Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Brīvības pieminekļa izgaismošana

Laikraksts Latvietis Nr. 669, 2021. g. 29. sept.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta būvtāfele. FOTO Gunārs Nāgels.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta būvtāfele. FOTO Gunārs Nāgels.

Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta darbi jau sākušies. FOTO Gunārs Nāgels.

Ar simbolisku lāpu iedegšanu 2021. gada 24. septembrī Brīvības pieminekļa pakājē tika atklāta Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta būvdarbu sākšana. (Skat. rakstu „Brīvības pieminekļa izgaismošana“). Klātesošos uzrunāja laikraksta „Latvietis“ palīgredaktors un „Rīgas pieminekļu aģentūras“ direktors Gunārs Nāgels.

* * *

Augsti godātais prezidenta Zatlera kungs,

Ļoti cienītās dāmas, augsti godātie kungi!

Mēs stāvam pie mūsu valsts visspēcīgākā simbola – Brīvības pieminekļa. Tas uzcelts par tautas saziedotiem līdzekļiem kā Latvijas neatkarības simbols. Piemineklis veidots pēc tēlnieka Kārļa Zāles meta „Mirdzi kā zvaigzne“ arhitekta Ernesta Štālberga arhitektoniskā vadībā. Obelisku vainago skulptūra „Brīvība“, kura ir lieciniece starptautiskai sadarbībai – to izkala varā Zviedrijā metālmākslinieks Ragnars Mīrsmēdens.

Piemineklis ir veltīts „TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI“ – tie ir dzejnieka Kārļa Skalbes vārdi.

Piemineklim vairākos līmeņos ir izvietotas 13 tēlnieciskas grupas. Pašā augšā, protams, „Brīvība“. Redzamākā vietā pašā priekšā – „Latvija“.

Pieminekļa stūros sarkanā granītā ir attēlotas pamatvērtības. Pieminekļa priekšā tās ir „Tēvzemes sargi“ un „Darbs“. Otrā pusē ir „Gara darbinieki“ un „Ģimene“.

Pārējās tēlnieciskās grupas atsaucas uz mūsu kopīgo vēsturi.

Latvijas Valsts svētkos 1935. gada 18. novembrī notika pieminekļa svinīgā atklāšana.

Brīvības piemineklis ir piedzīvojis dažādas varas maiņas, un arī nebrīves gados ir atgādinājis par Brīvību, kura mums reiz bija bijusi, un kura noteikti atkal būšot. Tas visu laiku ir bijis simbols ne tikai tiem, kuri varēja to redzēt klātienē, bet arī visā pasaulē izklīdušajiem bēgļiem un izsūtītajiem.

Es esmu dzimis un uzaudzis Austrālijā, un bērnībā katru sestdienu devos uz Latviešu skolu. Tur mums mācīja latviešu valodu un literatūru, Latvijas ģeogrāfiju un vēsturi, kā arī dziedāšanu un tautas dejas. Svarīga tēma bija Brīvības piemineklis un arī tēlnieka Kārļa Zāles otrais zīmīgais veidojums – Rīgas Brāļu kapu ansamblis.

Mēs iemācījāmies visu, ko varēja iemācīties par Brīvības pieminekli. Eksāmenos tika pārbaudītas mūsu zināšanas par „Važu rāvējiem“ pieminekļa otrajā pusē, par „Lāčplēsi“ un par citiem tēliem.

Vēl šajos laikos, kad kovids to pieļauj, Melburnas Latviešu biedrības Daugavas skolas Valsts svētku aktā 18. novembrī uz skatuves tiek novietots liels Brīvības pieminekļa attēls. Skolēni rindā dodas pie šī pie Brīvības pieminekļa attēla un svinīgi noliek iedegtas svecītes, pieminot Tēvzemi un Brīvību.

Līdzīgi tas notiek daudzās citās zemēs.

Man ir liels gods šodien jūs uzrunāt pie Brīvības pieminekļa, un piedalīties pieminekļa izgaismošanas projektā. Brīvības piemineklis ir vairāk nekā vienkāršs mākslas darbs. Tas ir piesātināts, bet ne pārsātināts ar simboliem un alegorijām, un tas mūs uzrunā gan gaišā dienas laikā, gan tumšā naktī. Apgaismošanas projekts ļaus Brīvības piemineklim arī nakts laikā „Mirdzēt kā zvaigznei“, kā tēlnieks Kārlis Zāle bija iecerējis.

Rīgas pieminekļu aģentūra ir atbildīga par Brīvības pieminekļa uzturēšanu un, pēc vajadzības, restaurēšanu. To mēs uzskatām par goda lietu. Es pateicos manam priekštecim Rīgas pieminekļu aģentūras direktora amatā Guntim Gailītim par labi veikto darbu, uzturot Brīvības pieminekli, un arī par dažiem ieviestiem jauninājumiem.

Šajā sakarībā es aicinu visus šīs dienas runātājus pēc Būvtāfeles atklāšanas apiet piemineklim otrajā pusē, ienākt Gailīša kunga izveidotajā Goda telpā, un parakstīties Goda grāmatā, lai arī šodienas pasākums būtu piefiksēts Brīvības pieminekļa vēsturē.

Paldies par uzmanību!

Dr. Gunārs Nāgels
Rīgas pašvaldības aģentūras
„Rīgas pieminekļu aģentūra“
direktors



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com