Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Valoda, valodiņa...

PIRMSKOLA sniedz PIRMSSKOLAS IZGLĪTĪBU

Laikraksts Latvietis Nr. 662, 2021. g. 11. aug.
Sanita Dāboliņa -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DabolinaSanita

Sanita Dāboliņa.

ATBILDU UZ JAUTĀJUMU: Pirmskolas vai pirmsskolas?

Ar PIRMSKOLU visam vajadzētu būt skaidram: tā ir PIRMĀ SKOLA. Saliktenis veidots līdzīgi kā SĀKUMSKOLA, PAMATSKOLA.

Šobrīd bērnudārzi ir nosaukti par pirmsskolas izglītības iestādēm, un tas valodas lietotājus acīmredzami mulsina. Pirmsskolas izglītības iestāde citā vārdā ir bērnudārzs vai PIRMSKOLA, jo tās funkcijas nav mainījušās – tā ir pirmā skola, kurā bērns apgūst lasīšanas, rakstīšanas, rēķināšanas pamatus. Visu, kas piederīgs pirmskolai vai norisinās saistībā ar to, nosauc, šo vārdu attiecīgi lokot: mūsu pirmskola; pirmskolas skolotāji; piegādājām pirmskolai; atceros pirmskolu; saikne ar pirmskolu; notiek pirmskolā; mana pirmskola!; novada pirmskolas utt.

Latviešu valodā ir tāda tradicionāla parādība kā ģenitīveņi – lietvārdi, ko lieto tikai vienskaitļa vai daudzskaitļa ģenitīvā. Viena no ģenitīveņu grupām ir prievārda ģenitīveņi: tos veidojot, tiek saglabāts viss prievārds, kā arī lietvārda ģenitīva forma. Daži piemēri: pirmsnāves, ārpusšūnu, starpribu, pēcoperācijas, pirmssvētku, pirmsdzemdību, pirmskara, pēckara, starpplanētu. To vidū ir arī ģenitīvenis PIRMSSKOLAS. Ar prievārdu ģenitīveņiem tiek apzīmēti dažādi stāvokļi, laiki, savukārt pašu vārdu, ja tos lietotu nominatīvā, nozīme kļūst pat absurda: mēs taču nelietojam vārdus PIRMSNĀVE (mums ir dzīve vai laiks pirms nāves), ĀRPUSŠŪNAS (telpa ārpus šūnām), STARPRIBAS (telpa starp ribām), PĒCOPERĀCIJA (laiks pēc operācijas), PIRMSSVĒTKI (ikdiena vai laiks pirms svētkiem), PIRMSDZEMDĪBAS (grūtniecība vai laiks pirms dzemdībām), PIRMSKARŠ (miera laiks vai laiks pirms kara), PĒCKARŠ (laiks pēc kara), STARPPLANĒTAS (telpa starp planētām). Tieši tāpat ir ar vārdu PIRMSSKOLAS: tas apzīmē procesu, kas risinās pirms skolas, piemēram, pirmsskolas izglītība, pirmsskolas vecums utt. Pedagogi, kuri strādā pirmskolā, saskaņā ar profesiju klasifikatoru ir pirmsskolas izglītības skolotāji, pirmsskolas izglītības mūzikas skolotāji, pirmsskolas izglītības sporta skolotāji, pirmsskolas izglītības metodiķi.

Zaudējot valodas izjūtu, sākam sapludināt divu vārdu nozīmi, par to jēgu pat nepadomājot. Lielā mērā to kultivē arī plašsaziņas līdzekļi, nu jau pat vārdnīcu veidotāji.

• Tradicionālā nozīme:
https://tezaurs.lv/#/sv/pirmskola;
https://tezaurs.lv/#/sv/pirmsskolas.

• Tagad ieviestā nozīme (jaunvārds):
https://tezaurs.lv/mlvv/#/sv/pirmsskola ….

Sanita Dāboliņa
Laikrakstam „Latvietis“

#latviešuvaloda
#dzimtāvaloda
#raksti
#rakstītprieks
#komunikācijakākvalitātesinstruments
#ceļāuztavugrāmatu
#valodairkāupe



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com