Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Aizvadīts diasporas teātru pirmais salidojums

„Teātru pavasaris Bergenā“

Laikraksts Latvietis Nr. 649, 2021. g. 12. maijā
Liāra Ozola -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pasaules latviešu amatieru teātru salidojums „Teātru pavasaris Bergenā“. FOTO Ekrānuzņēmums.

Pasaules latviešu amatieru teātru salidojums „Teātru pavasaris Bergenā“. FOTO Ekrānuzņēmums.

Pēc Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienības (PLATS) ierosinājuma Bergenas latviešu amatierteātris LATiBergen uzņēmās iniciatīvu un sestdien, 1. maijā, sapulcināja Latvijas diasporas teātrus salidojumā Teātru pavasaris Bergenā, kas atbilstoši laikam norisinājās ZOOM. Tā ietvaros notika meistarklases, teātru prezentācijas, talantu šovs, tika noteikti labākie aktieri un aktrises, kā arī norisinājās emocionālas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinības.

Salidojumā piedalījās gandrīz pusotrs simts dalībnieku no divdesmit diasporas teātriem. LATiBergen un režisore Liāra Ozola pasākumu bija veidojuši kā teātra izrādi vairākos cēlienos. Šīs četrpadsmit stundu ilgās izrādēs gaitā dalībnieki savstarpēji iepazinās, rādot savu teātru prezentācijas video, kā arī kopīgi piedalījās meistarklasēs: skatuves runā Māras Liniņas vadībā, skatuves kustībā horeogrāfes un režisores Lilijas Liporas vadībā, aktiermākslā un improvizācijā aktieru Lailas un Jāņa Kirmušku vadībā un izrādes viedošanā Latvijas Kultūras akadēmijas prorektora mākslinieciskās jaunrades darbā un režisora Elmāra Seņkova vadībā.

Pasākumā notika dalībnieku talantu šovs, kurā uzvarētājus noteica skatītāju balsojumā, savukārt eksperti no meistarklašu dalībniekiem izvēlējās labākos aktierus un aktrises, kam tika īpaši no Latvijas sagādāti suvenīri. Kā jau svētku priekšvakarā pienākas, notika arī dižošanās ar Latvijas ēdieniem un īpaši emocionālā gaisotnē norisinājās Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinības un 1990. gada 4. maija notikumiem veltītā atmiņu stunda. Tajā ar patriotiskām dziesmām dalībniekus priecēja burvīgā dziedātāja Anna Wohl no Skotijas.

Saskaņā ar ekspertu lemto par salidojuma labāko aktieri tika atzīts Gints Danne, par labāko aktrisi – Agnese Jēgere, par labāko otrā plāna aktieri – Henrijs Timmermanis, par labāko otrā plāna aktrisi – Aija Pedersena, par labāko jauno aktieri – Inguss Priede, par labāko jauno aktrisi – Elza Umure. Taču ekspertu specbalva tika jaunākajam salidojuma dalībniekam Ernestam Čaklajam.

Saskaņā ar dalībnieku balsojumu par talantu šova uzvarētājiem kļuva Ance Kazāka ar dziesmu Pūt, vējiņi! (Birmingemas Mazais teātris un BMT Londonas filiāle, Lielbritānija), kas ieguva 3. vietu, Māra Vilcāne ar akordeonu un latgaļu tautasdziesmām (Vācijas Latviešu amatierteātris-studija „EZĪŠI“), kas ieguva 2. vietu, un talantīgās jogistes Māras Lewis vadībā (Sanfrancisko Jaunais teātris, ASV), kas ieguva 1. vietu.

Atbilstoši laikam un pasākumam notika kopīgas virtuālas vakariņas, kur dalībnieki savos ekrānos rādīja uzklātos galdus un dižojās ar latviešu ēdieniem. Un aktrises tiešām bija centušās, bet aktieri bija talkā saukuši savas ģimenes dāmas, galdā ceļot cūkgaļas cepešus, latviešu stilā ceptus kartupelīšus ar dillēm un baraviku mērci, mednieku desiņām un skābiem kāpostiem, pīrāgiem un pīrādziņiem, lašmaizītēm un sīki jo sīki sagrieztiem dažādas gaumes salātiņiem, latviešu kvasu un miestiņu, un desertiem – biezpiena krēmiem ar dzērveņu mērci, medus kūkām, rabarberu plātsmaizēm un citiem gardumiem.

