Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Zeme, kas dzied“

Seminārs Sidnejā par filmu un tās tapšanu

Laikraksts Latvietis Nr. 657, 2021. g. 7. jūlijā
Māra Annete Piersa (Mara Annette Pierce) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Projekts „Zeme, kas dzied“. FOTO Agnese Zeltiņa.

Projekts „Zeme, kas dzied“. FOTO Publicitātes foto.

AL58KD2021_Orange

Es vēlos izteikt pateicību Dainim Ivanam, Mārim Martinsonam, Andrim Bulim un Ditai Rietumai par jūsu iedvesmojošo Zoom semināru, 12. jūnijā, par jauno, jūsu veidoto, filmu Zeme, kas dzied. Ir tik svarīgi, ka mūsu vēsture tiek saglabāta un ka mēs dalāmies ar to pasaulē, lai visi to redzētu. Mēs esam tik maza tauta, daudzi cilvēki pat nezina, kur atrodas Latvija.

Jūsu gadiem ilgie pētījumi, izpratnes dziļums un spēja šo filmu prezentēt tik interesanti, pieskaroties latviešu tautas DNS, bez šaubām, radīs jaunu lepnuma un iedvesmas izjūtu nākamajām paaudzēm, arī latviešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas. Neatkarīgi no tā, kas mums ir bijis jāpārdzīvo, mēs to darījām ar dziesmu, deju un apņēmību, kas simtiem gadu ir bijusi mūsu mantojuma, tradīciju un ģimenes radurakstu sastāvdaļa. Dziedāšana un dejošana ir mūsu gēnos, tāpēc jau saka, ka Latvija ir Zeme, kas dzied.

Kā latviete, kas dzīvo ārpus Latvijas, es lepojos, stāstot draugiem par savu mantojumu. Un, tā kā mēs ieejam Dziesmu Svētku jaunā izaugsmes posmā, šī īpašā notikuma vēsture, kas sākās 1873. gadā, nododot no paaudzes uz paaudzi tūkstošiem dziesmu un dainu, būs iedvesmas avots arī nākamajām paaudzēm. Šos svētkus ir atzinusi UNESCO kā tādus, kuriem nekad nevajadzētu zust. Es esmu pārliecināta, ka šī filma ir pirmā no līdzīgām vēsturiskām filmām, kas tai sekos! Mūsu Tēvzemes seno mantojumu ir jāglabā, jālolo un to nekad nedrīkst aizmirst.

Jūsu entuziasms ir lipīgs. Pēc filmas fragmentu noskatīšanās, ir skaidrs, ka mums ar šo vēsturi ir jādalās, lai tā nezūd. Mēs esam svētīti, jo ik pēc pieciem gadiem varam pulcēties vienkopus un piedalīties šajā milzīgajā vēsturiskajā notikumā, sekojot mūsu senču pēdās – dziedāt un dejot ar lepnumu sirdīs.

Ar nepacietību gaidu šīs brīnišķīgās jaunās filmas iznākšanu un, cerams, piedalīšos 150. jubilejas Dziesmu un Deju svētkos Rīgā 2023. gadā.

Vēlreiz paldies, ka dalījāties savos stāstos, pētījāt pagātnes notikumus un atbildējāt uz klausītāju jautājumiem. Vēl es vēlētos jums lūgt, vai jūs apsvērtu filmas dublēšanu angļu valodā tiem latviešiem, kuri nerunā latviski, bet savā sirdī uzskata sevi par latviešiem.

Paldies, un lai Dievs svētī jūsu darbu!

Māra Annete Piersa (Mara Annette Pierce)
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com