Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mazdēls un vīnu lauki (9)

No Zelta piekrastes caur Voga Voga uz Vangeratu un vēl tālāk

Laikraksts Latvietis Nr. 656, 2021. g. 30. jūnijā
Kristaps Zariņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Kristaps Vilgro augļu dārzā. FOTO Suzanna Zariņa.

Astotais turpinājums. Sākums LL647, LL648, LL649, LL650, L651, LL652, LL654, LL655.

Apmēram 30 km dienvidu virzienā no Tumetas atrodas Betlovas (Batlow) miestiņš, rajona ābeļdārzu un sidru gatavošanas centrs. Pēc brokastīm braucam pētīt, kas tur redzams, ēdams un padzerams.

Ceļš labā stāvoklī, un lēnam, braucēju neaizkavēti, iebraucam Betlovas miestiņa centrā nepilnu pusstundu pēc izbraukšanas no Tumetu.

Pa ceļu braucot un pat miestiņā, vēl redzamas šī rajona pagājušā gada ugunsgrēku sekas. Ne tikai apkārtnes meži un septiņpadsmit lauku mājas aizgāja bojā, ugunsgrēks arī izpostīja veco slimnīcu un benzīna pieturu miestiņā, un vairākus hektārus augļu dārzus.

Kaut gan zelts bija šī rajona pirmais pievilkšanas spēks, laimes meklētājus bija arī jābaro, un tāpat kā daudzās citās pasaules malās, drīz arī sekoja veikalnieki un dārznieki, meklējot arī savu laimi. Diemžēl zelts ātri tika izrakts, un laimes meklētāji pazuda uz nākošo varavīksnes zemskares vietiņu, bet dārznieki palika. Ābolu un citu augļu dārzi šeit deva bagātu ražu, un pie tam netrūka mežu un zemes plašumi mežkopībai. Augļu dārzi strauji auga un, lai nodrošināt augļu kvalitāti līdz pārvešanu uz tirgu, 1923. gadā šeit iedarbināja lielu dzesinātu noliktavu augļiem – pirmo tādu visā pavalstī.

Vēl šodien augļi un meži nes šim rajonam ienākumus un slavu, kaut gan dārznieku īpašumi tiek izpirkti un apvienoti. Šajās dienās var saskaitīt gandrīz pat uz vienas rokas pirkstiem, cik ir palikuši pie savas zemes gabaliņa. Viens, kas vēl darbojās pats par sevi ir Vilgro (Wilgro) augļu dārzs mazliet ārpus miestiņu. Dārznieki – Džūdī un Relfs Vilsoni abi nodarbināti augļu dārzu kopšanā, produktu gatavošanā un arī pārdošanā. Pašlaik starpsezonu laiks, un abi ir ceļmalas veikaliņā. Vēl bez āboliem augļu dārzā ir ķirši, zilenes, avenes, kastaņi, vīģes un cidonijas. Diemžēl, mēs esam ne vienā, ne otrā ražas sezonā, bet iepērkam uz vietas gatavoto ābolkūku, kam uzspiež krietnu kārtu saldo putukrējumu, un pasēžam ēnā ābolu dārzā pie kafijas, lai baudītu gardo cienastu.

No sēdvietas varam saredzēt, kur nesenais ugunsgrēks aizskāra augļu kokus. Pirmās trīs koku dobes novītušas un neauglīgas. Vēlāk saimnieks paskaidro, ka augļu kokiem lapām augsts ūdens daudzums, un tas aiztur aizdegšanas iespēju. Tikai tās dobes dārza malā cieta, novītuši tiešas no uguns karstuma, ne liesmām. Dīvaini gan, kā var iegūt jaunas zināšanas!

Betlova ir patīkami nesteidzīgs miestiņš. Šeit var baudīt ik katru sezonu. Ziemā, kaut gan nav pietiekošs sniegs slēpošanai, ir iespējams uzcelt sniegavīrus un mest sniegu pikas. Bērnus arī nav jāsūta prom skoloties, jo šeit atrodas divas pamatskolas un arī vidusskola.

Karavānu tūristiem atļauts bez maksas pārnakšņot trīs vakarus pēc kārtas pilsētas parkā, bet aizliegts plūkt vietējo un pavalstu simbolu, sarkano Varatā (Waratah), kas aug šeit brīvā dabā, bet arī audzētavās, no kurienes tik sūtīti pa visu pasauli.

Pirms braucam atpakaļ uz naktsmājām, vēl nogaršojam vietējo sidru un nopērkam pāris pudelītes, ko pārvest znotam, bet pašiem burciņu vīģu ievārījumu.

Ja garšo sidrs, tad vērts mērīt ceļu uz Betlovu maijā, kad trešā nedēļas nogalē šeit notiek sidru festivāls. Ierakstīšu kalendārā!

Šovakar vēlreiz jāpako somas, jo rīt dodamies tālāk uz dienvidiem, kur nākošās naktsmājas gaida Korīongā (Corryong), Viktorijas pavalstī.

Kristaps Zariņš
Laikrakstam „Latvietis“

Turpmāk vēl



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com