Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


AL58.KD Atklāšanas diena – 26.12.2021.

No dievkalpojuma līdz „stendapam“

Laikraksts Latvietis Nr. 677, 2021. g. 24. nov.
Ilona un Klāra Brūveres -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
AL58KD2021

Kadrs no filmas „Braucam uz KeiDīz“.

Kultūras dienas sāksies ar dievkalpojumu Vienības draudzes baznīcā (plkst.9.45): The Boulevarde, Strathfield. Piedalīsies trīs mācītāji: Valdis Andersons, Kolvins Makfersons (Colvin Macpherson) un Raimonds Sokolovskis. Sāksim svinēt KD ar pateicību sirdīs un atcerēsimies, ka skaistākās lietas nav saistītas ar naudu; tās ir atmiņas un foršie mirkļi, un, ja mēs tos nesvinam, mēs varam tos palaist garam.

Pēc mūsu garīgo vajadzību apmierināšanas, būs pienācis laiks apmierināt savas fiziskās vajadzības. Tātad Latviešu namā būs KD pankūku brokastis (no plkst.11.00). Laiks satikties ar draugiem un paziņām, baudīt gardas pankūkas, izskatīt programmu un nopirkt biļetes uz pasākumiem.

Pēcpusdienā apskatīsim pasauli caur divu mākslinieku acīm: Imanta Tillera (Austrālija) un Sigitas Sniegas (Latvija). Baudīsim mākslu, bet arī noklausīsimies viņu sarunu. Šis pasākums ir tikai pieejams klātienē (plkst. 14.30).

Bija jau cerība, ka mēs Sidnejā dzirdēsim gandrīz visas Mārtiņa Brauna Daugavas dziesmas, ko izpildītu Veseris un Silvacola vīru kori. Diemžēl pandēmija to visu lika mums pārdomāt. Mēs tomēr dzirdēsim Vesera izpildījumā divas Daugavas dziesmas: Sarkanbaltais karodziņš un Dusmu dziesmu. Dabīgi, Atklāšanas dienā jau arī būs apsveikumi (plkst. 16.00).

Pēc starpbrīža būs pirmizrāde dokumentālai filmai Braucam uz Kei Dīz par ALKD kopš 1951. gada. Mēs ļoti vēlējāmies izprast KD fenomenu, un tā ietekmi uz to, ka esam latvieši – vienalga, kur dzīvojam. Mēs meklējām veidu, kā atcerēties un godināt tos, kuri ir gājuši ceļu, pa kuru mēs devāmies, organizējot KD. Bet mūs interesēja arī daudzie tūkstoši dalībnieku, kuri bija ieguldījuši savu enerģiju, lai palīdzētu Austrālijas latviešiem saglabāt un izprast viņu mantojumu un saprast tā ietekmi viņu dzīvē.

Filma būs ar angļu titriem, lai informācija būtu pieejama plašai auditorijai. Tika atlasīti spilgtākie jau esošie video un foto materiāli, kas ir savīti ar dažādu paaudžu dalībnieku intervijām. Filma domāta ne tikai kā izzinošs arhīva materiāls, bet arī kā viela, kas palīdz skatītājiem izprast savu latvietību un kultūras dzīves lielo lomu tās uzturēšanu. Tā nav tikai atmiņu stāsts, tā ir filma ar skatu nākotnē.

Mēs ar nolūku izvēlējāmies arī profesionālu latviešu filmu veidotāju un režisori, jo mūs interesēja papildus jēgas slānis, kas varētu rasties no kāda cilvēka, kas nav Austrālijas latviešu sabiedrībā, pārbaudot KD fenomenu. Mēs priecājamies, ka izmeklējam tādu režisori kā Daci Pūci. Viņas pirmā pilnā garuma spēlfilma Bedre arī būs redzama KD, un šo filmu Latvija virza uz Oskariem 2022. gadā. Šis pasākums tikai būs pieejams klātienē.

Atklāšanas diena turpinās ar skanošo foto izstādi Klusuma aug(ļ)i. Šī īpatnējā izstāde ir arī koncerts (plkst.18.15). Par to vairāk var lasīt laikrakstā Latvietis: https://laikraksts.com/raksti/10914

Tad būs laiks baudīt vakariņas ar seniem draugiem vai varbūt jauniem, pārrunāt, kas ir redzēts un dzirdēts Atklāšanas dienā un pabrīnīties un papriecāties par pirmo uznirstošo pasākumu (pop-up). Bet būs jau vēl!

Pēc vakariņām būs Stendap šovs ar komiķiem no Rīgas. Šis pasākums būs pieejams klātienē un internetā.

Un tā, ar smaidu sejā, Atklāšanas diena būs beigusies, bet pasākumu jau būs daudz vēl visu nedēļu.

Ilona un Klāra
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com