Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„Mūzikas mīlestības gaismā“

Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu tradīcija turpina dzīvot un skanēt!

Laikraksts Latvietis Nr. 671, 2021. g. 13. okt.
Dace Aperāne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Meistarkursu darbu grupa ar vairākiem Noslēguma koncerta māksliniekiem. No kreisās: J. Bimbere, R. Lankovska, A. Osokins, E. Gruzniņa, G. Freibergs, A. Egliņa, Ē. Kiršfelds, V. Zilberts un G. Kuzma. Trūkst J. Lisenko.

Ingas Šļubovskas-Kancēvičas vokālā meistarklase ar jauno soprānu Anniju Teteri no ASV.

Ilonas Kudiņas flautas ansambļa meistarklase ar flautisti Viktoriju Krilovu: „Improvizācija ir prasme, kas ir nepieciešama!“

Komponists Ernests Valts Circenis piedalās kompozīcijas meistarklasē, stāstot par savu jaundarbu solo balsij „Mušas“.

Meistarkursi_5

Paulas Šūmanes meistarklase ar vijolnieci Alisi Keitu Drivnieci.

Meistarkursi_6

Flautas meistarklases vadītāja Dita Krenberga:  „Katrai skaņai ir jārezonē!“

Ērika Kiršfelda čella meistarklase ar čellistu Oskaru Kalniņu.

XIV Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi Mūzikas interpretācija mūsdienās ir gaiši un skanīgi izskanējuši! Meistarkursi norisinājās no 14. jūlija līdz 21. jūlijam digitālajā vidē. Dalībai kursos bija pieteikušies Latvijas un ārvalstu mūzikas mācību iestāžu vidējā un augstākā apguves posma audzēkņi un studenti, jaunie komponisti, atskaņotājmākslinieki un jaunie mūzikas skolotāji.

Meistarkursu vairāk nekā 80 virtuālās meistarklasēs piedalījās 33 dalībnieki no 3 valstīm (Latvijas, ASV un Šveices), pārstāvot Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmiju, Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu, Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolu, Daugavpils, Ventspils, Liepājas mūzikas vidusskolas, vairākas mūzikas skolas, kā arī augstākās mūzikas izglītības iestādes ASV un Šveicē. Alta, čella, flautas, klavieru, klarnetes, koncertkokles, vijoles, sitamo instrumentu, vokālo un kompozīcijas speciālitāšu meistarklasēs jaunie mūziķi spodrināja savus talantus un pilnveidoja savas profesionālās prasmes un iemaņas, kā arī zināšanas par baroka, klasiskās, romantiskās un laikmetīgās, ieskaitot latviešu, mūzikas interpretāciju pie 16 profesionāliem mūziķiem nedēļas garumā; daži dalībnieki piedalījās vairāk nekā vienā speciālitātē. Kamēr lielākā daļa no meistarklasēm notika attālināti, pāris meistarklases (vijoles, čella, klavieru un vokālās) arī norisinājās klātienē Siguldas mākslu skolas Baltais Flīģelis telpās.

Meistarkursu galvenais mērķis bija latviešu jauno mūziķu profesionālās meistarības pilnveide, ko veicināja meistarklašu, lekciju un koncertu norise. Katrs meistarkursu dalībnieks un meistarklašu vadītājs saņēma Apliecību no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, kurā tika apstiprināts meistarkursos apmeklēto vai novadīto stundu skaits profesionālo zināšanu, prasmju, iemaņu un kompetenču ieguvē.

14. jūlija vakarā, tiešsaistē no Siguldas koncertzāles Baltais flīģelis, norisinājās XIV Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu Atklāšanas koncerts, ko var noskatīties YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=TWlMlc9KA7Q. Koncertā piedalījās: čellists Ēriks Kiršfelds, flautiste Dita Krenberga, pianisti Elīna Gruzniņa un Ventis Zilberts. Programmā izskanēja šī gada jubilāru – Pētera Vaska un Imanta Zemzara kamermūzika.

