Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ivars Štubis no Rīgas

Augusta vēstule

Laikraksts Latvietis Nr. 668, 2021. g. 22. sept.
Ivars Štubis -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pie Gaujas. FOTO Ivars Štubis.

Airēšana. FOTO Ivars Štubis.

Ieraksta sesija studijā „Lauska“. FOTO Ivars Štubis.

Kaķītis gatavs uzstāties manā vietā, netālu no Limbažiem. FOTO Ivars Štubis.

Latvijas labumi! FOTO Ivars Štubis.

Sveiki, mīļie draugi!

Diemžēl man jūlijā nesanāca jums rakstīt, īstenībā, man ir knapi bijis iespēja pat elpot!

Laimīgā kārtā esmu bijis dikti aizņemts ar koncertiem un projektiem. Lielākoties ierobežojumi ir pašlaik atcelti, un kultūras vietas steidzīgi rīko pasākumus, kamēr iespējams!

Augusts arī būs pilns ar uzstāšanos katrā nedēļas nogalē. Es īstenībā sāku domāt, ka varbūt esmu pieteicies uz pārāk daudz darbiem. Lockdown laikā es uzsāku strādāt angļu valodas mācības un konsultācijas firmā William Jones. Šomēnes es sākšu pasniegt angļu valodas un Latvijas kultūras lekcijas Rīgas Tehniskā Universitātē (RTU) apmaiņas studentiem. Kā es saprotu, lielāko tiesu studenti būs no Francijas, un ir atbraukuši uz Latviju turpināt savas studijas. Kopā ar parastajām kursu mācībām viņiem arī tiek piedāvātas angļu valodas stundas, kā arī uzzināt vēl par Latvijas kultūru un sociālam normām. Es agrāk neesmu pasniedzis lekcijas šādā formātā. Tad šis ir kaut kas jauns un interesants, bet, atklāti sakot, man ir arī neliels satraukums! Viss arī notiks klātienē. Eiropas savienībā ir tagad COVID-Pass sistēma, kur vakcinēti cilvēki drīkst pulcēties iekštelpās un ceļot.

Kamēr es rakstu šo vēstulīti, es sēžu Port Hoteļa atpūtas telpā Ādažos. Pēc trim stundām man sāksies solo koncerts uz hoteļa terases. Šī norises vieta ir populāra tūristiem, rīdziniekiem, vietējiem ādažniekiem un arī NATO karavīriem. Galvenā NATO militārā bāze Baltijā atrodas Ādažos. Acīmredzot, var kādreiz dzirdēt šāvienus un sprādzienus karavīra apmācības laikā.

Šovakar ir otrais koncerts no 3 šīs nedēļas nogalē. Oriģināli man bija plānoti 4 koncerti šonedēļ, bet laikapstākļi nebija labi. Rītvakar es spēlēšu privātā pasākumā Mārupē. Man patīk spēlēt privātos pasākumos. Latvieši ļoti ciena dzīvo mūziku, un daudziem patīk aicināt māksliniekus, lai uzjautrinātu dzimšanas dienas un citos pasākumos. Tad pirmdien sāksies valodas stundas, mēģinājumi un lekcijas. Man ir diezgan krietns iekšējais nogurums pašlaik, bet Tas ir OK, es varēšu kārtīgi izgulēties ziemā – kā lāčuks.

Un, jā, izskatās, ka mēs pavadīsim vismaz vēl vienu ziemu Eiropā. Ceļot uz Austrāliju, lai vienkārši viesotos ar ģimeni, uz dažam nedēļām ir gandrīz neiespējami. Protams, ja tev pietiek naudas, tad viss var notikt. Bet ar mūziķa un grafiskās dizaineres algām... nu, viss jau skaidrs. Esmu pilnīgi vakcinēts ar Moderna vakcīnu, bet tas arī neko nepalīdz. Skatoties no ārpuses, Austrālijas valdība uzvedās drakoniskā veidā, salīdzinot ar citam Rietuma valstīm. Es jūtu līdzjūtību melburniešiem, sidnejiešiem un austrāļiem vispār. Vienā dienā viss ir kārtībā, un nākamajā visi iedzīvotāji ir ieslodzīti kā cietumnieki. Apgabala valdība uzrunā Austrālijas publiku it kā viņi būtu kaut kādi muļķi, vai kaut kādi bērni. Bet cik ilgi var cilvēks dzīvot nezināmā veidā? Apturēt Delta variantu Covid vīrusu ir neiespējami. Mēs to jau esam piedzīvojuši Eiropā. Dzīvei jāiet uz priekšu. Bet es neesmu doktors. Es neesmu infektologs. Tad līdz ar to, es beigšu rakstīt par šo tēmu. Ir acīmredzot gudrāki cilvēki nekā es, kas taisa lēmumus. Galvenais, es gribu pasveicināt savu ģimeni, draugus un paziņas. Es ceru, ka varēsim atkal tikties netālā nākotnē!

* * *

Es tagad skatos ārā pa logu. Izskatās, ka varbūt lietus nebūs šovakar. Tas super karsts laiks, kas bija jūlijā, ir pārveidojies uz klasisko Latvijas lietainas vasaras laiku. Fonā skan lounge jazz, apakšstāvā ir ēdamzāle un terase. Es varu dzirdēt viesmīles, kamēr viņi gatavojas uz vakariņu servisu. Galda piederumi klājās, un viena meitene pulē vīna glāzes. Oho! Es tagad redzu saules starus! Tas man atgādina par jūliju...

Jūlijs bija ļoti karsts. Man liekas, kā es pats esmu 5 reizes tumšāks nekā es biju ziemā. Kā pagājušo gad bija forši skatīties dabas procesu un maiņas. Pumpuriņi, ziedi, zāles, karstums, kokteiļi, īsās naktis, draugi, pastaigas, daba, lietus, saule, iedegums, terases. Kad es dzīvoju Austrālijā, es nekad nebiju vasaras cilvēks. Bet tagad es baudu katru saules staru. Es saprotu, ka jau ļoti drīz viss būs atkal auksts un pelēks. Es pat baudu siltu vasaras lietu. Kad ir labs laiks, man patīk kādreiz uzrāpties uz jumta no mūsu dzīvokļa un sveicināt saulīti.

Bet tas ārprāta siltums ir arī brīdinājums. Ir ugunsgrēki visur Dienvideiropā. Vācijā nupat pāris simt cilvēku nomira plūdos. Kanādā vairāki simti cilvēki nomira vienā Heat Wave*. Mūsu pasaule strauji mainās. Būsim jauki un draudzīgi pret citiem cilvēkiem. Ir skaidrs, ka daudz, kas pašlaik notiek ap mums, ir ārā no mūsu rokām. Darām to, ko mēs varam un mēģināsim atcerēties kā... „The night is darkest before the dawn.“ Thomas Fuller.**

Ivars Štubis
Laikrakstam „Latvietis“

* Karstuma vilnī.

** Nakts ir vistumšākā pirms saullēkta.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com