Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Aicinu atbalstīt!

Lai Latvija cīnītos par „Oskara“ balvu, aicinām finansiāli atbalstīt filmu „Bedre”!

Laikraksts Latvietis Nr. 678, 2021. g. 1. dec.
Dace Pūce -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

„Bedre“. Kadrs no filmas.

„Bedre“. Kadrs no filmas.

„Bedre“. Kadrs no filmas.

„Bedre“. Kadrs no filmas.

Režisore Dace Pūce pie Melburnas Latviešu nama. FOTO Ilze Nāgela.

Latvija jau četrpadsmito reizi izvirzījusi filmu, kas pretendēs uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai „Oskars“ kategorijā „Labākā ārzemju filma / Best International Feature Film“. Ilgajā ceļā pretī ASV Kinoakadēmijas balvai pelnīti devusies režisores Daces Pūces spēlfilma Bedre, bet, lai filma tiktu pamanīta sīvajā konkurencē, ir nepieciešami vismaz 70 000 eiro. Filmas radošā komanda aicina skatītājus un latviešus visā pasaulē atbalstīt filmu, ziedojot vietnē Go Fund Me.

Pirmajam kampaņas posmam nepieciešami 10 000 eiro, kurus Bedres komanda aicina ziedot vietnes GoFundMe/Bedre-Oskars kampaņā. Šo atbalstu paredzēts ieguldīt filmas izrādīšanas seansos ASV kinoakadēmijas locekļiem, decembra sākumā klātienē Losandželosā un/vai Ņujorkā, kā arī publicitātes aktivitātēm, kas saistītas ar šiem seansiem. Paredzēts, ka to nodrošinās profesionāls Holivudas filmu publicists.

„Filma ir tapusi četrus gadus un ir radīta lieliem ekrāniem, jo tikai tajā brīdī tā kļūst par pilnvērtīgu mākslas darbu un vispilnīgāk uzrunā skatītāju. Tādēļ, lai pilnasinīgi cīnītos par „Oskaru“, ir vitāli nepieciešami šie klātienes seansi, kuros uzrunāt ASV Kinoakadēmijas locekļus. Mums ir svarīgi, lai šī gada labākā Latvijas filma tiktu pamanīta starp vairāk nekā 100 pasaules valstu filmām, un mēs ceram nonākt līdz prestižajai „Oskara“ balvai, tādējādi skandinot Latvijas vārdu visā pasaulē! Lūdzam atbalstīt filmas kampaņu, lai varam godam pārstāvēt filmas ceļu uz „Oskaru“ un jau esam ļoti pateicīgi par ikviena sniegto atbalstu,“ stāsta Dace Pūce.

Kampaņu jau atbalsta Nacionālais kino centrs, Kultūras ministrija un privāti atbalstītāji gan Latvijā, gan ASV.

Pēc rakstnieces, Literatūras gada balvas laureātes Janas Egles stāstu motīviem tapusī filma stāsta par desmitgadīgo Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē. Filma skar vairākas mūsdienās aktuālas tēmas – bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo – un apliecina mākslas spēju mierināt un glābt dzīvības.

Bedre nominēta astoņās nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps kategorijās, kā arī piedalījusies un guvusi atzinību vairākos prestižos starptautiskos festivālos: Melnās naktis (Tallinn Black Nights Film Festival / PÖFF, Igaunija), Nordische Filmtage Lubeck (Vācija, Grand Prix), XVII Starptautiskais kinofestivāls Baltijas debijas (Krievija, Grand Prix nominācijā Labākā filma), Labāko krāsu korekciju mākslinieku festivālā Maskavā (Krievija), Santabaras Starptautiskajā filmu festivālā (ASV), Jeonju Starptautiskajā filmu festivālā (Dienvidkoreja) u.c. Filma iekļauta prestižā Šanhajas filmu festivāla programmā Spectrum: Alternatives līdzās filmām no Austrijas, Beļģijas, Filipīnām, Francijas, Indijas, Irānas, Kanādas, Krievijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Somijas, Spānijas un Turcijas.

Arī šobrīd Bedre turpina festivālu gaitas un pašreiz filma piedalās Noordelijk Film Festival Nīderlandē, savukārt decembrī būs skatāma The Rabat Authors Film Festival Marokā.

Filmas radošā komanda: režisore Dace Pūce, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss – Normunds Šnē, skaņu režisors – Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījušies Sinfonietta Rīga mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras skaņdarbs Ouvre. Filma tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu. Latvijā to izplata kinoprojekts Spektrs, izplatītājs ārvalstīs – TVCO.

Tiesības izrādīt filmu Eiropas valstīs iegādājusies starptautiskā televīzijas un interneta platformu (VOD) grupa HBO Europe un Vācijas lielākais un senākais filmu izplatītājs Arsenal Filmverleih GmbH.

* * *

Ļ. cien. laikraksta „Latvietis“ lasītāji!

Mums visiem būs prieks un lepnums latviešu filmu redzēt starp „Oskara“ apbalvotajām filmām; atbalstīsim filmu!

Ilze Nāgela,
laikraksta „Latvietis“ galvenā redaktore



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com