Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Klusuma aug(ļ)i“

Īles luterāņu baznīcā 1. augustā atklāja skanošu foto izstādi „Klusuma aug(ļ)i”

Laikraksts Latvietis Nr. 662, 2021. g. 11. aug.
Jauniešu koris „Balsis“ -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

10.06.2016 Īle, Auces novads. Inta Teterovska un kora „Balsis“ koncerts Īles luterāņu baznīcā. FOTO Lauris Vīksne.

Īles luterāņu baznīca un Jauniešu koris BALSIS – tā ir sadarbība jau vairāku gadu garumā. Baznīcu no vairāk kā 50 gadu klusuma 2016. gada 10. jūnijā modināja Jauniešu kora BALSIS un Latvijas Nacionālās operas un baleta solistes Kristīnes Gailītes koncerts, skanēja Ineses Zanderes balss un mācītāja Valda Vircava vadītais svētbrīdis. Piedalījās rekordliels klausītāju skaits (ap 700), kuri piedzīvoja pamestās baznīcas zvana iesvētīšanu un no jauna iezvanīšanu. Šo notikumu fotomirkļos iemūžināja fotogrāfs Lauris Vīksne.

Pēdējo divu gadu laikā Jauniešu kora BALSIS ikdiena ir atšķirīga, būt kopā ir reta iespēja un lielākā daļa laika tiek pavadīta strādājot individuāli. 2021. gada janvārī tika izdots mini albums KLUSUMA AUGĻI, kura ieskaņošana notika korim neierastā formātā – pa vienam. Iedvesmojoties no tik neparastas kora ierakstu prakses, radās doma veidot koristu portretu izstādi, apvienojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas.

Laura Elizabete Godiņa, Jauniešu kora BALSIS diriģente: „Muzikālā fotoizstāde ir veidota tā, lai tajā tiktu izcelts ikkatrs dziedātājs, bet tās apmeklētājam būtu dota iespēja iepazīt kori neierastā formātā gan ieraugot, gan saklausot katra korista balsi individuāli, kora kopskaņā un ārpus tās.“

Lauris Vīksne, fotogrāfs: „Idejas muzikālajā pamatā ir mini albums „Klusuma augļi“. Pēc sarunas ar Intu Teterovski par iespējamo izstādi, radās doma, ka tai jāsaistās ar to, ka pēc ziemas klusuma, viss veras vaļā, plaukst, dzimst – korists ir augs un dziesma ir auglis. Skanošās izstādes veidošana bija izaicinājums – 40 koristos saskatīt to atšķirīgo, īpašo. Katrs korists ir izteikta, skaista personība un tas deva motivāciju darboties tālāk.“

Arvis Ostrovskis, izstādes kurators, arī Jauniešu kora BALSIS tenors: „Mēģināju ar visu to daudzumu iespaidīgo foto emociju veidot stāstu, kas laikam jau loģiski izvērtās kā dziesma - ar savu kluso, maģisko sākumu, gluži kā no saknēm, tad savu gaismas staru meklē pirmie melodijas aizmetņi, bet tiem vairojoties, izaug dziesmas kulminācija, kam seko mierinājums, apjausma par dabisku ritumu. Viss pāriet un virzās uz jaunu sākumu.“

Apvienojot skaņas un attēla spēku, radīta skanoša foto izstāde Klusuma aug(ļ)i.

Paldies par ieguldījumu izstādes tapšanā: Jauniešu kora BALSIS koristiem, fotogrāfam Laurim Vīksnem, skaņu režisoram Artūram Sedrikam Sinkevičam, Īles luterāņu baznīcai, Sintijai Liekniņai un Dobeles novada pašvaldībai.

Izstādē izmantota mūzika no mini albuma KLUSUMA AUGĻI – igauņu Pärt Uusberg Õhtu Ilu un norvēģu Gunnar Eriksson Gjendines bådnlåt.

Izstāde pilnībā izbaudāma, lietojot viedtālruni. Par skanošas foto izstādes Klusuma aug(ļ)i apmeklējumu pēc 1. augusta Īles dievnamā, aicinām sazināties, zvanot uz 26133692.

Par Īles baznīcu

Precīzs Īles baznīcas uzcelšanas gads nav zināms, bet pirmā informācija, kas apliecina tās esamību, parādās 1682. gadā. Ap 1686. gadu dievnams ticis pie torņa un zvana, kurus tai dāvinājis Īles muižkungs Frīdrihs fon Netelhorsts. Dažādi remontdarbi Īles baznīcā veikti 1752., 1765. un 1849. gadā, kad slavenais Liepājas ērģeļmeistars Kārlis Hermanis izgatavoja baznīcai jaunas ērģeles. Dievnams ir vienīgā baznīca Zemgalē, kas izpostīta 1905. gada revolūcijas laikā. 1908. gadā baznīca un tās iekārta par draudzes un Īles muižas īpašnieka līdzekļiem atjaunota, bet Otrajā pasaules karā atkal izpostīta. Kad 1965. gadā likvidēja Īles draudzi, baznīcā bija paredzēts ierīkot muzeju, vēlāk klubu un sanatorijas noliktavu. Baznīcas tornim tika nojaukta augšējā daļa, tai uzlikts divslīpju jumts, draudzes telpā iesākta starpsienas būvniecība un sakristejā ierīkots dzīvoklis, tomēr iesāktās pārbūves netika pabeigtas. Īles draudzes īpašumā dievnams atkal nonāca 20. gs. deviņdesmitajos gados.

Jauniešu kora BALSIS tuvākie koncerti:

Pirmdien, 16. augustā, plkst. 20.00 un 22.00 Filipa Glāsa cikla „Songs From Liquid Days“ koncerts BALSIS-GLĀSS Bieriņos, iepretī Mārupītes akmeņu skulptūru parkam.

No 26. līdz 29. augustā Desmit koncerti koncertsērijas Lielupes BALSIS 2021 ietvaros upes posmā no Jelgavas līdz pat ietekai Rīgas jūras līcī.

Pirmdien, 6. un trešdien, 8. septembrī, Jauniešu kora BALSIS jauno dziedātāju uzņemšana https://ej.uz/uznemsanabalsis

Sīkāka informācija www.balsis.lv, 29414158

Jauniešu koris BALSIS



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com