Salidojuma dalībniekus ar uzrunām sveica arī Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Norvēģijas Karalistē, kura ir arī nerezidējošā vēstniece Islandes Republikā Judīte Dobele, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele, Eiropas Latviešu apvienības Kultūras nozares vadītāja Lelde Vikmane, PLATS valdes priekšsēža vietnieks Ingmārs Čaklais un Bergenas Latviešu biedrības vadītāja Ilga Švāne. Viesi savās runās īpaši uzsvēra, cik svarīgi ir sadarboties, veidot kopīgus projektus, nojaukt robežas, izmantot sniegtās iespējas un rakstīt jaunu diasporas teātru vēsturi.

Lai arī formāli iecerēta, tā tomēr izvērtās par ļoti emocionālu un sirdi sildošu brīdi, – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinības un 1990. gada 4. maija notikumiem veltītā atmiņu stunda. To ievadīja vēstniece Judīte Dobele, kura pēc svētku uzrunas dalījās ar savas dzimtas vēsturi un ļoti personīgām ģimenes atmiņām, kas visticamāk bija tas āķītis, kas iedvesmoja turpmākos runātājus, uzjundīja vairāk emocijas un aizkustināja līdz sirds dziļumiem. Līdz ar to katrs klausītājs (kāds pat līdz asarām!) sajuta turpmāko runātāju Intas Gulbes, Māras Lindes, Zuzes Krēsliņas Silas, Leldes Vikmanes un Ingas Geces pārdzīvojumus un atmiņu ainas. Savukārt dziedātāja Anna Wohl no Skotijas uzsvēra, ka šajā pasākuma izpilda savas mīļākas dziesmas, kas viņai asociējas ar Latviju, mūsu visu dzīvesziņu un latvisko identitāti.

Salidojuma dalībnieki bija virtuāli sapulcējušies no trim kontinentiem: 2 teātri no Ziemeļamerikas – Sanfrancisko Jaunais teātris (ASV) un Teātris Holivudas Koferis (ASV); 2 teātri no Austrālijas – Austrālijas Latviešu teātris no Melburnas un Sidnejas Latviešu teātris; 16 no Eiropas – Bradfordas teātra trupa Saulespuķe (Lielbritānija), Birmingemas Mazais teātris (Lielbritānija), BMT Londonas filiāle (Lielbritānija), Burtonas amatierteātris Strops (Lielbritānija), Īrijas Latviešu teātris (Īrija), Jorkšīras Latviešu improvizācijas teātris Spogulis (Lielbritānija), LATiBergen (Norvēģija), Latviešu-dāņu biedrības amatierteātris Pūpols (Dānija), Momento (Itālija), Latviešu teātris Īrijā Sliedes (Īrija), MADteatteri (Somija), Oslo latviešu teātris O'Latte (Norvēģija), Reikjavīkas Latviešu teātris (Islande), Sirsnīgais Briseles Latviešu teātris (Beļģija), Vācijas Latviešu amatierteātris-studija EZĪŠI (Vācija) un Stokholmas Latviešu amatierteātris SALA (Zviedrija).

Neticami, bet pēc vairāk nekā pusi no diennakts kopā būšanas pie datora ekrāniem vairāki dalībnieki atzina: „Laikā, kad Zoom visiem jau patiešām pieriebies, nevienam neceļas roka piespiest pogu, lai izietu.“

Pasākums notika projekta Latviešu diasporas teātru kopu dalībnieku salidojums, apvienojot ar talantu konkursu un meistarklasēm ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Bergenas Latviešu biedrība, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Republikas vēstniecība Norvēģijas Karalistē. Informatīvais atbalsts – Sociālais medijs Laiva.

Pasākumu organizēja Bergenas latviešu amatierteātris LATiBergen sadarbībā ar Pasaules Latviešu amatieru teātru apvienību PLATS.

Liāra Ozola,
Pasākuma vadītāja un režisore LATiBergen (Norvēģija)
2021. gada 3. maijā
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com