Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kas ir bauda?

Daugavas Vanagu sarīkojumi Adelaidē

Laikraksts Latvietis Nr. 648, 2021. g. 4. maijā
Astra Kronīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Sadziedāšanās sarīkojums. No kreisās: Zanda Šulca, Matīss Reinhards un Lilita Daenke. FOTO Astra Kronīte.

Daugavas Vanagu Dārza svētki. FOTO Agris Ezeriņš.

Dārza svētki. FOTO Agris Ezeriņš.

Vijolniece Inese Laine. FOTO Agris Ezeriņš.

Dārza svētki. Vanadžu ansamblis dzied Ineses Laines vadībā. FOTO Agris Ezeriņš.

Dārza svētki. Flautiste Vineta Lagzdiņa. FOTO Agris Ezeriņš.

Kas ir bauda? Bauda ir kaut kas, kas izraisa labsajūtu. Mēs baudām garšas un smaržas: labus ēdienus un dzērienus; tikko nopļautas zāles dvašu vai velēnas izgarojumu miglaina rīta agrumā. Mēs baudām kādu labu izrādi vai koncertu un apbrīnojam mākslinieku talantu un prasmi. Baudām arī garīgas lietas – kā draudzību, kopību, gandarījumu. Dabas skaistums: saullēkti, putnu dziesmas un Dabas mātes krāšņais rudens mētelis mūsos izraisa baudu. Bauda ir sajūta, ko izjūtām pēc labi paveikta darba, pēc fiziskas vai garīgas piepūles, kad redzam panākumus un mūsu darba augļus. Tā ir tā sajūta, kas rada mūsos garīgu līdzsvaru.

Marta mēnesī Daugavas Vanagu mājā notika muzikāla pēcpusdiena un pagājušā nedēļas nogalē, tieši Jurģos, 23. aprīlī, notika gadskārtējie Dārza Svētki. Abi sarīkojumi bija labi apmeklēti un notika nama dārzā. Abi sarīkojumi radīja labsajūtu un apmierinājumu.

Vispirms gribu pieminēt sētas iekārtojumu. Noliktavas un nodaļas bijušā sēžu telpa, kas iesaukta par bunkuru, abas nokrāsotas gaišā krāsā un apstādītas ar puķu dobēm. Kaut gan vecā citronkoka un bērzu vairs nav, tagad skaists zaļš dzīvžogs ielenc pagalmu, kura gaisotnē ir jauki pabūt. Un visjaunākais izdaiļojums ir pieci, metālā darināti latviešu raksti, kas izgrezno noliktavas sienu. Vanagu sētā savu mājokli atraduši Jumis, Zalktis, Pērkons, Auseklis un Zvaigzne, dievības, kuras visas nes svētību saviem ļaudīm.

Sadziedāšanās sarīkojumu, 27. martā, vadīja Zanda Šulca, folkloriste no Līvāniem, kura tagad dzīvo Adelaidē ar savu ģimeni. Viņai pievienojās Lilita Daenke – akordeons, Matīss Reinhards – ģitāra un Daila Mora (Mohr). Baudījām romantiskas gan balādes žanra dziesmas latgaliešu valodā. Jāatzīstas, ka stingri bija jāieklausās, lai varētu saprast neierasto izloksni. Sarīkojumā, kas saskanēja ar martā svinamo internacionālo Sieviešu Dienu, arī pieminēja Mariju Ķeņģi, Daugavas Vanadžu kustības goda priekšnieci, kuras dzimšanas diena ir 28. martā. Marijai Ķeņģei pa godu Vanadzes visā pasaulē uztur mājturības stipendiju, jo Ķeņģe pati bija Kaucmindes mājturības semināra abituriente un Mājturības institūta veidotāja.

23. aprīļa Dārza Svētkiem kā ar svētību uzspīdēja silta rudenīga saulīte. Bija ko baudīt: Vanadžu sarūpētas pusdienas, Ineses Laines vadībā Vanadžu ansambļa nodziedātās dziesmas, asprātīga viktorīna un Vinetas Lagzdiņas flautas skaņdarbs kopā ar Kalīla Džibrāna (Kahil Gibran) dzejas lasījumu par Baudu. Flautas skaņas pārvērtās putnu dziesmā un aizlidoja kā putns zilajās debesīs. Domas arī mēģināja atrisināt Džibrāna dzīves gudrības. Apbrīnojamā klusumā visi klausījās – varbūt patiešām visi bija nogrimuši savās domās, jo ar klusuma brīdi tikko bija pieminēts beidzamais Adelaides nodaļas līdzdibinātājs, olimpietis Juris Dancis, kurš pēkšņi devās aizsaules ceļos 20. martā. Viņa aiziešana atstās lielu tukšumu Adelaides vanagu saimē. Liels vīrs – lieli darbi.

Pēc ražīga darba, tāpat kā pēc ražas novākšanas, ir gandarījums un bauda. Katru sestdienu vēl arvien vanadzes piedāvā siltas pusdienas, bet tuvojās ziemas periods, klusāks laiks, kad daudzi cilvēki dodas ceļojumos un uz ārzemēm, īpaši uz Latviju. Kā jau zināms, tas šogad vēl nenotiks, lai cik ļoti mēs to vēlētos.

Gaidīsim pavasari, kad sarīkojumi atsāksies un mums atkal būs par ko priecāties.

Astra Kronīte
Laikrakstam „Latvietis
26.04.2021



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com