Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Jānis Kukainis

12.06.1943. – 15.09.2021.

Laikraksts Latvietis Nr. 668, 2021. g. 22. sept.
PBLA -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Kukainis

Jānis Kukainis
12.06.1943. – 15.09.2021.

Mūžībā aizgājis inženieris, sabiedriskais darbinieks un izcilais Latvijas patriots, ilggadējais Pasaules Brīvo latviešu apvienības un Amerikas Latviešu apvienības priekšsēdis. Dzimis 1943. gada 12. jūnijā Rīgā, Latvijā. Miris 2021. gada 15. septembrī Kalamazū, ASV.

Jānis Kukainis dzimis 1943. gadā Rīgā. 1951. gadā ieceļojis Amerikā. Viņš ieguvis inženiera grādu Sinsinati Universitātē, kā arī maģistra grādu Tenesijas un Mičigānas pavalsts universitātēs. J. Kukainis vadījis vairākas nodaļas Ford Motor autofabrikā Detroitā, publicējis 20 rakstus par aerodinamikas jautājumiem. Kukainis pensionējies 2000. gadā un pēc tam savu laiku veltījis darbam latviešu sabiedrības labā.

Vairāk nekā 40 gadus Jānis Kukainis darbojās dažādās latviešu organizācijās un pasākumos, vadīja trimdas centrālās organizācijas. Ar savu profesionālā darba laukā gūto vadītāja pieredzi un rūdījumu viņš spējis īstenot tādus mērķus, kas nozīmīgi gan latviešu sabiedrībai ārzemēs, gan Latvijas valstij un latviešiem vispār.

Savus sabiedrisko darbu Kukainis iesāka 1973. gadā Detroitā, iesaistoties Latviešu apvienības Detroitā valdē, ko vadīja piecus gadus.

Viņš darbojās Latviešu fonda padomē, Latviešu centra Garezers padomē, Mičigānas Baltiešu komitejā un Detroitas Latviešu skolā.

1996. gadā Kukaini ievēlēja par Amerikas latviešu apvienības (ALA) priekšsēdi, līdz ar to viņš nonāca arī PBLA valdē.

Kukaiņa vadībā šajās organizācijās aizvadītā gadsimta beigās sākās intensīva kampaņa, lai panāktu, ka Latvija un pārējās Baltijas valstis varētu iekļūt NATO aizsardzības lokā. Tas nebija panākams bez līdzekļu ieguldījuma un neatlaidīga darba, pārliecinot ASV kongresa locekļus pa sava atbalsta došanu šai idejai. Kukainis kopā ar Latvijas vēstniecības Vašingtonā darbiniekiem un baltiešu organizāciju pārstāvjiem apmeklēja daudzus latviešu centrus ASV un aktivizēja tautiešus piedalīties savu kongresa locekļu pārliecināšanā. Viņš bija klāt visur, kur vien tika runāts par NATO paplašināšanu, pārliecināja ASV valdības pārstāvjus ieņemt labvēlīgu viedokli, rīkoja konferences par Baltijas valstu drošības jautājumiem. Šo pūļu rezultātā ASV kongress un valdība iestājās par Latvijas uzaicināšanu pievienoties NATO dalībvalstīm un 2002. gada novembrī NATO galotņu sanāksmē Prāgā šis mērķis tika sasniegts.

Būdams PBLA valdes priekšsēdis Jānis Kukainis centās panākt ciešāku sadarbību ar Latvijas valsts iestādēm, aktivizēja latviešus uz organizētu darbību gan Krievijā, gan Dienvidamerikā. Par savu nesavtīgo darbu Latvijas labā viņš ir saņēmis Triju zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni, aizsardzības ministra Atzinības medaļu un Daugavas Vanagu nozīmi zeltā.

PBLA



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com