Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


MLB Daugavas skolā mācības turpinās

Mācības notiek gan klātienē, gan attālināti

Laikraksts Latvietis Nr. 669, 2021. g. 29. sept.
Lisa Birzule -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
MLBDaugavasSkola_2v

„Zoom“ sesija 11. septembrī, kad bija paredzēts skolas sarīkojums. FOTO Ekrānuzņēmums.

Daugavas skola pandēmijas laikā ir turpinājusi piedāvāt latviešu valodas izglītību Melburnas bērniem un jauniešiem. Pagājušajā gadā, Daugavas skolas 70. mācību gadā, jau martā sākām izmantot Zoom un pārtraucām mācības tikai uz vienu sestdienu skolas gada laikā sakarā ar Viktorijas valdības tā dēvēto Pateicības dienu. Šogad esam turpinājuši pasniegt mācības klātienē, kad varam, un veikli, pārzines Dzintras Latišas vadībā, pārgājuši no klātienes mācībām uz virtuālām jau vairākas reizes.

Virtuālā skolas diena, tāpat kā parastos laikos, iesākas ar ziņojumiem un lūgšanu mācītāja vadībā. Diena turpinās ar dziedāšanu un dejošanu. Tālāk seko mācības. Tiek mācīta ģeogrāfija, vēsture, ticības mācība, folklora, sabiedriskās zinības un latviešu valoda. Kaut gan skolotājiem ir bijis jāmaina mācību metodes, viņi ir turpinājuši uzturēt bērnu interesi un uzmanību ar pievilcīgiem materiāliem. Mācību process ir mainījies pandēmijas laikā – uzdevumi, kurus skolotāji parasti uzdod bērniem izpildīt pašiem, bērni var tagad pildīt kopā vai izveidot spēli par mācību vielu, kā arī var izmantot tīmekļa resursus.

Ne tikai mācības ir mainījušās, bet arī sarīkojumi un tradīcijas. Ģimenes dienas sarīkojumu parasti atzīmējām Melburnas veco ļaužu ciemā ar sarīkojumu. Pandēmijas laikā ciemiņi ir aizliegti veco ļaužu mītnēs, un pagājušajā gadā pasniedzām ciema iemītniekiem ziedus un kartītes no bērniem, dāvanas atstājot pie durvīm. Šogad noturējām Melburnas Latviešu namā sarīkojumu un video ierakstu nodevām Latviešu Ciemā, lai tā rezidenti varētu to noskatīties, kad viņiem ērti.

Ziemassvētku sarīkojums parasti tiek noturēts Melburnas Latviešu nama Lielajā zālē, bet pagājušajā gadā Ziemassvētku vecītis sameklēja bērnus ārā – skolas skaistajā dārzā. Divus gadus pēc kārtas neesam varējuši sanākt skolas gadskārtējam sarīkojumam. Tā vietā Lāra Brennere pēcpusdienā novadīja virtuālu viktorīnu skolas bērniem un vecākiem ar lielu sajūsmu un prasmi. Viktorīnā bija āķīgi jautājumi ne tikai par latviešu gramatiku un vēsturi, bet arī tieši par Daugavas skolas iekštelpām. (Tas, ka vairākus mēnešus neesam bijuši telpās šo nepadarīja vieglu!) Šogad virtuāli noturējām pat skolas loteriju.

Saprotam, ka pandēmijas ierobežojumi skolotājiem viņu ikdienā ir izraisījuši grūtības (vairāki vecāki un skolotāji strādā slimnīcās), un esam īpaši pateicīgi, ka viņi ir piestrādājuši, lai turpinātu un izveidotu interesantu mācību programmu skolas audzēkņiem. No bērnu vecāku viedokļa esam pateicīgi, ka bērni ir uzturējuši kontaktu ar skolu, izpildījuši mājas darbus un pieslēgušies pie stundām arī tad, ja bērnam riebjas sēdēt pie datora ekrāna. Pateicamies Latviešu valodas aģentūrai, PBLA un LAAJ par sniegto pabalstu, kas ir ļāvis skolai gatavoties klātienes mācībām un veidot latviešu mācību programmu. Mēs pateicamies Melburnas Latviešu nama valdei, kuri ļauj skolai lietot plašās telpas, piemēram, Jāņiem vai 4. maija svinībām, kad mazās skolas telpas ierobežo dalībnieku skaitu.

Šiem grūtajiem laikiem ir arī savi plusi. Ģimenes, kurām būtu jāceļo vairākas stundas, lai piedalītos mācībās, var redzēt savus draugus no dzīvojamās istabas. Ziemassvētku vecītim patika dārzā saulainā dienā klausīties bērnu pantiņus. Tomēr, gaidām gada beigas, kad ceram baudīt Rīgas kafejnīcas pīrāgus un smalkmaizītes, un sanākt vēlreiz kopā skolas telpās!

Lisa Birzule,
Daugavas skolas Vecāku padomes priekšsēde
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com