Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Redakcijā

Kāpēc godīgi cilvēki melo?

Laikraksts Latvietis Nr. 678, 2021. g. 1. dec.
Gunārs Nāgels -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Sveicināti, lasītāji!

Rietumu civilizācija lepojas ar savu attīstību gan ētiskā līmenī, gan zināšanu līmenī. Mēs uzskatām, ka esam godīgāki, taisnīgāki, iejūtīgāki un gudrāki par saviem senčiem.

Bet... Ētiskos jautājumos visi ir tiesīgi izteikties. Reliģijas pārstāvji, profesionāli filozofi, politiķi, kā arī „parastā tauta“. Domas var dalīties, bet katra sabiedrība veido zināmu konsensu par to, kas ir labs, un kas ir slikts.

Zināšanas ir tomēr objektīvākas. Šis vairs nav lauks, kur katra izteiktās domas ir līdzvērtīgas.

Diemžēl, sociālie mediji ir visu šo apgriezuši augšpēdus. Katrs jūtas tiesīgs izteikties par zinātniskiem jautājumiem. Ir pazuduši ētikas nosacījumi būt godīgiem. Un bieži prasti meli tiek izplatīti kā svētā patiesība, arī ja sekas var būt traģiskas.

Vai godīgi cilvēki, kuri izplata melus un maldus ir kļuvuši negodīgi, vai ir cits paskaidrojums? Vai lavīnveidīgais uzbrukums zinātnei ir ļaunprātība, nezināšana vai vienkāršs stulbums?

Vai dezinformatorus aizliegt vai sodīt? Varbūt labāk ir agresīvāk norādīt uz katru melu un maldu, ne tikai likt saiti uz vispārējiem paskaidrojuma rakstiem.

Ir vienkārši meli: „Nevakcinēto virs 60 varbūtība saslimt ir 254/298=0.85x „lielāka“ nekā tiem, kas IR vakcinēti“ (T.i. ja ir virs 60, tad iespēja saslimt vakcinētam ir 1,17 reizes lielāk nekā nevakcinētam). Pievienota ir tabula par nāves gadījumiem Izraēlā, kura īstenībā skaidri rāda, ka nevakcinētiem virs 60 ir vairāk nekā trīs reizes lielāka varbūtība mirt nekā vakcinētiem, un pat 16 reizes lielāka varbūtība mirt nekā tiem, kuriem ir papildus vakcinācija.

Vienkārši meli: „...saskaņā ar Vakcinācijas nevēlamo notikumu ziņošanas sistēmas datiem no Covid-19 vakcīnām miruši bija 865 cilvēki“. Seko atsauce uz Faluņgunsa kustības dibināto New Tang Dynasty Television. Autore nevarēja nezināt, ka publiskotās ziņošanas sistēmas dažādās valstīs neapgalvo NEKO par miršanas cēloni – tikai laika sakritību, bet ne cēloņsakarību. Kā zināms, cilvēki mirst katru dienu arī bez vakcinēšanas un arī bez kovida.

Sarežģītāka maldināšana: „Apvienotajā Karalistē vakcinēto mirstība līdz 60 gadu vecumam 2 x pārsniedz nevakcinēto mirstību.“ Oriģinālā, Apvienotās karalistes Statistikas pārvaldes publicētajā tabulā ir piezīme: „10-59 vecuma grupā vakcinētie vidēji būs vecāki nekā nevakcinētie dēļ vakcinācijas programmā noteiktās vecuma prioritātes. Tā kā mirstība ir lielāka vecākiem cilvēkiem, šis paaugstinās mirstību vakcinētai grupai salīdzinājumā ar nevakcinēto“. Matemātiski pat ir iespējams, ka, ja sadala pa 10 gadu posmiem, tad KATRĀ šaurākā vecuma grupā vakcinēto mirstība būs zemāka nekā nevakcinēto mirstība. Tas saucas Simpsona paradokss, kas ir vienmēr jāņem vērā, lai nepieļautu šādu kļūdu statistikas interpretācijā.

Kāpēc godīgi cilvēki melo un maldina?

GN
2021. g. 1. dec.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com