Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mieriņš muižā, Meldere – muzejā

Maijs ir muzeju svētku mēnesis

Laikraksts Latvietis Nr. 653, 2021. g. 9. jūnijā
Inese Klestrova -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Klēts Durbes pils pagalmā. FOTO Līva Lielmane.

Anita Meldere izstādes atklāšanā. FOTO Līva Lielmane.

Šogad pavisam neparastu Starptautisko Muzeju nakti piedzīvojis ne viens vien muzejs un tā apmeklētāji visā plašajā pasaulē. Arī Tukuma muzejs meklēja jaunus ceļus un iespējas, kā nokļūt pie skatītājiem, ja jau skatītāji nedrīkst ienākt muzejā. Šogad Muzeju nakts tēma bija robežas, aicinot izcelt robežas kā kultūras mantojuma un robežu radīta kultūras mantojuma aspektus, ko Tukuma muzejs izvērsa vairāku notikumu apvienojumā ar nosaukumu Ārpus robežām. Tas bija muzeja iznāciens ielās, laukumos, sētā, dārzā, pilsētā – ietverot dažādu ar acīm baudāmu, klausāmu un lasāmu pieturpunktu kopumu.

Viens no spilgtākajiem momentiem Tukuma Muzeju naktī, kas sākās jau dienā – LAIMOŅA MIERIŅA sešu gleznu reprodukciju parāde Durbes pils pagalmā pie klēts sienām ar nosaukumu Mieriņš muižā. Šī brīvdabas mākslas izstāde rada lielisku kontrastu starp senatnīgo vidi un moderno glezniecību, turklāt tādējādi mudinot dažādos rakursos paraudzīties uz robežu tēmu. Apmeklētājus pārsteidz neierastas glezniecības reprezentācija senā muižas ansamblī pie vēsturiskas ēkas sienas, ļaujot apcerēt robežu jautājumus vidē un mākslā. Arī paša Laimoņa Mieriņa glezniecībā redzams, ka mākslinieks pievērsies robežu jautājumiem, to definēšanai un pārkāpšanai – precīzie laukumi, to pārklāšanās, skaidrā ģeometrija pretstatā un apvienojumā ar brīviem notecinājumiem un krāsas šļakstiem.

Brīvdabas gleznu reprodukciju ekspozīciju Muzeju naktī un dienā papildināja kokļu mūzika, vēl intensīvāk ļaujot apmeklētājiem izbaudīt plūstošās robežas starp zināmo un nepierasto. Vakara stundās reprodukcijas tiek izgaismotas, paspilgtinot krāsu spēku un radot efektīgu iespaidu pat nejaušam garāmgājējam.

„Krāsa eksistē kā fizisks fakts. Viena pret otru nostādīta, tā var radīt zināmu noskaņojumu, emociju. Tātad krāsa var eksistēt pati (par sevi), var būt neatkarīga no priekšmeta. Es domāju, ka tā ir māksla, jo māksla ir EXPERIENCE (pieredze, pārdzīvojums), ne objekts,“ savulaik mākslinieks Laimonis Mieriņš stāstījis vēstulē rakstniecei un dzejniecei Indrai Gubiņai, 27.03.1965.

Gleznotājs, Līdsas Mākslas koledžas pasniedzējs, Laimonis Mieriņš ir mūsu novadnieks – dzimis Tukuma apriņķa Slampes pagastā; Otrā pasaules kara beigās nonācis Vācijā, bet darba mūžu pavadījis Anglijā. Daudz mācījies no Valdemāra Tones (1892–1958). Viņš piederējis atjaunotajai pagāniskajai draudzei Dievturi un mīlējis tautas mūziku, tostarp stīgu instrumenta – kokles izpildījumā.

Piedalījies izstādēs Anglijā un citās valstīs, arī Latvijā. Pirmā Laimoņa Mieriņa izstāde Tukumā notika Tukuma Mākslas muzejā 2013. gadā. Brīvdabas izstādē Durbes pils pagalmā eksponētas to gleznu reprodukcijas, ko Tukuma muzejam dāvināja mākslinieka dzīvesbiedre Ilga Mieriņa 2021. gadā. Ekspozīciju papildina pavadteksts latviešu, krievu, angļu un vācu valodā.

