Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Arī šis karš ir jāuzvar.

Laikraksts Latvietis Nr. 676, 2021. g. 18. nov.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Latvijas valsts proklamēšana 1918. gadā bija nodomu un cerību apgalvojums, bet ar mazāk atbalstu latviešu tautā nekā bija atbalsts latviešu boļševikiem.

Lielinieku uzbrukums un nemieri Rīgā piespieda Pagaidu valdībai 1919. gada 2. janvārī aizbēgt no Rīgas uz Jelgavu, un vēlāk uz Liepāju. Četras latviešu rotas pārgāja lielinieku pusē. 3. janvārī Rīgu ieņēma Sarkanā armija, un varu pārņēma Pētera Stučkas Latvijas Sociālistiskā Padomju Republika.

Skatoties uz šiem notikumiem no liela attāluma laika ziņā, ir grūti iedomāties, ka demokrātiskā Latvija tomēr varētu iegūt uzvaru. Bet tā tas notiek dzīvē – nekas nav iekalts akmenī, un viss var mainīties. Valsti var izcīnīt, un valsti var arī zaudēt.

Tā notika ar Stučkas vadīto Padomju Republiku. Viņa rīkotais Sarkanais terors nepietika, lai tauta turpinātu lielinieku režīmu mīlēt. Un Ulmaņa militārā alianse ar vācu spēkiem nodrošināja Stučkas padzīšanu no Rīgas.

Neatkarības karš turpinājās ar vēl dažādiem pēkšņiem pavērsieniem un vairāku svešu spēku iejaukšanās, bet viss beidzās ar uzvaru 18. novembrī proklamētai republikai.

Šodien mūsu valsts pastāvēšana liekas nodrošināta gan ar iekšējo demokrātijas spēku, gan ar ārējiem militāriem un ekonomiskiem sabiedrotiem.

Mums tomēr jāsaprot, ka gan viens, gan otrs nav pašsaprotams, un visu laiku jāpiestrādā to nodrošināšanai. Ja prasības sabiedroto paturēšanai ir samērā skaidras, tad mazāk skaidras ir prasības iekšējo demokrātisko spēku nodrošināšanai.

Viena no šodienas lielajām cīņām ir pret vīrusu. Pirms dažiem gadiem nebūtu bijis iespējams iedomāties, cik sekmīgi šāda cīņa spētu šķelt sabiedrību.

Viens no labas demokrātijas priekšnosacījumiem ir pareizas un uzticamas informācijas pieejamība. Tas ir, ziņu avoti, uz kuriem var paļauties. Sociālo mediju laikmetā tieši ziņu avoti tiek piesārņoti ar visādiem meliem – gan apzinātiem, gan paviršības paļautiem. Tie bieži izplatās sekmīgāk par patiesām ziņām un patieso informāciju, un līdz ar to grauj mūsu valsts pamatus.

„Hibridkaršs“ ir reāls ar reālām sekām. Melu izplatība jau prasījusi daudzas dzīvības, un sabiedrības šķelšana to rezultātā ir bīstama demokrātijai. Lai mūsu valsts pastāvētu, arī šis karš ir jāuzvar.

Sveicieni Valsts svētkos!

GN
2021. g. 18. nov.

Laikraksts „Latvietis“ apsveic visus Latvijas valsts, PBLA un LAAJ apbalvojumu saņēmējus!



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com