Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Arī SLT piedalās Dzeju dienās Latvijā!

Viss notika pie sliedēm

Laikraksts Latvietis Nr. 668, 2021. g. 22. sept.
Ilona Brūvere -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
SLT

Dzeju lasītāji. 1 – Kārla Tuktēna; 2 – Klāra Brūvere; 3 – Anita Kaze; 4 – Linda Ozere; 5 – Ilze (Bonija) Viļuma; 6 – Jānis Grauds; 7 – Ojārs Greste; 8 – Ilona Brūvere; 9 – Jānis Čečiņš. FOTO Ojāra Grestes montāža.

Šogad Sidnejas Latviešu teātris (SLT) piedalījās raidījumā Sirds uz perona 2021. Pirmais šāds raidījums bija 2011. gadā Tukumā. Tagad latvieši, kas mīļ dzeju, kas atrodas vienalga kur, piedalās šai pasākumā.

Tātad SLT arī sagatavoja dzejas lasījumu, kurā piedalījās 9 SLT aktieri: Kārla Tuktēna, Klāra Brūvere, Anita Kaze, Linda Ozere, Jānis Čečiņš, Jānis Grauds, Ojārs Greste, Ilona Brūvere, Ilze (Bonija) Viļuma.

Katram bija jāieraksta savi panti pie sliedēm (dabīgi), vienkārši izmantojot viedtelefonu. Tad mūsu ierakstu supremo Ojārs Greste visus salika kopā, jo visi lasīja fragmentus no vienas dzejas.

Ilona Brūvere (8)

Un ko tad lasījām? Tā kā man ļoti interesē Kārļa Vērdiņa dzejas un man patīk nodarbības bērniem, es izmeklēju Dilles Tanti – Vērdiņa stāstu bērniem dzejas formā. Dilles tantei ļoti patīk rakstīt pantiņus, bet nav neviena, kas būtu ar mieru tos klausīties. Kad Dilles tante mēģina tos lasīt bērniem klasē, viņu aizsūta pie skolas direktora un viņa tiek apcietināta par huligānismu!

Kārlis Vērdiņš (1979) ir autors vairākiem dzejas krājumiem – Ledlauži (2001), Biezpiens ar krējumu (2004), Es (2008), Pieaugušie (2015) un Gatavā dzeja (2020), kā arī dzejas krājumiem bērniem Burtiņu zupa (2007), Tētis (2016) un Dilles tante (2018). Viņš arī ir sastādījis un rediģējis vairākus dzejas krājumus un veicis pētījums literatūrā Latvijā un ASV.

Intervijā, kas parādījās Jauns.lv 20. februāri, 2020. gadā Vērdiņš teica, ka „mani kaitina pavirša, samocīta valoda.“ Dilles Tante bija viegli lasāma, saprotama.

Ja gribat noskatīties lasījumu, saiti var atrast SLB mājaslapā.

Mūsu aktieriem, kas tik izteiksmīgi lasa dzeju (nu kā tad citādi, tie tak ir aktieri!). Daudz no viņiem arī izteica savas domas…

Klāra Brūvere (2)

Bija prieks iepazīties ar mūsdienu latviešu dzejām – iedvesmoja iepazīties ar vairāk dzejām.

Ilze (Bonija) Viļuma (5)

„No katras bezizejas ir vismaz divas izejas.“ Ja tieši šobrīd, esot lockdown noteiktajos 5 km, un netiekot līdz 6 km attālumā esošajām sliedēm, pakustinot pelēko šūniņu, var atrast alternative! Man patīk piedalīties visa veida radošos un pozitīvos pasākumos; prieks par šo kopsadarbību un iznākumu!!

Linda Ozere (4)

Mācījos, kā filmējot izvairīties no skaļām mašīnām un spilgtas saules, bet tomēr noturēt stabilu telefonu, nenogriežot ne sliedes, ne Jāņa galvu!

Anita Kaze (3)

Latviešu dzeja ir dikti dziļš avots. Man patika to izbaudīt no vieglas, teatrālas puses. Un man ir svarīgi arī atcerēties to, ka tā ir mūsu tautas mācība, sākot no dainām un beidzot ar mūsdienu dzeju. Paldies par iespēju!

Ojārs Greste (7)

Bija drusciņ neērti stāvēt uz perona bez maskas un bļaustīties: „Policija, policija!“, bet domāju, ka kovida lockdown apstākļos vilciena pasažieri uz perona drīzāk izvēlēsies turēties tālāk no tāda jocīga tipa.

Jānis Čečiņš (9)

Aicinājums nāca ar izaicinājumu! Nemaz nav viegli, pieturoties pie kovid ierobežojumu noteikumiem, atrast klusu vietu pie sliedēm, kur netraucēti varētu lasīt dzeju.

Kārla Tuktēna (1).

Jānis Grauds (6).

Ilona Brūvere
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com