Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Ārkārtējā situācija

Atkal izsludināta Latvijā

Laikraksts Latvietis Nr. 672, 2021. g. 20. okt.
-


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Viruss

SARS-CoV-2 vīruss (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – ‘Smagā akūtā respiratorā sindroma koronavīruss 2’). Attēls: Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Visā Latvijas valsts teritorijā ir izsludināta ārkārtējā situācijā no 2021. gada 11. oktobra līdz 2022. gada 11. janvārim. Mērķis ir apturēt straujo Covid-19 infekcijas izplatību un veselības nozares pārslodzi un mazināt novēršamo mirstību, vienlaikus nodrošinot svarīgu valsts funkciju un pakalpojumu nepārtrauktību.

Darba devējiem jānodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj, un jānodrošina, ka darbinieki, kuriem nav sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, darba telpās atrodas tikai ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāks par 72 stundām.

Valsts un pašvaldību institūciju darbinieki un amatpersonas no 2021. gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tiek definētas dažādu drošību pakāpju vides:

– epidemioloģiski droša jeb „zaļā“ vide – telpa vai teritorija, publiska vai privāta pasākuma norises, pakalpojuma sniegšanas vai darba vieta, kurā atrodas tikai pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas;

– epidemioloģiski daļēji droša jeb „dzeltenā“ vide – telpa vai teritorija, publiska vai privāta pasākuma norises, pakalpojuma sniegšanas vai darba vieta, kurā atrodas tikai pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas vai tādas personas, kuras var uzrādīt testēšanas sertifikātu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu RNS testu vai pēdējo 24 stundu laikā veiktu antigēna testu, ja šo testu rezultāti ir negatīvi, kā arī minētās personas pavadošie bērni līdz 12 gadu vecumam;

– epidemioloģiski nedroša jeb „sarkana“ vide – telpa vai teritorija, publiska vai privāta pasākuma norises, pakalpojuma sniegšanas vai darba vieta, kurā esošo personu vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas fakts nav zināms vai kura neatbilst epidemioloģiski drošas vai daļēji drošas vides prasībām.

Darba vietas, veikali, kultūras pasākumu vietas un citas vietas tiek iedalītās kādā no šīm trim kategorijām. Vienā darba vietā, piemēram, var būt dažādas „vides“ dažādās telpās, un šī kategorija var atšķirties darba dienās un nedēļas nogalēs.

Katrai videi ir savi noteikumi par masku vilkšanu, attālināšanos, pieļautām telpu platībām.

Veselības ministrija informē, ka strauji pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un pacientu skaitam slimnīcās, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) lēma pārtraukt (ar dažiem izņēmumiem) plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu slimnīcās ar pirmdienu, 18. oktobri. Lēmums pieņemts saistībā ar nepieciešamību nodrošināt papildu ārstniecības personāla resursus un pārprofilēt gultasvietas neatliekamo, akūto un Covid-19 pacientu ārstēšanai. ■



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com