Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa

Programma bērniem – „Grāmatu starts“

Laikraksts Latvietis Nr. 662, 2021. g. 11. aug.
Karina Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LNB-Atbalsta-biedriba

„Grāmatu starts“ Cīravas bibliotēkā. FOTO Publicitātes foto.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrība jau astoto gadu aicina bibliotēkas iesaistīties Grāmatu startā – visu Latviju aptverošā lasīšanas veicināšanas programmā bērniem. Tā uzrunā 3–4 gadus vecus mazuļus un viņu vecākus, rada interesi par grāmatām, popularizē lasīšanu un bibliotēkas kā bērniem interesantas, radošas un attīstošas vietas. Lasīšanas programmas veiksmīgi tiek realizētas daudzviet pasaulē, iesaistot pat jaundzimušos un viņu vecākus. Citu valstu pieredze un pētījumi liecina, ka šādas programmas palīdz bērniem veiksmīgāk apgūt lasīšanu, uzlabo pusaudžu lasītprasmi, rada interesi par grāmatām, veicina zinātkāri un ietekmē mācību rezultātus.

Grāmatu starts ir pirmā tikšanās ar bibliotēku. Lasīšanas programmu izveidojis LNB Bērnu literatūras centrs, to īsteno LNB Atbalsta biedrība. Projekta mērķis ir gudri nākotnes lasītāji un lai grāmatas būtu pieejamas ikvienam bērnam, neatkarīgi no ģimenes sociālās un finansiālās situācijas. Grāmatas ir neaizstājamas, lai izaugtu gudra un veiksmīga jaunā paaudze! Bibliotēkas ir lieliskas vietas, kas iedvesmo lasīt un palīdz izaugt grāmatu draugiem.

Kopš 2014. gada Grāmatu starts notiek, pateicoties LNB Atbalsta biedrības ziedotājiem, bibliotēku iniciatīvai un pašvaldību atbalstam. Programmā iesaistījušies jau ap 3000 dalībnieku no visas Latvijas. Ģimenes, kurās aug 3–4 gadus veci bērni, saņem uzaicinājumu uz bibliotēku. Ierodoties bibliotēkā, bibliotekārs iepazīstina ar bibliotēku, pieejamo bērnu literatūru, izglītojošām spēlēm un citām iespējām, ko bērniem un ģimenēm piedāvā bibliotēka saturīgai laika pavadīšanai. Pateicoties ziedotājiem, bibliotēkas apmeklējuma laikā katram mazajam lasītājam tiek dāvināts Grāmatu starta komplekts – bilžu lasāmgrāmatiņa, mugursomiņa, mīļlietiņa un izzinoša brošūra vecākiem. Tas atgādina par bibliotēku, motivē tajā atgriezties un turpināt lasīt. Lielākā daļa projektā iesaistīto bibliotēku Grāmatu starta ietvaros organizē regulāras izglītojošas un radošas nodarbības – Pūčulēnu skolu.

Par lasīšanas programmu ieinterējušās arī latviešu diasporas ārvalstīs. Šogad Grāmatu starts notiks Londonas latviešu bibliotēkā. Arī citiem latviešu centriem ir iespēja uzsākt Grāmatu startu un iesaistīt savā pilsētā dzīvojošās jaunajās ģimenes. Ārpus Latvijas robežām programma iegūs jaunu vērtību – palīdzēs popularizē latviešu literatūru, kultūru un valodu. Ja vēlaties organizēt Grāmatu startu, lūdzu, sazinieties ar LNB Atbalsta biedrību, rakstot gaisma@gaisma.lv.

Lai atbalstītu Grāmatu starta norisi Latvijas bibliotēkās un arī latviešu centros ārpus Latvijas, nozīmīgs ir katrs ziedojums. Ziedot aicinām portālā www.ziedot.lv līdz šī gada 31. decembrim vai brīdim, kad būs saziedoti 4000 EUR. Labdarības portālā Grāmatu startu meklējiet pie projekta Cilvēkos ir spēks. Jūsu atbalsts palīdzēs stiprināt lasīšanas tradīciju ģimenēs un vairos bērnos lasītprieku un lasītprasmi.

Karina Pētersone,
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības direktore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com