Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Kāpēc doties uz Kultūras dienām Sidnejā 2021. gadā?

No „Atklāšanas dienas“ līdz „Noslēguma koncertam“

Laikraksts Latvietis Nr. 649, 2021. g. 12. maijā
Ilona un Klāra Brūveres -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021_Orange

Nu ir jau daudz iemeslu, kāpēc doties uz Sidneju: pavadīt 7 dienas ar draugiem un paziņām, baudot latviešu mūziku, teātri, kultūru; izpriecāties visādos saviesīgos vakaros, ēst gardu latviešu ēdienu; satikt jaunus māksliniekus no Austrālijas un ārzemēm; un, vispār, baudīt Sidneju un tās apkārtni. Katram jau dabīgi būs savi. Tātad, došu jums iespēju iepazīties ar iecerēto AL58.KD programmu 2021. gada variantā. Šis, tātad, būs pārskats – detalizētu informāciju jau gādās rīcības komitejas sarīkojumu pārstāvji, katrs rakstot par savu pasākumu.

AL58.KD sāksies ar Atklāšanas Dienu – ne tikai koncertu. Te būs vairāki pasākumi, un dabīgi arī mēģinājumi, kā jau KD! Jautru garastāvokli nodrošinās kafejnīca, jau no paša rīta sākot ar KD pankūku brokastīm. Svētdienas rīts, tātad būs dievkalpojums, un pankūkas būs pieejamas pēc baznīcas arī. KD sveicēji būs pieejami visu dienu Sidnejas Latviešu namā, lai jūs sagaidītu, palīdzētu jums ar informāciju par KD, vai plānot individuālu programmu grafiku, vai iegādāties biļetes. KD sveicēji turpinās savu darbu visu KD laiku, ne tikai pirmajā dienā. Atklāšanas dienā varēs apskatīt gleznas, iepirkties tirdziņā, pasēdēt āra grila kafejnīcā vai aizvest bērnu uz Bērnu pēcpusdienu un pašiem varbūt iedzert kādu aliņu KD bārā. Uz vakara pusi būs Saknes Latvijā koncerts, kurā atskanēs Mārtiņa Brauna / Raiņa Daugavas cikla dziesmas, lielāko tiesu vīru kora izpildījumā. Tad būs laiks doties uz īpašām vakariņām Nāciet uz… Šī veida vakariņas notiks vairākas reizes KD laikā un katru reizi tās būs veltītas specifiskiem latviešu ēdieniem. Pēc tam būs laiks oficiāli atklāt KD un doties ceļojumā pa iepriekšējiem AL57. KD ekskluzīvajā seansā Braucam uz Kei Dīz – dokumentāla filma par Austrālijas KD, kuru veido Latvijas filmu kompānija Marana Productions. Pēc filmas varēs virtuālā veidā dalīties sarunās ar filmas režisori un arī turpināt tikties ar draugiem mūsu Kokteiļi, knapas un klačas vakarā. Ja neesiet baudījuši knapas, tad varam paskaidrot, ka tās ir izcila šefpavāra Raimonda Zommera versija no tapas – dabīgi latviešu gaumē!

KD programma turpinās ar vairākiem koncertiem, teātriem pop-up notikumiem, dzeju slam, izstādēm un semināriem.

Ja koncerti jūs iepriecina, tad būs iespēja noklausīties jauniešu koncertu un koncertu (Saknes Latvijā, atvase Austrālijā) veltītu Ērika Ešenvalda koru mūzikai, kurā atskanēs divi jauni darbi, ko Ella Mačēna un Aija Dragūna ir specifiski sacerējušas, kā atbalsi vai atbildi Ešenvalda mūzikai. Kopā ar latviešu koristiem šai koncertā piedalīsies arī izcili austrāliešu kori River City Voices un VOX, kā arī Jauniešu koris Balsis un sieviešu koris Balta no Latvijas. Visticamāk tas būs virtuālā veidā, bet ja lietas Austrālijā mainās, tad abi kori taisās piedalīties KD klātienē.

Tomēr, ja jūs patiešām aizrauj vārdi un valoda, tad ir arī daudz iespēju. Dabīgi būs teātris, bet būs arī dzeju slams, ko vadīs Latvijas dzejniece Madara Gruntmane. Būs iespēja novembrī piedalīties tiešsaites treniņā ar Madaru, lai sagatavoties uz dzeju slam, jo katram sportam jau vajag treniņu! Tad par KD laiku notiks pats dzeju slams, ko vadīs Madara. Vēl arī būs literāra pēcpusdiena ar Dzintru Erlihu, kura jūs iepriecinās ar ilustrētu lekciju par Lūcijas Garūtas darbu, izmantojot klavieres... un izvilkumus no viņas jaunākās grāmatu par Lūciju Garūtu (jo citādi tas būtu koncerts ne literārā pēcpusdiena!). Šai pēcpusdienā būs arī pāris pārsteigumi programmā, bet par to klusēsim, jo citādi tas nebūtu pārsteigums! Un tad turpināsies rotaļāšanās ar valodu, jo būs arī pop-up teātri. Vienā šai īso veidu teātrī piedalīsies aktieri no Rīgas, Birminghemas un Sidnejas – visi uz skatuves vienā reizē, pateicoties tehnoloģijai. Un kas tad būtu KD bez Raibās pēcpusdienas!

Ko, jums nepietiek? Laikam cienāt dejošanu? Nu labi. Būs arī mūsdienu deju koncerts, izmantojot latviešu tautas deju motīvus. Tautas dejas varēs baudīt Zaļumballē, kur būs tautas deju uzvedums ar ansambļiem no vairākām pilsētām un kur sekos iespēja visiem padancot latviešu dančus un pavadīt enerģētisku vakaru ar draugiem – veciem un jauniem!

Varbūt vēlaties sacensties ar KD filmu? Sevi uzskatāt par nākamo Streiču vai Tarantino, vai Bergmani? Varbūt filmas ir veids, kā jūs varat iepazīstināt citus ar savām idejām un domām? Varbūt dzīvojat ārzemēs, kur ir ierobežoti apstākļi pašreiz, un jūs meklējiet interesantas nodarbības? Tad noteikti ir jāpiedalās mūsu īsfilmu konkursā (ļoti īsas filmas!). Par to varēs uzzināt vairāk KD mājaslapā www.alkd.org.au, bet mēs visas filmas izrādīsim KD laikā, un skatītājiem būs iespēja balsot par savu iecienīto filmu, varoni vai scenogrāfiju utt.

Ja neesiet pavisam pārguruši, tad būs arī iespēja piedalīties sporta sacīkstēs! Un vēl kas: saviesīgi vakari, Vecgada vakara balle, pop-up koncerti (ne tikai teātris), visādas mākslas izstādes un pārrunas, un vēl cits. Ar laiku jau viss atklāsies!

Raksts sākās ar Atklāšanas dienu, un tagad nobeigsim ar Noslēguma koncertu. Kā vienmēr notiek Dziesmu un deju svētkos, tā arī šoreiz Sidnejā būs Noslēguma koncerts. Tajā piedalīsies kori un dejotāji un vārdu kalēji.

Gaidīsim jūs Sidnejā!

Ilona un Klāra Brūveres
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com