Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


DV75 Projekts Adelaidē

Ceļojums ar Daugavas Vanagiem

Laikraksts Latvietis Nr. 676, 2021. g. 18. nov.
Astra Kronīte -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
DV

Daugavas Vanagi

Astra Kronīte un Ilze Mūsiņa ar skolēniem, kuri saņēmuši apbalvojumus. FOTO Pēteris Strazds.

No kreisās: Astra Kronīte, Ilze Mūsiņa. FOTO Pēteris Strazds.

Izstāde par Daugavas Vanagiem. FOTO Astra Kronīte.

Kad Daugavas Vanagu Centrālā valde izsludināja 2020. gadu par Jubilejas gadu, tas bija, lai atzīmētu organizācijas dibināšanu 1945. gada 28. decembrī un svinētu tās 75 gadu pastāvēšanu. Diemžēl, Covid-19 pandēmija tajā gadā sadragāja ieceres, un visus plānus bija jāatliek līdz 2021. gadam.

Kad grupa latviešu leģionāru dibināja šo palīdzības organizāciju Zedelgēmas gūstekņu nometnē Beļģijā, viņiem prātā bija palīdzēt viens otram, apzināt izkliedētos tautiešus bēgļu nometnēs, rūpēties par kara invalīdiem un kritušo biedru ģimenēm. Viņi apzinājās, ka vienotībā ir spēks. Ārpus Latvijas varēja turpināt cīņu par Latvijas brīvību ne vairs ar zobeniem, bet ar citiem ieročiem – paužot jauno mītņu zemju politiķiem par Latvijas likteni un atspēkojot padomju režīma propagandu.

Atstājot bēgļu nometnes, oriģinālie biedri izceļoja uz visām pasaules malām, kur dibināja Vanagu nodaļas, lai saturētu tautiešus kopā, galvenokārt, morāliski. Tajos laikos, kad nebija datoru un mobilo telefonu, tautieši grupējās tautas deju kopās, sporta vienībās, koros, teātra ansambļos, rokdarbu kopās un sūtīja bērnus Skautos un Gaidās un uz latviešu Sestdienas skolām. Krājot līdzekļus ar savu brīvprātīgo darbu, Daugavas Vanagu organizācija finansiāli atbalstīja šos pasākumus.

75 gadus vēlāk trimdā izauguši jau ceturtās un pat dažkārt piektās paaudzes latviešu izcelsmes ļaudis. Pienākuši klāt jauni ieceļotāji no Latvijas, un arvien biežāk sastopam latviski nerunājošos ļaudis, kuri nezin neko par trimdas pēckara organizācijām un viņu ieguldījumu, uzturot latviešu kultūru ārpus Latvijas. Piemirsta arī ir ideja par brīvprātīgo darbu.

Lai visa šī vēsture nepazustu, Adelaides nodaļas Vanadzes, atsaucoties uz Centrālās valdes mudi, nolēma izstrādāt izpētes projektu, lai iepazīstinātu skolniekus, iebraucējus, skolotājus un vecākus ar Daugavas Vanagu organizācijas vēsturi, mērķiem un sasniegumiem. Nodibinājām komiteju, kura izstrādāja projekta vadlīnijas abās valodās. Kaut gan projektā veicinājām pielietot latviešu valodu, apzinājāmies, ka daudziem pamatskolas bērniem latviešu valodas zināšanas nebūtu pietiekamas, lai veiktu pētniecību un gūtu sapratni. Nosaucām DV75 projektu Ceļojums ar Daugavas Vanagiem.

Projektu Adelaides Latviešu pamatskolas 5., 6/7. un 9. klases bērni uzsāka septembra sākumā un nobeidza 30. oktobrī. Piedalīšanās bija brīvprātīga. Tomēr visi skolnieki apciemoja Vanagu namu, kur biedri tiem stāstīja par īpašām tēmām un priekšmetiem. Bija arī darba lapa. Darbs bija jāveic ārpus skolas laika. Īpaša pateicība jāizsaka 9. klases skolotājai Ilgai Vaselei, kura projektu ietilpināja klases darba programmā. Bērni paši varēja izlemt, kā projektu pasniegt, pielietojot modernas tehnoloģijas, intervijas vai citus resursus.

30. oktobrī komitejai bija liels gandarījums, kad 7 skolēni iesniedza savus darbus. Skolēni, katrs pēc savām spējām, bija iedziļinājušies projektā un daudzveidīgi centušies atbildēt uz visiem jautājumiem. Jāpasakās projekta komitejas koordinatorei Dacei Eigen par starpniecību ar skolas saimi, lai panāktu tik pozitīvu rezultātu.

Latvijas Valsts Svētku aktā sestdien, 13. novembrī, Daugavas Vanagu Austrālijas valdes Vanadžu vadītāja Astra Kronīte un DV Adelaides nodaļas Vanadžu kopas vadītāja Ilze Mūsiņa pasniedza visiem konkursa dalībniekiem balvas, apliecības un ziedus. No 9. klases piedalījās Mičels MekMalens (Mitchel McMullen), Gustavs R. un Stella Kardašova. Mičels izcīnīja 1. vietu; Gustavs, Stella un Maksis (Max McMullen) – 2. vietu. Kristiāna Rumpe no 6. klases ieņēma 3. vietu. Vizma un Aiva Mohr saņēma balvas par piedalīšanos un centību. Dalībnieku darbi sarīkojumā tika izklāstīti publikai.

Astra Kronīte,
DVAV Vanadžu vadītāja
Laikrakstam „Latvietis“
2021. gada 14. novembrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com