Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas Latviešu teātris Melburnā

Melburniešu vārdā – paldies!

Laikraksts Latvietis Nr. 653, 2021. g. 9. jūnijā
Ivars Mirovics -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SLT

No kreisās: Zigis (Jānis Čečiņš), Roberts (Andris Kariks), Kārlis (Ojārs Greste). FOTO Ilze Nāgela.

No kreisās: Robina (Ilze (Bonija) Viļuma) un Zigis (Jāns Čečiņš). FOTO Ilze Nāgela.

No kreisās Astra (Ilona Brūvere), Kārlis (Ojārs Greste). FOTO Ilze Nāgela.

Sidnejieši un melburnieši pēc izrādes. No kreisās: Ojārs Greste, Baiba Rada (Rudd), Ilze (Bonija) Viļuma, Inta Geberta un Ilona Brūvere. FOTO no Intas Gebertas personīgā arhīva.

Pēc 18 mēnešu sabiedriskās un kulturālas dzīves pārtraukuma, Covida–19 pandēmijas okupācijas periodā, Sidnejas Latviešu teātris (SLT) bija laimīgā kārtā noķēris pareizo brīdi atbraukt uz Melburnu, un 22. maijā Latviešu Namā izrādīt savu jauniestudēto Ivetas Salgrāves lugu LĪČU VILINĀJUMS.

Ja brauciens būtu nolikts nedēļu vēlāk, teātra izrāde melburniešiem, Covida–19 untumu dēļ, nebūtu notikusi. Tagad melburnieši var pateikties liktenim par doto iespēju sabiedriski satikties un piedevām vēl noskatīties jauko uzvedumu. Paldies Covidam un SLT!

Šī luga ļāva mums, trimdiniekiem, labāk saskatīt un saprast Latvijā dzīvojošās tautas dzīvesveidu, viņu spējas redzēt, atrast, saprast vai izvēlēties to pareizāko, ko darīt, kad pagātnes pieredze nedod norādījumus un ceļu uz kaut ko gaišāku, labāku un godīgāku, kas būtu bijis jānokārto pēdējos 30 gados, lai iztaisnotu visu to, kas tika sajaukts 50 gadu komunisma jūgā. Pēdējos 30 gados dzīve uz laukiem pēc pazaudētiem dokumentiem, nacionalizētām lauksaimniecībām, iznīcinātām sētām, izklīdušiem vai pazudušiem mantiniekiem ir radījuši vēl lielākas neskaidrības, nesaprašanās un dezinformāciju, nekā 19. gs. vēsturiskie mērnieku laiki.

Lugā piedalījās aktieri: Ilona Brūvere. Jānis Čečiņš, Ojārs Greste, Andris Kariks un Ilze Viļuma. Režisors Jānis Grauds bija sekmīgi ielicis lomās pareizos aktierus un aktrises, izvēloties piemērotākos ansambļa dalībniekus, aizpildot lugā paredzētās personas attiecīgās paaudžu pakāpēs. Katrs no viņiem/viņām veica savu lomu lieliski. Tas ir, ko mēs, Melburnas skatītāji, ar patiku un kopā sanākšanas prieku, piedzīvojam.

Teātra cienītāji aizies mājās pēc šīs jaukās izrādes un atcerēsies kaut ko jauku un interesantu piedzīvojuši pēc 18 mēnešu mājas režīma. Katram būs savs izrādes moments, ko atcerēties. Atļaušos pieminēt jaunās aktrises Ilzes Viļumas skaidro dikciju – katrs izrunātais vārds vai izsauciens nonāca zālē, kuras akustika nav tā labākā, pilnīgā skaidrībā.

Ir jābrīnās, kā SLT ir varējis ne tikai sagatavot un uzvest lielu lugu Covida nedrošajā pandēmijas periodā, bet atvest lugas ansambli ar pilnām dekorācijām uz Melburnu. Tas ir notikums, kas paliks nākotnē kā ievērības cienīgs teatrāls pasākums vēstures skatījumā.

Melburniešu vārdā izsaku lielu paldies Sidnejas Latviešu teātrim!

Ivars Mirovics
Melburnā,
1.06.2021.
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com