Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Piedzīvojumi un pārdzīvojumi! (2)

Atmiņas – 1987. gads

Laikraksts Latvietis Nr. 675, 2021. g. 10. nov.
Egons Eversons -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Pirmais turpinājums. Sākums LL674.

Sarunās ar Ritu Brūveri izrietēja, ka viņas lūgums mums ir, vai mēs varētu aizvest uz Latviju kādas mantas kādai Padomju Savienības/krievu varas apspiestai un vajātai latviešu pretošanās kustībai. Izrādījās, ka tā bija toreizējā mācītāju pretestības kustība Atdzimšana un Atgriešanās, kuru tai laikā vadīja mācītāji Modris Plāte un Juris Rubenis. Cik zinu, viņi arī bija šīs kustības iesācēji/dibinātāji. Šai grupā bija ap 15 mācītāju no dažādām Latvijas lut. draudzēm un pilsētām. Par šo grupējumu/kustību biju jau dzirdējis iepriekš no dažādiem latviešu informācijas avotiem Austrālijā. Galvenokārt, no mūsu trimdas Baznīcas dažādiem ziņojumiem un kontaktiem ar Latvijā dzīvojošiem baznīcas darbiniekiem. Brūvera kundzes uzdotais kontakts mums Rīgā bija māc. Māris Ludviks, kurš tai laikā dzīvoja Bērzlapu ielā, Šosciemā, netālu no 8. trolejbusa galapunkta. Mums norādījumi, kā tur tikt – ar 8. trolejbusu jābrauc līdz galapunktam un jāiet tālāk pa Vienības gatvi uz Jelgavas pusi, kur būs Bērzlapu iela. Par Māri Ludviku nekad nebijām neko dzirdējuši, nedz arī viņu pazinām. Pēc tam Rīgā tikai uzzinājām, ka Māris Ludviks jau iepriekš ir bijis apcietināts par pretpadomju darbošanos, un tagad no čekas tika uzraudzīts un dzīvoja lielā nedrošībā. To visu uzzinājām pirmā tikšanās reizē. Vēlāk arī viņš ar visu ģimeni tika, tāpat kā Brūveri, izraidīts no Latvijas un nonāca Kanādā, Otavā, kur vairākus gadus Otavas latviešu draudzē kalpoja kā mācītājs. Vēlākos gados, kad Latvija atguva neatkarību, atgriezās Latvijā un kalpoja Talsu draudzē. Cik zinu, viņš tur ir vēl šodien.

Mantas, ko Brūvera kundze lūdza mums aizvest, bija fotoaparāti, fotofilmas, videokasetes un vēl kaut kas cits, bet īsti kas, pēc vairāk nekā 25 pagājušiem gadiem ir pilnīgi izgājis no atmiņas. Parasti šādu palīdzību priekš svešiem cilvēkiem nekad neuzņēmāmies, neizpalīdzējām, bet šis bija ļoti speciāls gadījums un speciāls mērķis, sevišķi svarīgs un mums tuvu pie sirds. Apņēmāmies Brūvera kundzes lūgumu pēc mūs labākās sirdsapziņas censties izpildīt.

Pirms Minsteres atstāšanas, kaut kad saņēmām kontrabandas mantas un devāmies ceļā uz Rīgu. Viss gāja ļoti gludi bez starpgadījumiem līdz nonācām Tallinas ostas muitā.

Muitnieki man piesējās par videokasetēm, jo man nebija video aparāta, kur šīs kasetes lietot un kāpēc man tās nav vajadzīgas, un pēc viņu domām, domātas spekulācijai. Nekādi argumenti nelīdzēja. Videokasetes paņēma, izdeva man kvīti par tām un teica, ka, braucot atpakaļ, pret šo kvīti es tās varēšot dabūt atpakaļ. Tā kasetes palika Tallinas muitā, un mēs ar pārējo kontrabandu un nakts vilcienu devāmies tālāk uz Rīgu.

Vilciena sastāvā bija divi speciāli vagoni ar rezervētām vietām priekš intūristiem, (No Helsinkiem uz Rīgu mūsu ceļojumu kārtoja Intūristu birojs, domāju, čekas pakļauta, uzraudzības iestāde.) ārzemniekiem, lai tiem būtu ierobežotas iespējas nokļūt kaut kādos nelegālos nedarbos. Vagonos katrā kupejā bija vieta četriem cilvēkiem ar guļamvietām, kuras mēs neizmantojām. Bijām pārāk uztraukušies par tālākā brauciena varbūtējiem, neparedzamajiem notikumiem, un, protams, vēlme bija liela tālākā braucienā caur vagona netīrajiem logiem vērot Latvijas skatus.

Vagona vienā galā bija tualete – maz kambarītis ar sēdekli un caurumu vagona grīdā tieši virs dzelzceļa sliedē, – troksnis liels! Vagona otrā galā šiverēja konduktore, mūsu uzraudzītāja. Vagona durvis bija aizslēgtas, lai mēs netiktu kārdināti nedarbos, varbūt arī mūsu drošības dēļ. Šī uniformētā darbone turpat arī kurināja mazu malkas krāsniņu, uz kuras samovāram* līdzīgā traukā vārīja ūdeni tējai, ko arī piedāvāja pasažieriem. Neatceros, kādā valodā mēs ar viņu sarunājāmies, droši vien angliski.

Egons Eversons,
2015. gada martā
Laikrakstam „Latvietis“

Turpmāk vēl

* Patvāris – Pārnēsājama tējas gatavošanas ierīce, kurā ūdeni karsē ogļu kurtuve vai elektrisks sildītājs.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com