Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Noktirnes“

Noskaņu pilnais Initas Āboliņas jaunais albums

Laikraksts Latvietis Nr. 671, 2021. g. 13. okt.
Ance Deksne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Albuma „Noktirnes“ vāks. FOTO Ritvars Stankēvičs.

Inita Āboliņa. FOTO Artūrs Vanags.

9. septembra pēcpusdienā Kalnciema kvartālā, Rīgā notika visiem labi pazīstamās, talantīgās un harizmātiskās akordeonistes Initas Āboliņas jaunā albuma Noktirnes prezentācija.

Jāpiemin, ka Inita kopā ar grupu Lauku Muzikanti viesojās Austrālijā 2010/2011. gada nogalē. Paralēli darbam Latvijas Nacionālajā Operā, Inita nenogurstoši muzicē ansambļos, sadarbojas ar citiem mūziķiem un uzstājas ar solo repertuāru dažādos pasākumos un koncertos gan Latvijā, gan ārzemēs.

Par cik ceļot uz Latviju šajā brīdī nav iespējams, ar nepacietību gaidīju iespēju šo albumu noklausīties lejuplādes platformā, kā arī gaidīšu saņemt pa pastu. Šajā skaņdarbu kolekcijā dzirdēsiet populāras latviešu dziesmu melodijas aranžētas akordeonam, instrumentālam pavadījumam un arī vokāliem.

Noktirnes tiešā nozīme ir „svītas veida instrumentāls skaņdarbs, kas ir paredzēts atskaņošanai vakarā vai naktī zem klajas debess.“

Man, klausoties šo albumu, likās, ka to var izbaudīt jebkurā dienas laikā, jebkurā gadalaikā un pat tādos ekstrēmos laika apstākļos kā Austrālijas karstajās vasarās, lietus periodos un pat vētras laikā. Tas ir tāpēc, ka Initas spēle jūs aizvedīs noskaņu un krāsu pilnā muzikālā baudījumā. Albumā dzirdēsiet šīs populārās melodijas: Noktirne (A. Kublinskis), Vasara nebeigsies nekad (R. Pauls), Lilioma dziesma (Im. Kalniņš), Tava atnākšana (B. Rezņiks), Zemeslodes (J. Šipkēvics, R. Sējāns), Dāvāja Māriņa (R. Pauls), Septītās debesis (Z. Liepiņš), Ķiršu lietus (Z. Liepiņš), Tālu aizgāja (A. Grauba), No rīta (A. Hermanis), Spārni un vējš (M. Freimanis) un Andante (R. Pauls).

Par māksliniecisko un radošo sadarbību ar albuma muzikālo producentu Kristapu Krievkalnu, Inita pati saka: „Mēs daudz eksperimentējām, meklējām un atradām, un ar katru nākamo ierakstu sesiju pacēlām savu latiņu augstāk. Ja man šis albums būtu jāraksta vēlreiz, mana izvēle nemainīgi būtu, darīt to kopā ar Kristapu.”

Noktirnes ietver mūzikas stilu dažādību, kuru rezultātā katrs albuma skaņdarbs ir kā individuāls stāsts ar savu noskaņu un muzikālu tēlu. Kā piemēru var minēt dažus skaņdarbus – Noktirne aranžēta kā tango, ar sinkopācijām izskanot dziļam un siltam akordeona tembram; Lilioma dziesma ir kā gaisīga un bezrūpīga franču musette (valša ritmos un ornamentētās melodijās); Tālu aizgāja aranžēta latino stilā, kur melodijai un pavadījumam cauri virmo Latīņamerikas ritmi un enerģija.

To sakot, šie minētie un pārējie skaņdarbi lieliski sader kopā, esot vienā albumā. Lai arī stili būtu dažādi, albumu caurvij Initas pašas individuālais akordeona spēles stils, sevī ietverot ne tikai tehnisku virtuozitāti, bet arī siltumu, delikātumu un ieskatu Initas dvēselē.

Man vienmēr ir licies, ka līdz ko dziesma, kurai ir vārdi, tiek aranžēta kā instrumentāls skaņdarbs, ir risks pazaudēt dziesmas stāstu vai dvēseliskumu, bet Inita liriski un izteiksmīgi izdzied katru melodiju uz akordeona taustiņiem, perfekti atainojot katras dziesmas izjūtu. Šis ir atspoguļots dziesmā Zemeslode, kur melodija izskan gaisīgi un viegli. Pateicoties Initas izsmalcinātajai rubato spēlei, liriskā un pārdomu pilnā skatuves mūzikas klasikas pērle Kiršu lietus melodija izskan patiesi melanholiski un liriski. To klausoties, varēsiet aizkavēties savās atmiņās vai domās par to, kas ir bijis vai nekad nebijis jūsu dzīvē. Pārsteidzošs un savdabīgs likās enerģiskais aranžējums dziesmai Septītās debesis, kurā bija jūtamas dixieland džeza noskaņas. Spārni un vējš aizved klausītāju unikālā instrumentālo tembru pasaulē, jo šajā aranžējumā dzirdēsiet saspēli starp akordeonu un fagotu, ko parasti dzird klasiskās mūzikas skaņdarbos. Noslēguma skaņdarbs Andante, kas oriģināli ir 1962. gadā radīta Raimonda Paula instrumentāla kompozīcija, izskan tēlaini un grandiozi, savā ziņā gandrīz improvizatoriski, liriski noslēdzot albuma muzikālo ceļojumu. Personīgi man šis skaņdarbs likās kā pārdomu pilns epilogs šim albumam.

Noktirnes ir izdots MicRec (producents Guntars Račs). Ja esiet Latvijā, albumu varat iegādāties grāmatnīcās un mūzikas veikalos. Ārpus Latvijas to varat iegādājaties MicRec mājas lapā https://www.micrec.lv/lv/ieraksts/inita-abolina-noktirnes-cd, vai klausieties arī visās mūzikas straumēšanas un lejupielādes platformās visā pasaulē: https://orcd.co/noktirnes

Ance Deksne
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com