Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Garšas no Latvijas“ jeb „Flavours of Latvia“

Ēdienu festivāls Adelaidē

Laikraksts Latvietis Nr. 651, 2021. g. 26. maijā
Margota Puķīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pēcpusdienas vadītājs Andris Bilkens. FOTO Pēteris Strazds.

Ints un Mārīte. FOTO Pēteris Strazds.

Ināra Kalniņa. FOTO Pēteris Strazds.

Mičels (Mitchel), Ināra un Stela. FOTO Pēteris Strazds.

Grūti izskaidrot, kā radās ideja. Šajā gadījumā satikās pareizie cilvēki, pareizā laikā. Tajā rītā, Tālavas kafejnīcā kafija un pīrāgi bija īpaši garšīgi, jo kafejnīcas darbinieki A. Bilkēns, I. Puķītis un M. Reinhards redzēja sludinājumu tīmeklī, aicinot Adelaides latviešu sabiedrību piedalīties pirmajā ēdienu festivālā Adelaidē, to apsprieda un saprata, ka jāpiedalās.

Pateicoties Adelaides Latviešu biedrības (ALB) un Tālavas Sabiedriskā kluba pārstāvju iniciatīvai, svētdien, 2021. g. 16. maijā, latvieši tika pārstāvēti Adelaide Food Fringe 2021 pasākumā un savu meistarklasi bija nosaukuši par Flavours of Latvia.

Šī pasākuma mērķis ir popularizēt dažādu kultūru ēdienus, kā arī parādīt, cik daudz tautību mīt Dienvidaustrālijā. Latvieši to saskatīja kā ļoti labu veidu, lai popularizētu savus namus. Lai pieteiktos šai akcijai, bija vien 1 mēnesis laika, bet Andris Bilkēns to lieliski nokārtoja, kā arī bija labs pēcpusdienas vadītājs, kurš rūpējās par jautrību un kārtību.

ALB un Sabiedriskā kluba pārstāvji nolēma, ka Ināra Kalniņa demonstrēs mammas sāļo torti un Ints Puķītis demonstrēs saldo un sāļo kliņģeri. Katrs dalībnieks varēja nogaršot pagatavotos ēdienus, kā arī saņēma recepti, lai mājās paši varētu iemēģināt roku latvisko ēdienu gatavošanā. Organizatoriem sākumā bija ļoti grūti saprast, cik cilvēkiem būtu interese ko tādu apmeklēt. Sākums, kā vienmēr, bija gauss, bet uz beigām bija pieteikušies vairāk nekā 30 cilvēki.

Ēdiena demonstrācija notika Tālavas Lielajā zālē. Šoreiz viss gan nenotika uz skatuves, zāle tika iekārtota tā, lai virtuve būtu tuvu, kur cept kliņģerus. Zālē tika izstādīti arī DLOA (Dienvidaustrālijas Latviešu organizāciju apvienības) sagādātie Latvijas simtgades plakāti, lai sveštautieši labāk izprastu latviešu vēsturi un kultūru. Viesu ērtībai tika izlikti arī galdiņi ar ziediem un Latvijas karodziņiem, kur viņi varēja uzkavēties pēc ēdienu gatavošanas meistarklases.

Organizatori rūpējās, lai dalībniekiem būtu iespēja iegādāties latviskus atspirdzinājumus un smalkmaizītes, kā arī pīrāgus. Ja kāds jutās nosalis, varēja arī sasildīties ar karstvīnu. ALB ir izdevis grāmatu Flavours of Latvia jau otro reizi. Šī grāmata arī bija pieejama meistarklašu dalībniekiem, lai izmēģinātu vēl daudz un dažādas latviskas receptes.

Bija ļoti interesanti vērot, ka lielākā daļa dalībnieku nesteidzās tūlīt prom, bet lēnām apstaigāja un cītīgi izpētīja 100gades plakātus – viena rokā krūzīte kafijas, otrā – pīrāgs. Apmeklētāju rindās bija gan pazīstamas sejas, gan tādi, kas bija atnākuši pirmo reizi. Vaicāti, kas viņus pamudinājis atnākt, kāda sieviete atbildēja, ka viņas tēvs ir atbraucis kā bēglis uz Adelaidi no Latvijas, bet izveidojis ģimeni un ļoti centies iekļauties austrāļu sabiedrībā. Tomēr, lai kā centies, saknes nevar aizmirst, viņš esot daudz stāstījis par Latviju un pat taisījis latviskus ēdienus. Nu tēvs ir miris, bet, ieraugot šo sludinājumu par meistarklasēm Latviešu namā, viņa ir nolēmusi atnākt. Viņa sirsnīgi pateicās par burvīgo pēcpusdienu, iespēju mācīties un nogaršot!

Kopumā organizatoriem ir izdevies ļoti sekmīgs pasākums. Cerams, ka jaunās sejas neaizmirsīs ceļu uz Tālavu un ALB grāmatnīcu un būs redzamas, sestdienu rītos malkojot kafiju kafejnīcā.

Liels paldies visiem, kas palīdzēja, un ceram, ka šī pēcpusdiena paliks siltā atmiņā uz ilgu laiku.

Margota Puķīte
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com