Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Pie Melburnas Daugavas skolas skolēniem

Ciemojas laikraksts „Latvietis“

Laikraksts Latvietis Nr. 649, 2021. g. 12. maijā
Ilze Nāgela -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLBDaugavasSkola_2v

Klase. No kreisās: Edgars, Kārlis, Sofija un Artūrs. FOTO Ilze Nāgela.

No kreisās: Sofija, Artūrs, Ilze Nāgela, Kārlis un Edgars. FOTO Dzintra Latiša.

Pirmā drukātā latviešu laikraksta „Latviešu Avīzes“ pirmā numura pirmā lappuse. Ceturtdien, 1822. gada 5. janvārī (datums pēc vecā stila).

Pagājušā gadā Melburnas Daugavas skolas pārzine Dzintra Latiša ir atdzīvinājusi mācību priekšmetu – sabiedrības mācība, lai, absolvējot Daugavas skolu, bērni zinātu vairāk par mūsu latviešu organizācijām, to vārdus un ko tās dara.

Laikraksts „Latvietis“ bija saņēmis ielūgumu sabiedrības mācības stundā Daugavas skolas audzēkņiem pastāstīt par laikrakstu. Sestdien, 2021. gada 24. aprīlī, saulainā rudens dienā bija prieks tikties un iepazīties ar šī gada 8. klases audzēkņiem: Edgaru Birzuli, Sofiju Rukmani, Artūru Lapiņu un Kārlis Jaksi.

Kas ir laikraksts? Vai lasa laikrakstus, vai lasa laikrakstus internetā, vai var nosaukt kādu? Vai interesē – lasīt, vai apskatīt bildes, vai apskatīt bildes un arī palasīt? Tie bija jautājumi, ar kuriem sākām stundu.

Īsumā pārrunājām par to, kas ir laikraksts un par tā izdošanas vēsturi. Skolēni ar interesi apskatīja, kā izskatījās pirmā drukātā laikraksta pirmais numurs, kas iznāca 1605. gadā Strasbūrā (tagad Francijā). Laikraksta pirmās lapas attēlu biju izdrukājusi parādīšanai.

Savukārt pirmais drukātais laikraksts latviešu valodā Latviešu Avīzes iznāca Jelgavā 1822. gadā un tupinājās līdz 1915. gadam; 7 gadu pietrūka, lai šī avīze būtu iznākusi 100 gadus; tā kopiju jaunieši varēja ne tikai aplūkot, bet arī mēģināt palasīt 200 gadus atpakaļ drukāto veco latviešu valodu.

Pirmais laikraksts latviešu valodā Austrālijā – Austrālijas Latvietis tika dibināts un sāka iznākt 1949. gadā. Tā izdevējs un īpašnieks ļoti ilgus gadus bija Emīls Dēliņš. Austrālijas Latvietis iznāca līdz 2018. gadam.

Visbeidzot par latviešu valodā iznākošs laikrakstu „Latvietis“, kas tika dibināts 2008. gada augustā, lai dokumentētu notikušo, informētu par gaidāmiem notikumiem, izklaidētu un izglītotu. Tas iznāk – krāsās un iznāk reizi nedēļā, A4 formātā un parasti 16 lappušu garumā. Drukāto laikrakstu var abonēt, un elektronisko var lasīt internetā. Jau pirmajā numurā noformulējām lozungu: Austrālijas avīze latviešiem pasaulē.

Pastāstīju, ka laikraksta publikāciju prioritātes vai galvenās tēmas bija un ir: latviešu dzīve Austrālijā; Austrālijas vai bijušo Austrālijas latviešu dzīve Latvijā un citur pasaulē; diasporas latviešu dzīve – gan ārpus Latvijas, gan Latvijā; notikumi Latvijā; latviešu valoda, kultūra, vēsture un politika. Kopš dibināšanas ir iznākuši 648 numuri, un laikraksta krājums sastāva no, apmēram, 12 000 rakstiem un 19 000 fotogrāfijām. Tos ir devuši vairāk nekā 3000 rakstu autori un fotogrāfi. Lielākā daļa rakstu ir skatāmi bez maksas laikraksta portālā www.laikraksts.com. Laikraksta Latvietis mērķis visu laiku ir bijis vienot latviešus visā pasaulē, jo kopības sajūtas priekšnosacījums ir zināšanas par mūsu tautiešu dzīvi ārpus mūsu pašu zemes.

Pārrunājām par to, kā pēc jauniešu domām darbojas laikraksts, kā tas notiek? Izskanēja viedoklis, ka droši vien savācam rakstus internetā un tad nodrukājam. Taču tā tas nebūt nav. Mūsu rakstītāji pārsvarā nav profesionāli žurnālisti, un latviešu valodas zināšanas līmenis ir ļoti dažāds. Katram rakstam veicam korektūru, labojot valodas un drukas kļūdas. Dažreiz mums jāpiestrādā vairāk, dažreiz mazāk.

Pastāstīju, ka izmantojam Adobe InDesign programmu laikraksta salikšanai, un bildes uzlabojam, lietojot Adobe Photoshop programmu. Prieks bija dzirdēt, ka jaunieši ne tikai pazīst šīs programmas, bet paši tās ir lietojuši un ar tām strādājuši.

Kad laikraksta numurs ir nodrukāts un nosūtīts, tad mēs ieliekam laikraksta PDF failu, kā arī atsevišķus rakstus laikraksta portālā laikraksts.com. Un tad.... sākam darbu pie nākamā numura. Parādu jaunāko laikraksta numuru un uzdāvinu jauniešiem.

Noslēgumā aicināju bērnus uzrakstīt dažus teikumus publicēšanai laikrakstā – īsu reportāžu/rakstiņu par kādu viņus interesējošu tēmu, un te tie ir.

* * *

Labdien! Mani sauc Sofija Rukmane. Man nav brāļa vai māsas, bet man ir maziņš kaķītis – Mia! Es dzīvoju Austrālijā, Melburnā ar manu mammu un tēti. Mana mīļākā krāsa ir dzeltenā un mīļākais ēdiens ir PĪRĀGI! Katru nedēļu es braucu uz MLB (Melburnas Latviešu biedrība) un tur es mācos latviešu valodu.

* * *

1. Mans vārds ir Kārlis Jaksis. Man ir 3 suņi, un viņi ir ļoti forši. 2. No kādas gaļas ir taisīti pīrāgi? To man vajag ZINĀT! 3. Jautājums vecākiem vai bērniem: cik daudz vārdu ir angļu alfabētā? 4. Spēle, ko var spēlēt ar papīru vai ar plastika krūzi.

* * *

Edgars Birzulis. Šodien mana mamma gāja ar suni gar upi. Mamma teica, ka sunim ļoti patika un pat atrada pusapēstu bumbu! Kamēr mamma staigāja ar suni, es spēlēju futbolu. Šis bija ļoti forši, jo es spēlēju ar draugiem.

* * *

Pēc stundas skolas dārzā nofotografējāmies par piemiņu mums visiem no šīs tikšanās.

Ilze Nāgela,
Laikraksta „Latvietis“ palīgredaktore
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com