Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Braucam uz Kei Dīz“

Dokumentālā filma par Kultūras dienām

Laikraksts Latvietis Nr. 651, 2021. g. 26. maijā
Ilona un Klāra Brūveres -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021

No labās: Valts Pūce. FOTO Dace Pūce.

Kad mēs sākām gatavoties uz AL58.KD, mēs arī sākām domāt par iepriekšējām KD. Kā tās radās, kāpēc viņas radās un ko viņas ir devušas Latvijas sabiedrībai Austrālijā. Nu visi tie piedzīvojumi, tās stundas, kas veltītas mēģinājumiem, sarīkojumiem un pēdējos gados sadarbībā ar Latviju. Kāpēc?

Mēs ļoti vēlējāmies izprast KD fenomenu un tā ietekmi uz to, ka esam latvieši – vienalga, kur dzīvojam. Mēs meklējām veidu, kā atcerēties un godināt tos, kuri ir gājuši ceļu, pa kuru mēs devāmies, organizējot KD. Bet mūs interesēja arī daudzie tūkstoši dalībnieku, kuri bija ieguldījuši savu enerģiju, lai palīdzētu Austrālijas latviešiem saglabāt un izprast viņu mantojumu un saprast tā ietekmi viņu dzīvē.

Un tā dokumentālā filma ir dzimusi. Tā kalpos kā ieguldījums Austrālijas latviešu dzīves materiālu arhīvā, bet arī kā izpēte par to, ko nozīmē būt latvietim. Filmas formāts tika izvēlēts tāpēc, ka tas ir viegli pieejams (vairāk nekā teksts), un, nodrošinot subtitrus angļu valodā, tas būtu pieejams visiem, ne tikai tiem, kas joprojām runāja latviski.

Mēs ar nolūku izvēlējāmies arī profesionālu latviešu filmu veidotāju un režisori, jo mūs interesēja papildus jēgas slānis, kas varētu rasties no kāda cilvēka, kas nav Austrālijas latviešu sabiedrībā, pārbaudot KD fenomenu.

Režisore Dace Pūce un operators Mārtiņš Jurevics ieradās Austrālijā 2020. gada sākumā, ugunsgrēku vidū, kas plosījās pa Austrālijas daļām, bet pirms pasauli piemeklēja pandēmija. Viņi filmēja intervijas, koncertus un mēģinājumus, izskatīja vecās filmas par KD un pārskatīja simtiem saglabājušos fotoattēlu. Viņi jau bija izpētījuši KD stāstu Latvijā, pirms viņi šeit ieradās. Viņu rūpīgā pieeja garantēs ne tikai vērtīgu ierakstu par KD, bet arī tādu, kuru ir interesanti un izklaidējoši skatīties.

Interesanti ir izlasīt Daces viedokli par filmēšanas pieredzi Austrālijā un par to, kā viņa saprot KD fenomenu, kas seko nākamajā rakstā.

Ilona un Klāra Brūveres,
AL58.KD Rīcības komitejas priekšsēdes
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com