Maijs ir muzeju svētku mēnesis – dažas dienas pēc Muzeju nakts 18. maijā atzīmējam Starptautisko muzeju dienu. Arī šī diena Tukuma muzejā iekrita mākslas zīmē. Lai arī muzeju klātienes apmeklējums Latvijā vēl nav atsācies, ļoti uz to cerot un gatavojoties tiešsaistē, atklājām Anitas Melderes un viņas skolotāju gleznu izstādi Paldies, skolotāj! Tukuma Mākslas muzejā un svinējām mākslinieces dzimšanas dienu.

Izstādē skatāmi Anitas Melderes dažādu periodu un žanru darbi, kam līdzās viņas skolotāju un otas radinieku – Jāņa Oša, Edgara Iltnera, Eduarda Kalniņa un Jāņa Pauļuka gleznas. Viņu daiļradi vieno līdzīgi līniju, krāsu attiecību un noskaņu meklējumi un risinājumi.

„Visas dzīves garumā manu skolotāju neredzamā klātbūtne ir bijusi mans spēka avots, sniegusi pārliecību tam, ko daru un drosmi izturēt šaubu brīžos,“ teic māksliniece Anita Meldere, domājot par izstādi Tukuma Mākslas muzejā.

Izstādes darbi aptver laikposmu no pavisam agrīniem – studiju gadiem 1970. gadu sākumā līdz pat pavisam svaigiem 2020. gada darbiem. Jaunības maksimālisma un dzīvesprieka piesātinātajā gleznā Spogulis Anita Meldere gleznojusi sevi – Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļas studenti, dzirkstoša prieka un gaismas pilnu. Arī vēlāk tapis ne viens vien pašportrets, atklājot mākslinieces dažādās rakstura šķautnes.

Portretu glezniecībai mākslinieces daiļradē ir īpaša loma – dzīves laikā tapuši neskaitāmi delikāti, noskaņu un nianšu bagāti portreti, kuru skatieni gandrīz hipnotizējoši uzrunā skatītāju – no Pašportreta ar zaļo šalli uz mums raugās mērķtiecīga, apņēmīga un koncentrēta gleznotāja.

20. gs. 90. gados Anitas Melderes mākslinieciskajā rokrakstā strauji ienāk abstraktā glezniecība – vieglu, dejojošu līniju un krāsu laukumu sakausējums, biezas krāsas akcenti līdzās gandrīz akvareliskam eļļas krāsu pludinājumam un notecinājumiem. Intensīva, negaidīta un pārsteidzoša glezniecība, kas piesaista ar enerģiju un krāsu spēku.

Izstāde Paldies, Skolotāj! ir siltuma, gaišuma un pateicības piepildīta izstāde, kurā Anitas Melderes gleznās redzam netieši atbalsojamies viņai svarīgo mākslinieku domu un neredzamās klātbūtnes pieskārienus.

Izstādē skatāmas gleznas no Tukuma muzeja, Zuzānu kolekcijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, mākslinieces personīgās kolekcijas un atsevišķām privātkolekcijām.

Gleznotāja ANITA MELDERE (18.05.1949.) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu (1973), mākslas maģistre un docente. Piedalās izstādēs kopš 1972. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1973. gada. Izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 1995. un 2002. gadā, Jūrmalas pilsētas mākslas muzejā 2009. gadā un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 2014. gadā.

Strādājusi Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), no 1974. – 2004. gadam kā pedagoģe LMA Vakara sagatavošanas kursos, no 1995. – 2009. gadam kā krāsu mācības docētāja LMA Funkcionālā Dizaina nodaļā. No 2007. gada – Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes Tēlotājas mākslas katedras vadītāja, praktiskā docente.

Anitas Melderes gleznas atrodas muzejos un mākslas krātuvēs Latvijā, Lietuvā, Gruzijā, Krievijā, Japānā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, ASV, Francijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Norvēģijā un citviet.

Inese Klestrova,
Tukuma Mākslas muzeja vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com