Tiešsaistes koncertu ar sveicienu ievadīja Elīna Gruzniņa, Siguldas Mākslu skolas Baltais Flīģelis projektu vadītāja; sekoja video sveiciens no mākslinieciskās vadītājas Daces Aperānes (ASV) un Latvijas Radio 3-Klasika direktores Gundas Vaivodes. Savā uzrunā D. Aperāne izcēla trīs iemeslus, kamdēļ meistarkursu tradīcija ir turpinājusies attīsties Latvijā kopš pirmās mūzikas nometnes/meistarkursiem Jaungulbenē 1994. gadā: 1. jauno mūziķu lielās zinātkāres un aizrautīgās darbības dēļ; 2. dēļ starptautisko meistarklašu vadītāju, lektoru un administratīvo darbinieku dziļā prieka darboties ar jauno paaudzi un 3. dēļ reti gaišas mūzikas mīlestības, kas uzliesmo katros meistarkursos kā spoža dzirkstele, ceļodama no viena dalībnieka un mācībspēka uz otru, jau 27 gadu garumā.

Meistarkursu laikā norisinājās vēl 4 tiešsaistes pasākumi – 2 galvenās lekcijas un 2 koncerti, kas bija pieejami ikvienam dalībniekam un interesentam. Pie tam 20. jūlijā notika meistarkursu Zoom Ballīte ar viktorīnu, I Mūzikas nometnes Jaungulbenē filmu un video filmu par meistarkursu vēsturi. Meistarkursu virtuālos koncertus kopā noskatījās aptuveni 750 klausītāju no Latvijas un citām Eiropas valstīm, ASV, Kanādas, Austrālijas un Lielbritānijas.

Ilggadējais meistarkursu lektors Boriss Avramecs – mākslas zinātņu doktors, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas profesors, Muzikoloģijas katedrā 17. jūlijā novadīja tiešsaistes lekciju par meistarkursu galveno tēmu Mūzikas interpretācija mūsdienās, kamēr 18. jūlijā, tiešsaistes lekciju Latvijas Konservatorijas Klavieru nodaļas sākotne Jāzepa Vītola Variāciju-portreju gaismā novadīja lektore Diāna Zandberga – pianiste, Mākslas zinātņu doktore, JVLMA Klavieru nodaļas lektore. Abas lekcijas norisinājās Zoom platformā.

21. jūlija vakarā norisinājās meistarkursu Noslēguma koncerts Romantiskās un laikmetīgās mūzikas interpretācija mūsdienās tiešraidē no Siguldas koncertzāles Baltais flīģelis. XIV Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu vadītāju un viesu tiešsaistes koncertu vadīja profesors Ventis Zilberts, Starptautisko meistarkursu vadītājs un atskaņotājmākslas nozares vadītājs. Koncertā ar plašu programmu un 14 komponistu skaņdarbiem, to skaitā 9 latviešu komponistu darbiem, piedalījās 17 izcili latviešu atskaņotājmākslinieki no 5 valstīm: ērģelniece Kristīne Adamaite (Latvija), baritons Pauls Berkolds (ASV), altiste Andra Dārziņa (Vācija), pianiste Agnese Egliņa (Latvija), sitamo instrumentālists Guntars Freibergs (Latvija), čellists Ēriks Kiršfelds (Latvija), klarinetists Guntis Kuzma (Latvija), vijolnieks Gunārs Larsens (Šveice), pianists Andrejs Osokins (Latvija), klavesīniste Ieva Saliete (Latvija), pianists Lauma Skride (Anglija), saksofonists Artis Sīmanis (Latvija), soprāns Inga Šļubovska-Kancēviča (Latvija), vijolniece Paula Šūmane (Latvija), pianists Reinis Zariņš (Latvija), pianists Ventis Zilberts (Latvija) un pianists Juris Žvikovs (Latvija).

Tiešraides ieraksts ir pieejams YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Cm3MxR4Z2pE

24. jūlijā plkst. 19.00 norisinājās papildus koncerts – Komponistu jaundarbu koncerts ar dziedātājas Helēnas Sorokinas piedalīšanos un Ilonas Kudiņas flautas ansambļa video ierakstu.

