Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Rīgas pieminekļu aģentūra

Laikraksts Latvietis Nr. 650, 2021. g. 19. maijā
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Šis laikraksta numurs ir veltīts lielā Austrālijas latvieša Emīla Dēliņa simtgadei.

Man ir prieks paziņot, ka esmu iecelts Rīgas pieminekļu aģentūras direktora amatā. Aģentūra ir daļa no Rīgas pašvaldības, un tās uzdevums ir īstenot Rīgas pilsētas sabiedrisko pieminekļu saglabāšanas politiku.

„Sabiedrisko pieminekļu“ definīcija ir itin plaša – „Rīgas pilsētas publiskajā ārtelpā esošie monumentālie, figurālie un portretiskie pieminekļi, memoriālie ansambļi, arhitektoniski dekoratīvie pieminekļi, piemiņas zīmes, dekoratīvās skulptūras un tēlnieciski dekoratīvie elementi“.

Aģentūras redzes lokā ir ne tikai Rīgas pilsētai piederošie „sabiedriskie pieminekļi“, bet arī tādi ar citiem īpašniekiem.

Tāpat kā citās pilsētās, Rīgā ir daudz pieminekļu. Tos var uzskatīt kā tādu brīvdabas muzeju visas pilsētas plašumā. Daži pieminekļi ir ar lielāku māksliniecisku vērtību, un daži ar lielāku vēsturisku vērtību. Šis muzejs var gan vienkārši iepriecināt, gan atgādināt par vēsturiskiem notikumiem vai personām.

Aģentūras darbība notiek trijos virzienos. Runājot muzejiskās līdzībās, tā ir – kopt krājumu, pētīt krājumu, popularizēt krājumu.

„Krājuma kopšana“ attiecās tikai uz tiem pieminekļiem, kuri ir Aģentūras valdījumā – tie ir jātīra, un, pēc vajadzības un pieejamām finansēm, jārestaurē.

„Krājuma pētīšana“ attiecās uz visiem pieminekļiem, kuri ir uzņemti Aģentūras uzskaitē. Piemineklis nav tikai pliks objekts – jāpiefiksē to radītāji, vēsture un iemesls uzstādīšanai. Ar vārdu sakot – ko piemin piemineklis, un kas tas ir.

„Krājuma popularizēšana“ ir īstenojama daudzos veidos. Cik bieži, lasītāji, jūs esat gājuši savās darīšanās un neesot ievērojuši, ka ejiet garām kādam piemineklim? Tas vienkārši ir kļuvis par tādu fonu, kuram nepievēršat uzmanību. Un ja tomēr ievērojat, ka esat blakus piemineklim, vai zināt, kam tas par godu celts un kāpēc? Aģentūras uzdevums ir pataisīt pieminekļus uztveramākus. Varbūt ar pasākumiem, varbūt ar publikācijām, varbūt vienkārši ar dažādiem elektroniskiem līdzekļiem.

Neaizmirsīsim, ka šajos laikos mūsu pieminekļu bagātību rādām ne tika vietējiem iedzīvotājiem, bet arī tūristiem (kad Covid beidzot to atļaus) un visai pasaulei, kur vien ir internets.

Vēl tikai jāpiebilst, ka Aģentūra nav noteicēja par jauniem pieminekļiem. Par to rūpējās cita iestāde – „Rīgas domes Pieminekļu padome“.

Sakarā ar maniem jauniem amata pienākumi, laikraksta „Latvietis“ redakciju pārņem Ilze Nāgela, kura līdz šim bija palīgredaktore, bet es turpināšu rakstīt ievadrakstus.

GN
2021. g. 19. maijā



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com