Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Aija Dragūna

Viņas skaņdarbu atskaņos Kultūras dienās

Laikraksts Latvietis Nr. 671, 2021. g. 13. okt.
Aija Dragūna -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021

Aija Dragūna. FOTO no Aijas Dragūnas personīgā arhīva.

Sidnejiete Aija Dragūna ir komponiste, aranžētāja un diriģente. Viņai īpaši tuva ir vokālā mūzika. Aija vēlas emocionāli uzrunāt klausītājus ar savu daiļradi, ko lielā mērā ietekmē viņas latviskā izcelsme un Baltijas tautu mūzika.

Dzimusi 1999. gadā Sidnejā, Aija ir studējusi klavierspēli un saksofonu, dziedājusi vairākos latviešu koros un ansambļos. 2020. gadā ieguvusi Mūzikas Bakalaura grādu kompozīcijā Sidnejas Konservatorijā, studējot pie komponistiem Paul Stanhope un Daniel Rojas. Pašreiz viņa turpina maģistra studijas kompozīcijā.

Studiju laikā Aija iemīlēja kora mūziku, dziedot konservatorijas kamerkorī un dibinot studentu komponistu kori Ad Lib. Šajā laikā viņa iesāka arī orķestra diriģēšanas studijas pie George Ellis, vēlāk pie John Lynch un Elizabeth Scott. Aija piedalās orķestra Apex diriģentu programmā.

Paralēli studijām diriģējusi arī skolēnu orķestrus un korus, kā arī Sidnejas latviešu kori. Vairākus gadus ir vadījusi mūzikas programmu Annas Ziedares Vasaras vidusskolā Dzintaros, kur izskanējuši viņas pirmie darbi korim.

Aija ir sadarbojusies ar George Ellis orķestri un veidojusi aranžējumus orķestra uzvedumiem Queen Orchestrated un David Bowie Orchestrated, kas tiek atskaņoti vairākās Austrālijas pilsētās. Viņas kora darbi ir iekļauti Austrālijā pazīstamu koru repertuārā: Vox Philharmonia choirs, Sydney Conservatorium Chamber choir, Trinity Grammar School Junior choir, Coro Innominata, Sydney Childrens choirs (Gondwana). Pašreiz Aija raksta kameroperu bērniem sadarbībā ar Musgrove Opera.

Puķes un Zvaigznes

„...Kad sapņi beidzas,
Zvaigznēs jāskatās...“

Aija Dragūna – mūzika; Aspazija – dzeja

Man bija liels prieks un gods saņemt piedāvājumu rakstīt kora darbu Austrālijas Latviešu Kultūras dienām. Latviešu kora kultūra mani ir ļoti iespaidojusi, un, kā komponistei, kora mūzika man ir īpaši tuvu pie sirds. Balss ir ļoti emocionāls instruments, kas tik brīnišķīgā veidā var izdziedāt muzikālo stāstu. Meklējot tēmu šim skaņdarbam, es griezos pie Aspazijas dzejas. Man īpaši patika dzejolis Puķes un Zvaigznes ar tā krāsaino un smalko valodu, ko tik skaisti var izteikt dziedot.

Šo skaņdarbu ir ietekmējuši arī man tuvo komponistu Ērika Ešenvalda emocionāli spilgtā skaņu pasaule un Arvo Perta neparastā muzikālā valoda. Kad es komponēju kora darbus, darba procesā es bieži dziedu un diriģēju līdz, kas man palīdz sajust, kā skaņdarbs skanēs iedomātā gala rezultātā. Rakstīju šo darbu ar lielu prieku un arī atbildību un ceru, ka tas iedvesmos arī austrāliešu un latviešu dziedātājus, kas to atskaņos.

Aija Dragūna
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com