Tiešraides ieraksts: YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Zmicudpk6po

Kompozīcijas meistarklases vai semināri sastāvēja no grupu lekcijām un individuālām nodarbībām, kuras vadīja pazīstami Latvijas un ārvalstu kompozīcijas meistari Gundega Šmite un Dimitris Maronidis, un kuros jaunie komponisti izzināja skaņdarba un interpretācijas aspektus saistībā ar meistarkursu tēmu. Gundegas Šmites vadībā 5 jaunie komponisti radīja skaņdarbus solo balsij, kas ietvēra grafisko notāciju, mūsdienu vokālās mūzikas tehnikas, teātra elementus, u.c., un kurus iestudēja un pirmatskaņoja mecosoprāns, rezidējošā māksliniece Helēna Sorokina, aktīvi iesaistoties jaundarba tapšanā un ierakstīšanā. Kompozīcijas meistarkursu dalībnieki arī apguva elektroakustiskās mūzikas pamatus Dimitra Maronida vadībā un radīja elektroakustiskus jaundarbus. Jauno komponistu koncertā katrs komponists sniedza ievadvārdus par savu kompozīciju. Flautas ansambļa lekcijās/meistarklasēs ar Ilonu Kudiņu un viesu lektorēm – profesionālām flautistēm/komponistēm no ASV, Vācijas un Kubas, tika sniegta informācija par jaunākajiem uzskatiem un virzieniem džeza mūzikas interpretācijas sfērā; tika arī iestudēti un ierakstīti divi īsi džeza mūzikas skaņdarbi ZOOM platformā. Meistarklasēs ar Paulu Berkoldu un Antru Jankavu dalībnieki pilnveidoja zināšanas par jaunākajiem uzskatiem un virzieniem vokālās mūzikas pedagoģijas, kā arī interpretācijas sfērā – no baroka līdz laikmetīgās akadēmiskās mūzikas stiliem.

Meistarkursu vadītājs bija Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mākslinieciskā vadītāja – Dace Aperāne (ASV), savukārt kursu nozari atskaņotājmākslā vadīja Agnese Egliņa (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) un Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), kompozīcijā un mūzikas teorijā – Gundega Šmite (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) un mūzikas pedagoģijā – Dace Aperāne.

Organizatoriskos darbus veica Jolanta Bimbere (koordinatore), Elīna Gruzniņa (projekta un dokumentu vadītāja), Rūta Lankovska (komunikācija un meistarkursu plānotāja), Juris Lisenko (tehniskais nodrošinājums, tiešraides, montāža un translācija), u.c.

Meistarklases vadīja pianisti Andrejs Osokins un Reinis Zariņš (Latvija), vijolniece Paula Šūmane (Latvija), čellisti Ēriks Kirš­felds (Latvija) un Jānis Laurs (Austrālija), altiste Andra Dārziņa (Vācija), koklētāja Anda Eglīte (Latvija), flautistes Dita Krenberga (Latvija) un Ilona Kudiņa (ASV), klarnetists Guntis Kuzma (Latvija), sitamo instrumentālists Guntis Freibergs (Latvija), dziedātājas Antra Jankava, Inga Šļubovska-Kancēviča (Latvija) un Pauls Berkolds (ASV), komponisti Dimitris Maronidis (Grieķija) un Gundega Šmite (Latvija).

Meistarkursu aktivitātes un programmu atspoguļoja Latvijas TV Kultūras ziņas, sižetā pieminot Starptautisko meistarkursu iniciatoru – sabiedrisko darbinieku Mārtiņu Štauveru un pirmās latviešu jauno mūziķu nometnes Kanādā, kā arī Latvijas Radio 1 Globālais latvietis. 21. gadsimts, Kultūras Rondo un Latvijas Radio 3 ParMijas un Rīta Regteims raidījumi un Starptautiskie Meistarkursi – Facebook lapā.

Meistarkursu projektu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds un Siguldas novada pašvaldība, Amerikas Latviešu apvienības Kultūras fonds no Aleksandra Okolo-Kulaka piemiņas fonda, Latviešu Fonds, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonds un padome, Latviskā Mantojuma fonds Bostonā, Latviešu kultūras biedrība TILTS Mūzikas nometnes fonds, Klīvlandes latviešu koncertapvienība un citas latviešu organizācijas un labvēļi ASV.

Katru meistarkursu dienu un tās virtuālās ZOOM meistarklasēs vai tiesšaistes koncertos, varēja izjust jauno mūziķu gandarījumu un prieku par savu padarīto darbu un mūzikas mīlestības dzirksteles klātbūtni! Pēc meistarkursiem, mācībspēki un dalībnieki izteica sirsnīgu pateicību meistarkursu mācībspēkiem un rīkotājiem, kā arī vēlēšanos atkal satikties nākamajos XV Starptautiskos latviešu jauno mūziķu meistarkursos – jau 2022. gada vasarā Siguldā!

Dace Aperāne
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com