Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Mazdēls un vīnu lauki (15)

No Zelta piekrastes caur Voga Voga uz Vangeratu un vēl tālāk

Laikraksts Latvietis Nr. 662, 2021. g. 11. aug.
Kristaps Zariņš -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Saulriets pār Kanberas kalniem. FOTO Suzanna Zariņa.

Četrpadsmitais turpinājums. Sākums LL647, LL648, LL649, LL650, L651, LL652, LL654, LL655, LL656, LL657, LL658, LL659, LL660, LL661.

Atstājot Vogu (Wagga Wagga), dodamies uz Marambeitmani (Murrumbateman), kur sarunātas naktsmājas, un, ieskaitot kafijas pieturu ārpus Gandegaijas (Gundagai) tur, kur suņa tēls sēž uz maltītes kastes, piebraucam pēc trim stundām.

Tāpat kā vairākas vietas Austrālijā, zelts bija kārdinājums laimes meklētājiem doties šeit, kur tagad stāv Marambeitmane, bet šajās dienās vīnu lauki un mājvietas Kanberas (Canberra) darbaspēkam ir galvenie pievilcēji. Apkārtnē atrodami vairāk nekā 20 vīnu lauki, un kaut gan pa nedēļas vidu atvērti diemžēl nedaudzi, pavadām patīkamu pēcpusdienu, nogaršojot Šova (Shaw) vīnotavas piedāvājumus.

Kad tiekam atpakaļ pie naktsmājām, grūti atrast vietu krodziņa pagalmā, kur piestāt autiņu, jo sabraukuši daudzi darbinieki, lauku ceļu remontētāji, kam šis krodziņš arī ir naktsmājas. Tāpat arī, kad vēlāk ejam uz vakariņām krodziņā. Rinda pie virtuves, kur pasūtīt ēdienu, ļoti gara, bet laimīgā kārta Suzanna ievēro brīvu galdiņu istabas stūri, un dodamies tur rezervēt sēdvietu. Tomēr Suzannai bija jāstāv krietnu laiciņu rindā, lai pasūtītu ēdienu. Laimīgā kārtā man rinda pie dzērienu letes bija daudz īsāka, un bez ilgas gaidīšanas varēju nogaršot vietējo alus brūvējumu.

Nākošā rītā ceļā uz Kanberu braucam pa dažiem lauku ceļiem garām vairākiem vīnu dārziem, ieskaitot vienu – Helm vīni, kas diemžēl šodien slēgta. Tās īpašnieks Kens Helms ilgus gadus atpakaļ bija mans darbu kolēģis, kad strādājām CSIRO* dienestā.

Piebraucot Kanberas pilsētas robežai, galīgi nepazīstu apkārtni. Plaši ceļi, dārzi un sporta laukumi, jaunas mājas, dzīvojamās un komercijas ēkas viena pie otru. Tā kā vēl pa agru pieteikties viesnīcā, kur pāris vakarus pārgulēsim, dodamies sameklēt Lietuviešu klubu, kur dancojot tautu dejas grupā Sprigulītis, piedalījos mēģinājumos, kam blakus veikaliņi un kafejnīca. Kad piebraucam tur, kur agrāk stāvēja Leišu klubs, šodien it ne kas, tikai tukšs zemes pleķītis. Tomēr veikali vēl stāv, un sameklējam kafejnīcu. Apkalpotāja pastāsta, ka atceras klubu un latviešus, jo viņa šeit strādā vairāk nekā trīsdesmit gadus.

Kad dancoju 1973. g. Sprigulītī, dzīvoju netālu no Lietuviešu klubu, bet šodien tā māja galīgi pārbūvēta, un tagad stāv lepni divstāvu ēka, kur agrāk es iztiku bez kāpnēm! Braucam tālāk uz pilsētas centru sameklēt manas pirmās dzīvojamās telpas Kanberā, kad 1968. g. es tur ierados darbu komandējumā. Kur agrāk mitinājās vairāk nekā 100 jauniešu, tagad atrodas Kultūras nams, atbalstot jaunus māksliniekus visvisādos kultūras žanros, bet ne visas gultas pazudušas, jo paturētas dažas istabas, kur māksliniekiem pārgulēt. Un vēl, kad piebraucam manām divām nākošajām mājvietām, kur dzīvoju pāris gadus Kanberā, tie arī galīgi pārbūvēti un man nepazīstami. Ja tikai manos jaunos gados būtu bijis prātiņš paturēt un nepārdot īpašumus, tad šodien varbūt būtu smalks īpašnieks!

Naktsmājas pieteiktas Reks (Rex) hotelī, kur istaba ērta, un no augšstāva restorāna un bāra skats uz rietumu kalniem. Esam ērtā kājām staigājamā attālumā no Kanberas centrs, bet šovakar paliksim uz vietas, lai no restorāna paskatītu saulesrietu pāri kalniem.

Rīt iesim pastaigāties gar Bērlija Griffina (Burly Griffin) ezeru un apmeklēsim kara muzeju.

Kristaps Zariņš
Laikrakstam „Latvietis“

Turpmāk vēl

* Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – Austrālijas valsts aģentūra Savienības Zinātniskās un industriālās pētniecības organizācija.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com