ievēlē tos, kurus nevēlas ievēlēt? Godīgas balsu skaitīšanas sistēmas nav.

31. maijs, Vēlēšanas – mīti un realitāte. Vēlētājs nesaprot, vai nevēlas saprast? Populārākās leģendas un mīti par vēlēšanām. Kāpēc sabiedrībā rodas mīti? Kāpēc būt neapmierinātam ar vēlēšanu rezultātiem ir populāri?

Sociālais medijs LAIVA atrodas Lielbritānijā, bet raida visa pasaule kā interaktīva platforma, komunikācijas modelis, kur cilvēki var komunicēt viens ar otru, smelties informāciju, aktīvi piedalīties platformas izaugsmē un būt daļa no tās. Sociālā medija LAIVA mērķi ir saglabāt un uzturēt latviskumu starp latviešiem pasaulē, informēt par notiekošo diasporas dzīvē. Vairāk informācija: https://www.facebook.com/medijslaiva un www.medijslaiva.com.

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē. Vairāk informācija https://www.facebook.com/LatviesuKulturascentrs un www.kulturascentrs.com.

Raidījumi norisinās projekta Politisko diskusiju cikls „Katrs pats sev Politiķis!“ ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Sociālais medijs Laiva, Latviešu Kultūras centrs Birmingemā, Politisko diskusiju klubs Lielbritānijā, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Republikas vēstniecība Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē.

Elīna Balode,
Sociālais medijs „Laiva“ Producente
2021. gada 28. aprīlī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com