Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Radu raksti jeb „Galīga putra“

Ivetas Salgrāves „Līču vilinājums“ SLT iestudējumā

Laikraksts Latvietis Nr. 652, 2021. g. 2. jūnijā
Inta Rodžersa (Rogers) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SLT

Zigis un Robina vēro Robertu un Astru. No kreisās: Jānis Čečiņš (Zigis), Ilze Viļuma (Robina), Andris Kariks (Roberts), Ilona Brūvere (Astra). FOTO Edgars Greste.

Ansamblis. No kreisās: Andris Kariks (Roberts), Ilze Viļuma (Robina), Ilona Brūvere (Astra), Jānis Čečiņš (Zigis), Ojārs Greste (Kārlis), Jānis Grauds (režisors). FOTO Edgars Greste.

Robina (Ilze Viļuma) un Kārlis (Ojārs Greste). FOTO Edgars Greste.

No kreisās: Ojārs Greste (Kārlis), Jānis Čečiņš (Zigis), Ilona Brūvere (Astra). FOTO Andris Kariks.

Andris Kariks (Roberts) un Ilona Brūvere (Astra). FOTO Edgars Greste.

Sidnejā 15. un 16. maijā, Melburnā – 22. maijā; Jāņa Grauda režija.

Abi virsraksti var pienācīgi apzīmēt Salgrāves lugas saturu. Pirmais neitrāli pasniedz tās galveno tēmu. Otrais ir Astras emociju pilna reakcija pret šo tēmu.

Par to visu vēlāk.

Vispirms jāizsaka prieks, atpakaļ saņemot mūsu aktierus, mūsu teātri. Dzīvi aktieri publikas priekšā uz skatuves! Nekas nevar ieņemt tā vietu. Liels paldies Jānim Graudam un ansamblim par apņēmību, čaklumu, darbu un talantu mums šo prieku atkal sagādāt!

Tagad pie lugas. Tā ir īsa un lielu intelektuālu piepūli neprasa. Skatītājiem nav jācīnās ar dziļu filozofiju un zemtekstiem. Viss ir virspusē. Lielu izdomu arī neprasīja tās atrisinājumu uzminēt. Arī īstu dramatisku saspīlējumu tur nebija. Vienīgo īsto pārsteigumu sagādāja Astras ārlaulības meitas identitātes atklāšana.

Pirmā daļa veicās lēnām, un mēs tikām atstāti bez jebkāda dramatiska saspīlējuma. Tā vienkārši iztecēja. Mēs mirkšķinājām acis un skatījāmies apkārt – vai tad tas viss? Nepalīdzēja, ka dialogs bija reizēm neskaidrs. Grūti zināt, kas tur vainojams. Varbūt, ka skatuves iekārta bija drusku par plašu, un lielās zāles akustika aprija vārdus.

Viss labākais tika pataupīts otrajam cēlienam.

Darbība risinās mazpilsētas krodziņā. Krogs jau sen teātrī ietverts kā ideāla gaisotne – no Šekspīra līdz Jūdžīnam O'Nīla (Eugene O'Neill) un daudzām mūslaiku drāmām, kurā kopā savest dažādus daudzpusīgus raksturus dzīves krīzēs un sadursmēs.

Šeit raksturi bija, vairāk vai mazāk, vietējie, un viss centrējās uz viņu personīgajām attiecībām. Lielu lomu spēlē arī iekāre iegūt Līčus – lepnāko, skaistāko māju visā apgabalā, kurā vecais Roberts pēc sievas nāves dzīvo viens.

Arī tiek atklāts, ka Astra jaunība dzīvojusi Līčos, un ka viņas ārlaulības meitas vārds ir Robina. Nu? Kā veicas ar minēšanu tālāk...?

Kā teicu, viss labākais, kā drāmā, tā spēlē, tagad seko. Iespaidīgs teksts un tēlojumi nāca Robinas garajā sarunā/strīdā ar māti Astru par viņu tālāko dzīvi. Šeit tika izteiktas daudzas patiesības bērnu un vecāko attiecībās.

Varbūt vēl labāka – un visdziļdomīgākā lugā – bija Robinas saruna ar krogus īpašnieku Zigi. Šeit Zigis mēģināja Robinu pārliecināt, ka labāk ir pašam radīt jaunas saknes un veidot jaunu nākotni, nekā rakņāties pagātnē. (Varbūt šeit izteiktas pašas Salgrāves domas par Latviju vispār? Tomēr, kā labi zinām, pagātni aizmirst ir doties baismīgā un riskantā ceļā.)

Ilonai Brūverei nebija pūles radīt pārliecinošu, brīžiem jauki komisku, Astru. Andris Kariks bija saistošs Līču saimnieks. Ar skaidru izrunu un jūtu patiesīgumu viņš pilnīgi turēja mūsu interesi ar garo izskaidrošanu lugas beigās (lai gan tās saturu jau bijām pa daļai uzminējuši).

Ilze (Bonija) Viļuma izceļas strīda un sarunas otrajā cēlienā. Kopā ar Andri Kariku arī sagādāja aizkustinošu lugas noslēgumu. Jāpiemin tikai, ka reizēm ar kāju slaistīšanu un aizrautību ar matiem viņa šķita vairāk kā 13 gadīga pusaudze nekā 20 gadīga sieviete. Nezinu arī kādi Latvijā ir higiēnas noteikumi uztura pasniedzējiem. Tomēr jādomā, ka neierobežoti gari mati riskē iekārties šķīvjos un tasītēs.

Visgrūtākā loma bija Jānim Čečiņam (kroga īpašnieks, Zigis), ko viņš veica ar lauriem! Caur garajiem klusumiem, kur viņš bija tikai liecinieks citu sarunām, viņš vienmēr bija neuzbāzīgi klāt. Tas apstiprināja visur atzīto skatuves patiesību: īsta aktiera spējas ir prast klausīties. Bravo!

Visnepateicīgākā loma bija Kārlis. Kā raksturs viņš nav ne īsti interesants, ne patīkams. Ojārs Greste parasti izceļas SLT izrādēs (Viņa burvīgā Zuze vienkārši neaizmirstama!), bet šoreiz viņam bija jācīnās, it sevišķi pirmajā cēlienā. Arī kostīmi nepalīdzēja. Pieņemu, ka Melburnā viss veicās citādi.

Ojārs Greste bija izveidojis krogus fonu. Jānis Grauds blakus režisora darbam bija arī atbildīgs par gaismām.

Mums visiem patīk iegriezties ģimeņu sāgās, lai cik tās banālas. Kā citādi Home and Away* un Neighbours* spētu turpināt savas garās, populārās gaitas?

Noteikti Melburnas izrāde tika saņemta ar līdzīgu prieku un tikpat siltiem aplausiem kā šeit, Sidnejā. Lai ilgi tas turpinās!

Inta Rodžersa (Rogers), Sidnejā
Laikrakstam „Latvietis“

* Austrālijas televīzijas seriāli.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com